5 gyakori alvási probléma gyerekeknél és megoldásaik

5 gyakori alvási probléma gyerekeknél és megoldásaik

Címlap / Életmód / Család / 5 gyakori alvási probléma gyerekeknél és megoldásaik

Úgy érzed, hogy gyermeked alvási – vagyis inkább nem-alvási – szokásai miatt már évek óta nem tudtad rendesen kipihenni magad? Elég sok családban ismert probléma, hogy a picik nem alszanak jól, vagy csak nagyon rövid időkre tudnak elszenderülni, akár a nappali, akár az éjszakai alvásról van szó. Ezek gyakori problémák, de van rájuk megoldás!

Először is, soha ne felejtsd el: nem vagy egyedül! Nem leszel rossz anya attól, mert a te kisbabád vagy egy-két éves csemetéd nem alszik jól, ez szinte mindenkivel előfordul és egészen biztosan nem azért, mert rosszul csinálnak valamit. Gyakori problémákról van szó, amelyeket idővel kinőnek a gyerekek, de addig is mutatunk néhány jó megoldást, amelyek beválhatnak, hogy újra nyugodtak legyenek az éjszakák és a nappalok az egész család számára. Egyik módszer sem szentírás, de jó kiindulási alap ahhoz, hogy rájöjj, nektek mire van szükségetek, hogy újra jól aludjon a kicsi.

1. Ha csak a kezedben alszik el

Egyszer-egyszer persze rendben van, de ha a gyermeked hónapok óta csak a kezedben tud jól aludni és amint letennéd, azonnal felébred, az hosszú távon egyikőtöknek sem jó. De hogyan szoktathatjuk rá a kicsit, hogy egyedül is jól aludjon, anélkül, hogy sírás lenne a vége?

Szakértők szerint a folyamatos ringatást megpróbálhatod szép fokozatosan lecserélni valamilyen fehér zajra, vagyis egy nyugalmat sugárzó állandó háttérzajra, amely kisbabádat emlékezteti majd arra a hangra, amit legutóbb az anyaméhben hallott.

A hangokat négy-öt egymást követő este játszd le ringatás közben, míg a kicsinek szép lassan összekapcsolódik a hang és az alvás, ezzel pedig kialakítható egy újfajta alvási kötődés számára.

2. Aki mindenhol alszik, csak otthon nem

Amint beültök az autóba és rohannátok valahova, azonnal mély álomba zuhan, otthon pedig egy percet sem alszik? Ha már egy rövid autóúton is elalszik a kisbabád, talán érdemes újragondolnod a kialakított napi rutinotokat, ugyanis lehet, hogy egyszerűen nem a számára megfelelő időpontban próbálod altatni. Ha ez nem jár sikerrel, akkor pedig adj neki egy kis időt és engedd, hogy alaposan kialudja magát – ha az autóban, hát az autóban. Mindig legyen nálad egy könyv és engedd, hogy aludjon egy-két órát egyhuzamban, néhány hónap alatt pedig változtatni tudtok majd a napi menetrenden.

3. A „gyorsalvó

Ha nappal 20 percnél többet nem tud aludni a kicsi, azonban utána mégis álmosnak látszik, akkor gondold végig, mi okozhatja, hogy nem tud mélyebb álomba merülni. Talán túl meleg vagy túl hideg van? Esetleg valamilyen zaj vagy éppen a túl nagy csend bánthatja? Ezek is okozhatják, de az is lehet, hogy egyszerűen még nem sajátította el azt a fontos képességet, hogy meg tudja nyugtatni saját magát.

Kép forrása: t.tomsickova/depositphotos.com

Ha éjszaka jól alszik, akkor próbáld meg ugyanazokat a körülményeket megteremteni neki a nappali alváshoz – sötétíts be és állítsd be hasonlóra a hőmérsékletet, így talán egy-két órára nappal is álomba szenderül majd.

4. Az ellenálló

Alig egyéves és nem akar aludni nappal? Ebben a korban még napi két alvás is szükséges az éjszakai mellett, de néhány hónappal később, 15 hónapos korban a szakemberek szerint már sok gyermek elhagyja az egyik nappali alvását. Egyszerűen figyeld meg a kicsit, hogyan viselkedik, ha kimarad az egyik alvás – ha úgy látod, hogy továbbra is jókedvű és élénk, akkor valószínűleg kipihentnek érzi magát, ilyenkor ne erőltesd a két nappali alvást. Ha azonban nyűgös, akkor szüksége van a második szunyókálásra is.

5. A rutinalvó

A kicsik életében nagyon fontos a napi rutin, azonban előfordul, hogy valami miatt el kell térnetek tőle, például egy családi látogatás vagy egy nyaralás miatt. 

Ha egy apró eltérés is teljesen felborítja az alvási szokásait, akkor a legjobb, amit tehetsz, ha megpróbálod tartani magatokat a szokott rutinhoz, bárhol is vagytok.

Ez nemcsak az időbeosztásra, hanem a körülményekre is igaz lehet: ha otthon külön szobában szoktatok aludni, nyaralni se szállodába, hanem inkább olyan apartmanba menjetek, ahol lehetőségetek van nyugodt helyet biztosítani számára.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást