Először is tegyük fel a kérdést: a dinnye gyümölcs vagy zöldség? Mivel tökszáron terem, termesztéstechnikailag egy zöldségféle, de a konyhanyelvben inkább a gyümölcsök közé soroljuk.
A dinnye 90-95 százaléka víz, elsősorban finom íze és folyadéktartalma miatt fogyasztjuk, vitamintartalma elhanyagolható. Vásárlás előtt van, aki kopogtatja, szagolgatja, de a legtöbbet a gyümölcs „hasa” árul el a beltartalomról.
Az igazán jóízű dinnyének azon részének, amely nem zöld vagy csíkos, tehát növekedéskor a talajon feküdt, sárga színűnek kell lennie.
Általában felszeleteljük vagy kockára vágjuk és nyersen fogyasztjuk, pedig ennél jóval többre is képes a dinnye. Lehet grillezni, a magjait lepiríthatjuk, mint a napraforgóét és még sós ételekkel is jól harmonizál.
3/5 Hűsítő görögdinnyés jégkása
Ez a dinnyerecept egy kevés előkészületet igényel, ugyanis meg kell várni, amíg megfagy. Cserébe viszont egy fantasztikus, nyári hűsítő lesz a jutalmad. Ha ezzel várod a barátaidat egy esti beszélgetésre, garantáltan minden estét nálad akarnak majd tölteni, amíg tart a dinnyeszezon. Ráadásul ez egyike azon kevés jeges finomságoknak, amely nincs teletömve cukorral és mégis édes.
A hozzávalókat turmixold össze, amíg sima állagot nem kapsz, majd tedd a fagyasztóba néhány órára. Ha megfagyott, kása állagúra törd össze a dinnyés jeget. Poharakba adagolva azonnal fogyasztható, hidd el, azonnal el fog fogyni. Baráti összejöveteleken egy kevés alkohollal még izgalmasabbá teheted.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!