Párkapcsolat / Szerelem

Gondoltad volna? Ezek a válások leggyakoribb okai

Gondoltad volna? Ezek a válások leggyakoribb okai

Bár azt gondolnánk, hogy a válás vezető oka a megcsalás, általában ennél sokkal banálisabb tényezők vezetnek a házasság felbomlásához. Cikkünkben ezeket mutatjuk be.

Gyerek

A közös gyerek érkezése minden kapcsolatban mérföldkő, teljesen új szerepben találja magát a pár mindkét tagja, megnő a felelősség. Biztosan te is csodálkozol, amikor olyan ismerőseidről tudod meg, hogy válni készülnek, akiknek csak nemrég lett gyerekük. Pedig elég gyakori, hogy a gyerek születését követő néhány éven belül zátonyra fut a kapcsolat, hiszen a kicsi születésével olyan konfliktusok kerülhetnek felszínre, amelyek korábban nem – vagy alig – okoztak problémát.

Kiéleződhet, ha a felek nem egyenrangúak a kapcsolatban, például ha a nő nem számíthat a párjára, anyaként nem kap megfelelő támogatást, segítséget a szülés utáni érzékeny időszakban. Az is súlyos vitákhoz vezethet, ha az újdonsült apa nem képes elfogadni, hogy már nem ő az elsődleges párja számára, és érthetően kevesebb figyelem fordul felé.

Akár mindennapi veszekedéshez vezethet az is, ha a felek merőben máshogy gondolkodnak a gyerekneveléssel kapcsolatban, és nem képesek közelíteni a nézőpontokat. A gyerekekkel kapcsolatba hozható második nagy váláshullám a kirepülés időszaka, ebben az esetben a szülők csak akkor döntenek a válás mellett, amikor már úgy érzik, elég nagyok a csemeték ahhoz, hogy feldolgozzák a válást.

Túlsúly

Banális oknak tűnhet, de közvetve bizony a túlsúly is előkelő helyen szerepel a váláshoz vezető okok között – derül ki a Marriage.com friss felméréséből.

Bár azt gondolhatnánk, egy házasságban az évek múlásával egyre kevésbé számítanak a külsőségek, a több tíz kilós súlyfelesleg vezethet szexuális problémákhoz, súlyos önbizalomhiányhoz, testi és érzelmi elhidegüléshez.

A súlyát tartó – vagy legalábbis nem olyan drasztikus ütemben hízó – fél gyakran nem képes megértő lenni: eltunyulásnak, igénytelenségnek tartja az elhízást, megundorodhat a másiktól.

Elhidegülés

Természetesen az elhidegülésnek a súlyfelesleg mellett még ezer oka lehet, és korántsem csupán szexuális problémákban mutatkozik meg, alapvetően jellemző, hogy az intimitás kopik ki egy kapcsolatból, és ez a folyamat vezethet váláshoz.

Amikor a pár tagjai szinte idegenként élnek egymás mellett a mókuskerékben, és egymás helyett inkább csak a telefonjukat simogatják, az esti beszélgetéseket pedig felváltja az esti (külön) tévézés, ha nem kapnak észbe, borítékolható az elhidegülés.

Persze, sokan élnek társas magányban akár évekig vagy évtizedekig is, de egyre inkább jellemző, hogy legalább a házaspár egyik tagja hirtelen felismeri a helyzetet, és lép – vagyis kilép.

Anyagiak

A gyerekekkel kapcsolatos viták mellett az anyagiakon való civakodás vezet nagyon gyakran váláshoz. Nem véletlen, hogy egyre jellemzőbb, hogy a pár tagjai – bár az oltárnál holtomiglan-holtodiglan vállalnak örök hűséget – házassági szerződést is kötnek, biztos, ami biztos alapon. Ez a lépés nagyban megkönnyítheti az anyagiak elosztását a válás során, és talán megelőzhetők vele a pénzen való nagy veszekedések is.

Persze, a nagy átlagot nézve elmondható, hogy inkább a mindennapi pénzügyi viták vezethetnek ahhoz, hogy a válás mellett döntsön a pár. Konfliktusforrás lehet, ha nagyon különböző anyagi hátterű családból származnak a felek, és a rózsaszín köd elpárolgása után egyre inkább fókuszba kerülnek az eltérő mintákból származó különbségek. Vitákhoz vezethet az is, ha az egyik fél jóval többet keres a másiknál, de hosszútávon az is konfliktusokat szülhet, ha az egyik alapvetően spórolós, a másik pedig költekezős típus, és nem sikerül megtalálni az egyensúlyt.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást