Gondolatainkkal gyógyulhatunk? Génjeink és gondolkodásunk kapcsolata

Gondolatainkkal gyógyulhatunk? Génjeink és gondolkodásunk kapcsolata

Címlap / Életmód / Egészség / Gondolatainkkal gyógyulhatunk? Génjeink és gondolkodásunk kapcsolata

Egyre inkább úgy tűnik, hogy az ember evolúciós fejlődése új szakaszba érkezett. A gondolati szakaszba. Ez a téma azért érdekes, mert a vallások már évezredek óta erre próbálnak rávilágítani. Tehát, a gondolat, mint életet, életminőséget, világot megváltoztató tényező mindig is ott volt az emberben, csak most jött el az ideje, hogy ezt a képességünket használni is tudjuk. Azokra a gondolatokra gondolok, melyek önmagukban aktívak, változtatók, nem kell hozzá a tevőlegesség.

Szeretlek, gyűlöllek

Azt már tudjuk a vízprogramozás kapcsán, hogy a szeretet egy építő, harmonikus érzés. Azt is tudjuk, hogy képes arra, hogy növények, élőlények életét meghosszabbítsa. Azt is tudjuk, hogy a harag, a stressz, és a diszharmónia veszélyes az ember egészségére. Innen már csak egy lépés az, hogy ezeket az érzelmeket, harmóniát szabályozni tudjuk, azaz, egy olyan egyensúlyi állapotot hozzunk létre gondolatainkkal, melyek életünket gyökeresen jó irányba változtassák meg. Ezt nevezik tudatosságnak. Ezt az életformát hirdeti Osho, vagy akár Eckhart Tolle is.

A meditáció

Mindenki hallott már a keringő dervisekről. Ezek a felszentelt emberek, addig pörögnek saját tengelyük körül, míg egy meditatív állapotba nem kerülnek a keringés ritmusa és az eközben kiadott folyamatos hang által. Szinte az összes vallásnak meg van a maga eszköze arra, hogy az embert meditatív állapotba vigye, és szinte az összes vallásnak meg van a maga eszköze arra, hogy ezt a meditatív állapotot étkezési szabályokkal – adott esetben böjttel – nagyban segítse.

Ennek az igen hasznos állapotnak az elérését tanulni kell. Ilyenkor közelebb, harmóniában vagyunk a környezetünkkel, sokkal jobban, reálisabban érzékeljük azt, annak előnyeit, hibáit. Azaz, tisztán látunk.

A természeti népek

Harmóniájuk magával ragadó. Nem csak azért, mert misztikus történeteik, egzotikus vallásaik, életformájuk elkápráztat minket, hanem azért is, mert sokkal többet mosolyognak, mint a civilizált népek, és sokkal tovább is élnek. A Hunza népcsoport átlagéletkora, például, száz év felett van, sőt, civilizációs betegségeik sincsenek, azaz nincs cukorbetegség, szívbetegség és rák. Az ember mindig olyan okokat keres, ami megfogható, ezért első sorban ezeknek a népeknek a táplálkozását és életformáját vizsgálták.

Végül mindig eljutottak odáig, hogy ,,azzá válsz, amit megeszel”, illetve oda, hogy a természet közeli élet kivétel nélkül mindig meghosszabbítja az ember életét, javítja életminőségét.

Gén manipuláció a tudattal?

Egy kísérlet kapcsán úgy tűnik, hogy ez nem annyira vad, eszement gondolat. A tanulmány szerint az egy napos meditációt végzőknél genetikai, molekuláris változások jöttek létre, ellentétben azokkal, akik csak valamilyen csendes elfoglaltságot végeztek ez idő alatt. Ez azt jelenti, hogy meg van az első bizonyíték arra, hogy a szervezetben specifikus molekuláris változások jönnek létre sejtszinten a tudatos pozitív állapot fenntartása hatására. A tanulmány a Journal Psychoneuroendocrinology folyóiratban jelent meg. A tanulmányt Richard J. Davidson vezetésével végezték.

Új terápia?

Az már bevett gyakorlat a pszichiátriai kezelések kapcsán, hogy ha lehet, harmóniát, elmélyülést teremtő foglalkozásokkal próbálják helyettesíteni, azzal fokozni a gyógyszerek hatását. Ám most először mondták ki azt, hogy a meditációs gyakorlatok hatással vannak a gyulladásos betegségekre. Ezzel megelőzésként, a terápiás hatásra hivatkozva ezt jóvá is hagyták az orvosok.

Az észlelés és a gének

Úgy vélik, hogy a testünkben és annak környezetében zajló változások közvetlenül, sejtszinten hatnak szervezetünkre oly módon, hogy a szervezet folyamatosan analizálja saját magát, amit mi felül tudunk vezérelni. Tehát, gondolataink megváltoztathatják sejtjeink sorsát. Ezáltal képesek lehetnénk génjeink aktivitását kontroll alatt tartani, képesek lehetünk átírni genetikai kódunkat, sőt, akár vérünk összetételét is képesek lehetünk megváltoztatni. Mivel nem voltam ott a kísérletnél, nem tudom, hogy ebben mennyi igazság van, ám számos olyan régi technika van, ami feltételezi, hogy mindez igaz. Ilyen például az agykontroll.

A Biblia azt írja, hogy Isten a saját képmására teremtett minket. Úgy tűnik, ez a mondat igaz, hiszen egyre több a bizonyíték arra, hogy minden ember, csupán akaratával, gondolataival képes arra, hogy önmagát sejtszinten megváltoztassa, átírja saját sorsát. Felvetődik a kérdés, hogy a gén a gondolataink minőségére is ,,emlékszik”-e, így ezek örökíthetőkké válnak-e. A Biblia erről is ír: a bűnök terhe hetedíziglen öröklődik. Tehát adott az emberiség számára a feladat: meg kell változtatnunk gondolkodásmódunkat. Szinte minden szinten.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást