Gázláng-effektus: a hiba, ami súlyosan aláássa a szülő-gyerek bizalmat

Gázláng-effektus: a hiba, ami súlyosan aláássa a szülő-gyerek bizalmat

Címlap / Életmód / Család / Gázláng-effektus: a hiba, ami súlyosan aláássa a szülő-gyerek bizalmat

A gázláng-effektus a manipuláció egyik formája, amikor azt érik el valakinél, hogy kételkedni kezdjen emlékeiben, hiedelmeiben, érzéseiben vagy józan ítélőképességében. Gyakran arra használják, hogy valamiféle előnyre tegyenek szert a manipulált személlyel szemben azáltal, hogy gyengítik a tisztánlátásukat – és ezáltal az ítélőképességüket –, hogy valamilyen módon ki lehessen használni őket.

A gázláng-effektus hatására az emberek nem fognak bíznak önmagukban, és ez aláássa önbizalmukat és önbecsülésüket. A legértékesebb kapcsolatot támadja meg, amely bárki számára létrejöhet: az önmagával való kapcsolatát.

Mit jelent a gázláng-effektus a nevelés során?

Amikor a szülők gázláng-effektust használnak a gyermekeikkel, az gyakran azzal kezdődik, hogy hazudnak a gyerekeknek, majd eltitkolják a hazugságot, ami a gyermekben önbizalomhiányt és zavart kelt. A gyerekek különösen ki vannak téve ennek a kognitív manipulációnak, mivel agyuk, különösen a homloklebenyük, még nem teljesen fejlett. Emiatt könnyebben összezavarhatóak, mint a már kifejlett agyú felnőttek.

A gyerekek érzelmileg is különösen sérülékenyek, mert szüleiktől függenek – nemcsak a túlélésük miatt, hanem azért is, hogy vezessék őket abban, hogy a jót a rossztól és a valódit a valótlantól megtanulják megkülönböztetni. A szülő árulását erősíti, hogy a szülőket jellemzően védelmezőnek, támogatónak és mintapolgárnak tekintik. Mindez felülírja mindazt, ami korábban volt: a leckéket, az örömöket és a biztonságérzetet, amely a mostanra megroppant bizalomból származott. Megkérdőjelezi a gyermek valóság- és biztonságérzetét.

fizkes/istockphoto.com

A szülő-gyerek bizalmi kapcsolat romlása

A szakemberek figyelmeztetnek rá, hogy a sokszor ártatlannak tűnő hazugságok jó megoldásnak tűnhetnek egy konfliktus elkerülésére, hosszú távon azonban mégis az őszinte és nyílt kommunikáció a legcélravezetőbb. Még ha ez érzelmi feszültségeket hoz is a felszínre, az őszinteség nem ássa alá a gyermek szülők vagy nagyszülők irányába érzett bizalmát. Jó lehetőséget teremt arra, hogy megtanuljanak az érzelmeikkel vagy a konfliktusos helyzetekkel boldogulni. Utóbbi persze nem mindig könnyű, és sokszor a szülők számára is kellemetlen helyzetet teremt, mégis elkerülhetetlen.

Ami pedig „hisztinek” látszik, az lehet a gyermek érzelmeinek teljesen normális megélése és ennek a nélkülözhetetlen tanulási folyamatnak a része. Saját hibáink és tévedéseink beismerése pedig szintén nagyon fontos üzenetet és leckét közvetít, hosszú távon pedig a hiba elismerésével sokkal több tiszteletet nyerhetünk a gyermekünktől, mint abból, ha megpróbáljuk egy hazugsággal vagy a gyermek átverésével elérni, hogy tévedhetetlennek tűnjünk.

A gázláng-effektus nagyon káros a gyermekek számára, és hosszan tartó bizalmi és intimitási problémákhoz vezethet. A saját gyermekeinek gázláng-effektussal való sújtása súlyos károkat okozhat a kapcsolatban, és véget vethet a bizalomnak. A gyerekek tisztelik a szülőket, akik őszinték és felelősséget vállalnak döntéseikért és tetteikért. Az ilyen manipuláció azonban hosszú távon is megroppanthatja a kapcsolatot.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!