Sírunk: Fotókon a történelem 4 legkülönösebb karácsonya

Sírunk: Fotókon a történelem 4 legkülönösebb karácsonya

Címlap / Otthon / Sírunk: Fotókon a történelem 4 legkülönösebb karácsonya

Családi összejövetelek, töltött káposzta, fénysor és éneklés. A karácsonyban azt szeretjük többek között, hogy tradíciója van. A történelem során azonban voltak olyan karácsonyok, amelyek egészen másképpen alakultak.

Az első Holdutazás

Nem szép dolog karácsony napján tévét nézni a közös családi program helyett, de még így is érhető, hogy 1968-ban az Egyesült Államokban nagyon sok család tapadt a képernyőre karácsony napján.

A Holdra szállás ugyan még váratott magára, a szovjet űrprogram gyors előrehaladása miatt azonban az amerikaiak gondoltak egy merészet: az Apollo-8, az Apollo-program második olyan küldetése, amellyel emberek indultak az űrbe, a történelemben elsőként megcélozta a Holdat, noha a leszállást ekkor természetesen még nem tervezték.

Az Apollo-8 karácsony napján állt Hold körüli pályára, Frank Borman, Jim Lovell és Bill Anders 20 órán át keringett a bolygó körül, miközben – a világon szintén elsőként – többször is élő tévéadást közvetítettek. Az Apollo-8 először érte el a második kozmikus sebességet, űrhajósok először álltak pályára egy másik égitest körül, és szintén elsőként hagyták el ezt a pályát.

A legénység tagjai láthatták először saját szemükkel a Hold túloldalát, és szintén ők látták először egyszerre, bolygóként a Földet, így a küldetés első helyen áll a legtöbb első helyet besöprő űrprogramok listáján is.

A Hold körül töltött karácsony éjszakáján egy tévés kapcsolás alatt az űrhajósok a Bibliából olvastak föl az amerikaiaknak, Jim Lovell pedig azt mondta a lélegzetelállító, ember által még soha nem tapasztalt látványról: „Innen nézve a Föld egy hatalmas oázis az űr végtelenjében…”

Oldalak: 1 2 3 4

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást