Egészség / Életmód / Lélek

5 fontos pszichológiai tény, ami hatással lesz a viselkedésedre

5 fontos pszichológiai tény, ami hatással lesz a viselkedésedre

Szeretnéd jobban megismerni a személyiséged, és megérteni bizonyos viselkedésformák pszichológiáját? Akkor ezt a cikket feltétlenül el kell olvasnod, ugyanis összegyűjtöttünk néhány elképesztő tényt, ami teljesen megváltoztathatja az eddigi hozzáállásodat!

Jobban kedvelnek az emberek, ha nem vagy tökéletes

Úgy tűnik, az elkövetett hibáiddal növelheted a „népszerűséged”, egy felmérés szerint ugyanis az emberek kevésbé kedvelik azokat, akik mindent tökéletesen meg tudnak oldani. Azzal, hogy elrontasz néhány dolgot, a környezeted sokkal szimpatikusabbnak lát, míg a tökéletesség miatt távolságtartóbbak lehetnek.

Ez a teória Elliot Aronsontól származik, aki egy kvízműsor hangfelvételét játszotta le a kutatása résztvevőinek, amiben tisztán hallatszott, ahogy az egyik személy véletlenül feldönt egy csésze kávét.

Miután meghallgatták a műsort, megkérdezte az emberektől, mennyire találták szimpatikusnak a játékosokat – leginkább az ügyetlenebb kezű csapatot kedvelték meg.

Minél nagyobbak az elvárások, annál motiváltabb leszel

Ennek a pszichológiai jelenségnek az a lényege, hogy ha valamit képes vagy elhinni magadról (és mások is ezt gondolják), akkor az úgy is lesz. Robert Rosenthal végzett ezzel kapcsolatban egy kísérletet: egy általános iskola első és második osztályos tanulóival kitöltetett egy tesztet, majd elhitette a tanárokkal, hogy néhány diák rendkívüli tehetséggel bír. A pszichológus véletlenszerűen választotta ki a gyermekeket (a teszt eredményétől függetlenül), majd év végén ismét kitöltette velük a feladatsort. Az eredmények bebizonyították, hogy a kiválasztott diákok sokkal többet fejlődtek a többiekhez képest.

Hogy miért? A férfi szerint a tanárok tudat alatt nagyobb figyelmet és több dicséretet adtak ezeknek a tanulóknak: az elvárásaik megnőttek velük szemben, és ez a teljesítményük javulását vonta maga után. A kutató szerint az, hogy egyes emberek milyen elvárásokkal vannak felénk, a saját magunkról alkotott véleményünket is gyökeresen megváltoztathatja.

Minél több választási lehetőségünk van, annál kevésbé leszünk elégedettek a döntésünkkel

Előfordult már veled, hogy vettél valahol egy ruhát, aztán hazafelé menet azon gondolkodtál, hogy inkább a másikat kellett volna? Vagy desszertnek palacsintát kértél, utána pedig az járt a fejedben, hogy egy tortaszelet jobb lett volna?

Akkor nem vagy egyedül, ez ugyanis egy természetes pszichológiai folyamat. A lényege, hogy hiába helyes a végső döntésünk, minél több a választási lehetőség, annál valószínűbb, hogy nem leszünk maximálisan boldogok az eredménnyel. Ennek többféle magyarázata is van: az egyik legelfogadottabb, hogy több lehetőség esetén stresszesebbek leszünk, jobban félünk a rossz megoldástól (hiszen a döntés a kezünkben volt), ez pedig jelentősen kihat a boldogságérzetünkre.

A hibáid nem olyan feltűnőek, mint gondolnád

Te is hajlamos vagy azt gondolni, hogy a hibáid mindenki számára észrevehetőek, és ha valamit rosszul csinálsz, azt a környezeted rögtön kiszúrja?

Ezt a jelenséget „reflektorfényhatásnak” nevezik, azonban van egy jó hírünk: az emberek közel sem fordítanak akkora figyelmet a hibáidra, mint azt gondoltad volna.

Egy csapat pszichológus közelebbről is megvizsgálta ezt a folyamatot. A felmérés során önkénteseket kértek meg, hogy viseljenek az utcán egy kínos feliratú pólót, és tippeljék meg, hány embernek tűnik ez fel. A valós szám pedig sokkal kisebb volt, mint amire a résztvevők gondoltak – ez is bizonyítja, hogy a ciki helyzetek néha mások előtt teljesen észrevétlenek maradnak.

Minél többen vagytok, annál kisebb az esély, hogy segítetek valakinek

Képzeld el az alábbi szituációt: valakinek segítségre van szüksége egy tömött utcán, ahol rengeteg ember halad el mellette. Felmérések szerint ebben az esetben a jelenlévők kisebb eséllyel fognak segíteni az adott személynek, hiszen a felelősség úgymond eloszlik.

Egy vizsgálat során egy diák úgy tett, mintha nem kapna levegőt, majd megnézték, az emberek mennyire sietnek a segítségére. Amikor csak egyetlen személy volt a közelben, 85%-os volt ennek aránya, ha viszont legalább négyen tartózkodtak a környéken, már csak az emberek 31%-a segített rajta.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást