Életmód / Táplálkozás

3 fontos nézőpont, amin változtatnod kell, ha egészségesen akarsz étkezni

3 fontos nézőpont, amin változtatnod kell, ha egészségesen akarsz étkezni

Az egészséges étkezés nagyon megosztó témakör: sokan vannak, akik megrögzötten hisznek egy-egy irányvonalban, mert pl. betegségből gyógyultak meg, miután megváltoztatták a táplálkozásukat. Mások azért ragaszkodnak saját álláspontjukhoz, mert célt értek az étrendjükkel: lefogytak, vagy éppen izmot szedtek magukra, esetleg fel tudtak készülni egy testépítő versenyre – ám az esztétikum nagyon sok esetben nem egyenlő az egészséggel. Ugyanakkor akadnak olyan szempontok (a számodra szimpatikus irányvonaltól függetlenül), amiket garantáltan újra kell gondolnod, ha szeretnél egészségesen élni!

Felejtsd el a kalóriamentes ételeket

Ahogy gyakorlatilag mindenki, úgy régen én is beleestem abba a hibába, hogy állandóan kalóriamentesen, szénhidrátcsökkentetten akartam étkezni. Manapság persze már jól tudom, hogy teljesen felesleges és egészségtelen ez a hozzáállás, ráadásul nincs is rá szükség. A szénhidrátmegvonásnak sokkal több hátránya van, mint előnye, és egyenesen felesleges különböző „zéró” és „nullkalóriás” fogásokkal tömnünk magunkat.

Fontos azt látni, hogy az étkezésnek célja van: energiával lát el bennünket, gondoskodik a testünk egészséges működéséről.

Miért akarnánk úgy valamit magunkhoz venni, hogy annak nincs tápértéke, kalóriatartalma? Ha erre törekszel, akkor feleslegesen terheled a szervezetedet, és egyértelműen azért eszel, mert unatkozol, vagy, mert ragaszkodsz egy rossz szokáshoz. Legelőször ettől kell megszabadulnod annak érdekében, hogy helyes legyen a hozzáállásod az étkezéshez.

A diétára ne tekints alternatívaként

Még a csapból is az folyik, hogy éppen melyik diéta az, amelyik a leghatásosabbnak bizonyul, így nem csoda, ha te is időről időre elcsábulsz ezek kipróbálására. Nem ritka, hogy egy-egy „fitneszguru” rendszeresen előrukkol újabb és újabb csodákat ígérő megoldásokkal, de ezek mögött semmi más nincs, mint marketing. Ha valamelyik diéta tényleg olyan jól működne, ahogy azt ígérik, akkor arról már rég tudna mindenki, és senki sem kísérletezgetne…

Az igazság az, hogy a fogyás végtelenül egyszerű: több kalóriát kell elégetned, mint amennyit beviszel, és a végeredményt tekintve nem számít, melyik utat választod erre a célra.

Mozoghatsz többet, vagy ehetsz kevesebbet, de természetesen akkor leszel a leghatékonyabb, ha egyszerre alkalmazod a kettőt. Mindenekelőtt azonban a legfontosabb, hogy türelemmel legyél, és ne akarj csodát tenni egy-két hét alatt, mert az így leadott kilók garantáltan visszajönnek, amint ismét normális életvitelt kezdesz folytatni. Mindig gondolj arra, hogy a pluszkilók sem egyik napról a másikra jöttek fel, nem várhatod el a testedtől, hogy pillanatok alatt elégesse a felhalmozott zsírt. A diétákra tehát ideje másként tekintened, és leginkább elkerülnöd őket: helyettük sokkal többet ér a teljes életmódváltás, ami valóban tartható és élvezhető hosszú éveken át.

Brooke Lark/unsplash.com

Ne akard mesterséges formában táplálni a testedet

Bár sok diéta szeretné elhitetni velünk, valójában nem a gyümölcsök cukortartalmától hízunk el, és nem is a burgonya, vagy éppen a rizs lesz az, amitől komoly túlsúlyt szedünk magunkra. A természetes ételektől nagyon nehéz elhízni, mert a magas szénhidrát-, vagy éppen cukortartalmuk mellett mást is tartalmaznak. Bővelkednek rostokban, vízben, ásványi anyagokban, vitaminokban és nyomelemekben, tehát laktatóak, táplálóak a szervezetünk számára. Ehhez képest a feldolgozott élelmiszerek alapját olyan nyersanyagok képezik, amiket magukban nem enne meg senki: ezért kell őket túlfűszerezve, mesterséges aromákkal, adalékokkal, finomított cukorral gazdagítva eladásra kínálni.

A szervezet számára megterhelő ezeknek az alapanyagoknak a feldolgozása, megemésztése, különösen azért, mert nagyon könnyű belőlük többet enni a kelleténél.

Gondolj csak bele: 100 gramm chips 525 kalória, ugyanennyi főtt rizs viszont csak 130 kcal. Ez azt jelenti, hogy utóbbiból négyszer annyit megehetnél, de minden bizonnyal nem férne beléd, hiszen az majdnem fél kiló főtt rizst jelentene. És akkor még össze sem hasonlítottuk a tápértékeket, amikből egyértelműen kiderülne, hogy a rizs mindenben lepipálja a feldolgozott rágcsálnivalót. Természetesen nem arról van szó, hogy soha nem ehetsz chipset, vagy más egyéb, feldolgozott élelmiszert, „kivonatot”, mint amilyen pl. a fehérjepor. A lényeg az, hogy tudatosítsd magadban, mi az, ami leginkább hasonlít a természetben felellhető formájára, és mindig ezeket az ételeket részesítsd előnyben, mert ezek azok, amik táplálják a testedet.  

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást