Fogyókúrázna a gyerek? – A dietetikus szakértő szerint ezt kellene tenned

Fogyókúrázna a gyerek? – A dietetikus szakértő szerint ezt kellene tenned

Címlap / Életmód / Család / Fogyókúrázna a gyerek? – A dietetikus szakértő szerint ezt kellene tenned

Manapság már az egészen fiatal korú, akár 12-14 éves gyerekek fejében is megfordul a gondolat, hogy nem elégedettek a testükkel, és változtatnának rajta, például úgy, hogy fogyókúrába kezdenek. Sajnos sok gyereknél fordul elő, hogy testképzavarok miatt helytelenül kezd el táplálkozni, ezért szülőként fontos ezt a problémát felismerni, és akár szakember segítségét kérni, ha szükséges. A gyerekkorban berögzült, rossz táplálkozási szokásokat ugyanis elég nehéz felnőttként megváltoztatnunk, ezért sokkal fontosabb, hogy az egészséges étkezés, egészséges életmód alapjait sajátítsuk inkább el.

Egy dietetikus szakértővel beszélgettünk arról, szülőként hogyan vehetjük észre, ha a gyermekünk helytelenül táplálkozik, vagy esetleg problémája van a testképével, mikor szükséges, hogy valóban egy diéta szerint étkezzen a csemete, és arról is, hogyan mutathatunk a gyereknek példát az egészséges életmód terén.

A kortársak véleménye

Kovács Judit dietetikus, szakács, sportoktató elmondása szerint egy gyermekre, különösen egy tinédzserre nagy hatással van a társai véleménye és a média.

– Sajnos nem túl nehéz tévútra vezetni ezt a korosztályt, ezért a szülőktől különös odafigyelést igényelnek ilyenkor. Ha túlsúlya van a kamasz gyermekünknek, és egészségügyileg indokolt és szeretné ő is, akkor kérjük szakember segítségét a súly optimalizálásához. Ugyanígy probléma lehet, ha hirtelen csökkenni kezd a gyermek súlya, vagy az eddigi ételeket elutasítja – ebben az esetben is mindenképpen beszéljünk vele, illetve ha szükséges, vonjunk be egy szakembert is – magyarázta Kovács Judit.

Szülőként nem mindig egyszerű megítélni, hogy gyermekünk súlya vajon a normális tartományba esik-e, vagy esetleg túlsúlyos, illetve túl vékony. A szakértő szerint amennyiben úgy érezzük, hogy a gyermekünk súlya nem feltétlenül optimális, keressük fel inkább a háziorvost, aki segít eldönteni, hogy kell-e valamit tennünk.

–  Ha igen, akkor a gyermeknek szüksége lesz egy újfajta étrendre, és egy kicsit egészségesebb életmódra. A gyermekünknek soha ne mondjuk, hogy kövér vagy duci, ezek a kifejezések, ha nem is jelzi nekünk a fiatal, súlyos, akár maradandó károkat is okozhatnak nála. Inkább arra hívjuk fel a figyelmét, hogy érdemes lenne többet mozognia és a jelenlegi táplálkozásánál egészségesebben ennie. Természetesen az a legnagyszerűbb, ha ebben szülőként példát is tudunk neki mutatni, és magunk is betartjuk ezeket a tippeket – mondta el a dietetikus.

Segítség az étrend összeállításában

A megfelelő fejlődés érdekében gyermekek és kamaszok részére nem javasoltak a fogyókúrák, de ahhoz, hogy a gyermekünk elérje a normál testsúlyt, van megoldás. A súly optimalizálásához érdemes dietetikusok segítségét kérni, aki összeállíthat a gyermekünknek egy korának megfelelő, helyes étrendet.

– Egy dietetikus hosszú éveket tanult azért, hogy felelősségteljes munkája révén segíthessen optimalizálni a gyermekek, kamaszok testsúlyát. A gyermekeknél, serdülőknél könnyen felléphet tápanyaghiány és a fejlődésük is megtorpanhat egy rossz étrend miatt, ezért ha a gyermekünk is támogatja, vigyük inkább el egy szakemberhez. A dietetikus által összeállított étrend mellett pedig buzdítsuk a gyermekünket minél több mozgásra, és kínáljuk több zöldséggel – hívta fel rá a figyelmet a szakértő.

Ha a gyermekünkön egyáltalán nincs felesleg, még akkor is megjelenhet nála az igény a fogyókúrára, amit szülőként nem szabad engednünk neki. – Egy egészségesebb, tudatosabb étrend viszont soha nem hátrány, ezért beszéljük meg vele, hogy egy drasztikusabb, sokszor egészségtelen kúra helyett kövessen egy helyesebb életmódot. Ha allergiája vagy intoleranciája, vagy akár túl alacsony testsúlya van – tette hozzá Kovács Judit –, akkor is fontos lehet, hogy változtassunk az étrendjén.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást