Egészség / Életmód

5+1 tünet, ha abbahagyod a fogamzásgátló tabletta szedését

5+1 tünet, ha abbahagyod a fogamzásgátló tabletta szedését

A fogamzásgátló tabletta jelenleg az egyik legnépszerűbb fogamzásgátló készítmény, rengeteg nő használja, hiszen annak ellenére, hogy nem olcsó a háromhavi adag, egyszerű és kényelmes szedni, és nagyon megbízható is. De akadhatnak helyzetek, amikor meg kell válnod tőle: kiderül, hogy érzékeny vagy valamelyik összetevőjére, babát szeretnél, áttérsz másik fogamzásgátló módszerre, vagy egyszerűen úgy döntesz, hogy nem szeded többet. A szervezeted pedig az alábbi módon reagál arra, ha hirtelen megvonod tőle a napi hormonadagot, amit eddig szedtél.

Hamar teherbe eshetsz

Ha nem ez a cél, akkor érdemes vele vigyázni: hiába gondolnád azt, hogy ha évekig szedted a tablettát, utána ki kell ürülnie néhány hónap alatt, az igazság az, hogy akár azonnal teherbe eshetsz, ha elhagyod. Ha nem szeded a gyógyszert, a szervezeted tettre kész petesejtet fog termelni, amit az elhagyás utáni következő ovuláció idején már meg lehet termékenyíteni.

Megváltozhat a hangulatod

Ha hosszú éveken keresztül hozzászoktattad a szervezeted, hogy megkapja a hormonkoktélját, majd ezt hirtelen megvonod tőle, számolnod kell némi hangulatingadozással. Ez mindenkinél máshogy jelenik meg, van, akinél a gyógyszer van rosszabb hatással, de van, aki akkor kel ki magából, ha a hormonjai ismét szabadon hullámozhatnak – csak akkor fog kiderülni, te melyik csoportba tartozol, ha elhagyod a tablettát.

Kép forrása: imagepointfr/Depositphotos.com

Komoly görcseid lehetnek

A menstruációs görcsökre az orvosok gyakran írnak fel fogamzásgátló tablettákat, mert ezek képesek mérsékelni a fájdalmat. Ha ezt elveszed a szervezetedtől, azzal „hálálhatja” meg, hogy igazán erős menstruációs görcsöket produkál, sőt, a ciklusod közepén is görcsölhet a hasad. Ha a tabletták előtt hajlamos voltál az ilyen fájdalomra, készülj fel, hogy esélyes: vissza fognak térni a rohamok.

Többet vérezhetsz

A fogamzásgátló tabletta abban is segít, hogy nagyjából beállítja, mennyi vér távozik a testedből a hétnapos szünet alatt. Mindez attól függ, hogy a méhfal milyen vastag – ha eléggé, akkor többet vérezhetsz, ha kevésbé, akkor kevesebbet. A vérzés mennyisége egyébként a menstruációs görcsök hevességével is egyenes arányban állhat.

Megszűnhet a mellfájdalmad

Sokaknál a fogamzásgátló tabletta a mell túlérzékenységét, fájdalmát okozhatja – értelemszerűen ha abbahagyod a szedését, ez elmúlik, és nem kell többet megküzdened vele.

Ez is azon múlik azonban, hogy mennyire vagy érzékeny a hormonok változásaira.

Nőhet a libidód

Végre egy jó hír: a fogamzásgátló gyógyszer gyakran csökkentheti a libidódat, mivel csökkenti a vér tesztoszteronszintjét. Amikor ez felszabadul, jobban kívánhatod majd a szexet, hiszen végre több tesztoszteron járhat körbe a véreddel, és meghozhatja a kedvedet egy kis hancúrhoz.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást