Fertőző lehet a szorongás és a depresszió?

Fertőző lehet a szorongás és a depresszió?

Címlap / Életmód / Egészség / Fertőző lehet a szorongás és a depresszió?

Bármilyen meglepő, rengetegen gondolják úgy, hogy a depresszió és a szorongás fertőző. Azon túl, hogy ez így magában nem állja meg a helyét, szakemberek szerint mégis lehet olyan, hogy átvesszük mások hangulatát – de akkor mi az igazság? Mi is depressziósak leszünk, ha sokat találkozunk valaki olyannal, aki ebben szenved?

A Memory & Cognition tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az emberek jelentős része úgy gondolja, hogy a depresszió, a szorongás, de még az alkoholizmus és a skizofrénia is valójában fertőző. Ahogy egyre többet foglalkozunk a témával, talán az ehhez hasonló tévhitek is hamarosan eloszlanak, szakemberek azonban figyelmeztetnek arra, hogy nem teljesen hülyeség, amit ezek az emberek gondolnak.

Bár nem leszel depressziós, ha sok időt töltesz el valakivel, aki az, a másik érzései igenis hatnak rád, és ezt lehetetlen megkerülni.

Valójában képesek vagyunk átvenni az ismerőseink hangulatát és szokásait – minél több időt töltünk velük, annál nagyobb a valószínűsége, hogy valamilyen szinten hasonulunk hozzájuk. Ha a legjobb barátod folyamatos stresszben és aggodalomban éli az életét, akkor van esély arra, hogy te is hasonló érzelmeket fogsz produkálni, főleg akkor, ha vele vagy. Ha egy családtagod depresszióban szenved, egy találkozás után ugyan nem depressziós, de lehangolt és kedvetlen lehetsz.

Szakértők szerint az érzelmek azért „fertőznek”, mert szociális lények vagyunk, és erősen reflektálunk a környezetünkre.

Azt nézzük, hogy a körülöttünk élők hogyan válaszolnak a különböző élethelyzetekre, és extrém esetekben ezt mi is átvesszük.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a mentális rendellenességek fertőzőek lennének. Ha kicsit aggodalmaskodóbb leszel egy szorongó ismerősöddel való találkozás után, attól még nem szenvedsz szorongásban, és ha levertebb vagy egy depressziós barátodtól, még nem leszel depressziós. Mivel ezeket a betegségeket (ahogy a skizofréniát vagy az alkoholizmust) nem egy fertőző vírus okozza, de még csak nem is baktérium, a szó szoros értelmében lehetetlen elkapni valakitől.

A mentális betegségek okairól egyelőre még mindig keveset tudunk, de az biztos, hogy részben környezeti, részben genetikai hátterük van.

Így, ha aggódsz, hogy hajlamos lehetsz-e ilyesmire, ne a depressziós barátaidat kezdd el kerülni, hanem nézz vissza a felmenőidre, ők szenvedtek-e ilyenben, mert ez többet elárul a te esélyeidről is. Ha pedig gyanítod, hogy szorongó vagy depressziós típus lehetsz, az a legegyszerűbb, ha felkeresel egy pszichológust, ő több okosat tud majd mondani neked, mint bárki más.

Kép forrása: evgenyataman/Depositphotos.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást