A férfiak fele szakítana a barátnőjével, ha jelentősen meghízna

A férfiak fele szakítana a barátnőjével, ha jelentősen meghízna

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A férfiak fele szakítana a barátnőjével, ha jelentősen meghízna

A párkapcsolatokban számos tényező befolyásolja a stabilitást, vagy éppen azt, mennyire tud hosszú távon is jól működni a szerelem.

Ez a felmérés azonban rávilágított, hogy akad egy olyan tényező – a testsúly – amely a vártnál sokkal nagyobb mértékben befolyásolja a férfiak véleményét. Az AskMen 2011-es felmérésében 80 000 felnőtt vett részt. Nagyon sok faktort vizsgáltak és persze egytől egyig rávilágítottak arra, mennyire különböznek a férfiak és a nők a randevúzások, a szex, valamint az életmód tekintetében.

Ennek a felmérésnek volt egy különösen érdekes eredménye is, miszerint a férfiak jelentős része, konkrétan a 48%-a állítja, hogy szakítana a barátnőjével, ha az meghízna. Ez a kutatási eredmény érdekes kérdéseket vet fel a párkapcsolatok dinamikájáról, valamint a társadalmi elvárások összefüggéseiről. 

Úgy tűnik, a férfiak meglehetősen könyörtelenül viszonyulnak a súlygyarapodáshoz

A megkérdezett férfiak 48%-a tehát azt mondta, hogy szakítana a barátnőjével, ha az alaposan meghízna. Ehhez képest a nők sokkal megértőbbek voltak és „csak” 20%-ban jelölték ugyanezt a lehetőséget. 

De mekkora az a súlygyarapodás, ami már elfogadhatatlan? Sajnos erre nem tért ki a felmérés, ám talán nem is a számszerűsítés a lényeg, hanem az egész metódus. Egy dolog randizni valakivel egyszer, akivel aztán nem működik a kémia és más dolog évekig együtt élni valakivel, és szakítani azért, mert meghízott. Persze, a vonzalom az egyik legfontosabb egy hosszú távon is működőképes kapcsolat esetében, azonban az emberek sok okból kifolyólag hízhatnak: várandósság, stressz, traumák, vagy éppen étkezési zavarok is állhatnak a háttérben.

A szeretet pedig elméletileg arról szól, hogy elfogadjuk a társunkat és nem csak addig, amíg őrzi a homokóra, vagy a tökéletes delta alkatát. 

eternalcreative/istockphoto.com

A férfiak viszonya a partnerük testalkatához és a súlyváltozásukhoz mindig is érzékeny téma volt

Az említett felmérés eredménye elsőre meglepőnek tűnhet, és felveti a kérdést, miért ennyire fontos a külső megjelenés egy kapcsolatban. Természetesen egy felmérés nem tükrözi az összes férfi véleményét, és nem is tekinthető általánosításnak. 

Mégis durva ez az arány, főleg, ha abba a hitbe igyekszünk ringatni magunkat, hogy a kapcsolatok alapja a kölcsönös szeretet, tisztelet, valamint elfogadás.

Ahogy az emberek idővel változnak, természetes, hogy ráncosabbak, petyhüdtebbek lesznek, átalakulnak az igényeik és a testalkatuk is. Ez nem minden esetben hízást jelent, pusztán változást. Tényleg annyira felszínesek a mai kapcsolatok, hogy képtelenek vagyunk ezt elfogadni magunkban – és másokban? 

Társunk támogatásának és elfogadásának elméletileg függetlennek kellene lennie a testalkatától, vagy (időszakos) súlyváltozásaitól. Ugyanakkor meg kell említenünk azt is, hogy minden embernek joga van saját preferenciáihoz és elképzeléseihez a társát illetően. Ráadásul nem csak a nőknek, hanem a férfiaknak is szembe kell nézniük ezekkel az elvárásokkal, nyomásokkal, ők is cipelik a saját nehézségeiket. Össze kell vetnünk őket saját preferenciáinkkal, valamint muszáj megtalálnunk az egyensúlyt az egyéni igények, illetve az elfogás között. 

Nem csak a külsőnk, a személyiségünk is változik

Egy minőségi és tartós párkapcsolatban a kölcsönös tisztelet, megértés és szeretet alapvető fontosságú. Az egymás iránti elfogadás pedig a valódi alapja a tartós együttlétnek. Főleg, ha ez az elfogadás nem „csak” a külsőségekre terjed ki, hanem a személyiségünk változásaira is. 

Ennek a felmérésnek az eredményei újra szembesítenek bennünket a hamis társadalmi elvárások és sztereotípiák hatásaival a párkapcsolatokban. Az igazi szeretet és a mély kötődés a hosszú kapcsolatokban mégis az elfogadás, valamint az együttműködés köré épül, és figyelmen kívül hagyja a felszínes elvárásokat. Már csak azért is, mert a társadalmi sztereotípiák folyamatosan változnak. Pontosan ez az oka annak, amiért nem lenne szabad hagynunk, hogy a külső nyomás ekkora hatást fejtsen ki egy olyan jelentős tényezőre, mint a párkapcsolatunk.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!