Utazás / Otthon

Minden évben százak várják a Fehér Hölgy szellemét: 3 hely, amit mindenki csak a kísértetek miatt keres

Minden évben százak várják a Fehér Hölgy szellemét: 3 hely, amit mindenki csak a kísértetek miatt keres

Lehet, hogy az alábbi helyek mindegyike kínál kulturális programokat, vagy éppen természeti látnivalókat, az ide látogatók többsége mégis egyetlen dolog érkezik, ez pedig a remény, hogy láthatja a hely híres szellemét. 

Van, ahol percre pontosan kiszámítható, mikor jelenik meg a kísértet, máshol a véletlen szüli az alkalmat, de az biztos, hogy minden évben turisták száza reménykednek abban, hogy megpillanthatják a túlvilági élet bizonyítékát.

A Fehér Hölgy Szelleme, Haapsalu, Észtország

Haapsalu igazi kirándulóparadicsom Észtországban, olyasmi, mint nekünk Siófok. A számos kikapcsolódási lehetőség mellett egy titokzatos legenda, és egy meglepően pontosan kiszámítható szellem megjelenése is vonzza a turistákat.

A legenda szerint a vár templomában egykos élt egy szerzetes, aki olthatatlan szerelemre gerjedt egy lánnyal, a lány pedig viszonozta az érzéseit.

Hogy egymáséi lehessenek, a szerzetes a lányt ministráns ruhába öltöztette, és a templomba csempészte. Szerelmük sokáig édes titok maradt, de a lány végül lelepleződött.

A szerzetest a feldühödött helyiek megölték, a lányt pedig egy korsó vízzel és egy vekni kenyérrel egy szobába falazták.

Keserves sírását hét napon és hét éjjelen keresztül hallani lehetett az egész faluban – aztán egyszer csak dermesztő csönd lett.

Azóta minden augusztusban, a Szent Iván napjához legközelebb eső teliholdkor, pontosan ugyanabban az ablakban megjelenik a Fehér Hölgy szelleme.

Ugyan mára már beigazolódott, hogy a fehér, ember alakú fényt hold egy bizonyos szögben állása, a kör alakú templomtorony ablakainak tükröződése és elhelyezkedése okozza, a helyiek mégis minden évben összegyűlnek, sőt még fesztivált is rendeznek erre az időszakra, hogy együtt várják legkedvesebb „szellemüket”.

A szürke ruhás férfi, London, Anglia

Állítólag minden színháznak megvan a maga szelleme, de talán egy sem olyan híres, mint a londoni szürke ruhás férfi. A legenda népszerűségéhez valószínűleg a színház dolgozói is hozzá teszik a magukét, hiszen a Covent Gardens negyedben rengeteg a színház, és nehéz lehet itt versenyben maradni.

Minden esetre az itt dolgozók, és néhány vendég is állítja, hogy időről időre feltűnik egy rizsporos parókás, szürke ruhás alak szelleme, aki úgy néz ki, mint egy régimódi angol lord.

A Royal Színház szellemének története évszázadokra nyúlik vissza, és valószínű, hogy sokan, amikor jegyet váltanak, kicsit abban a reményben is teszik, hogy megpillanthatják a híres kísértetet. Erre viszont úgy tűnik, egyre kisebb az esély, a szellemet utoljára 1970-ben látták. Lehet, hogy nem tetszik neki a műsor?

Fotó: panoramio.com

Magyar kísértet sztori

Szellemhistóriákban a magyarok sem szenvednek hiányt, és bár Ó-Ebergény kastélya építészeti szempontból is érdekes látnivaló, ráadásul még kulturális programokat is szerveznek itt, azért a vonzerejéhez jócskán hozzátesznek azok a szellemek is, amelyek állítólag itt kísértenek.

A sokáig kihasználatlanul álló épületben nem is olyan régóta kezdtek kiállításokat rendezni, az első szellemalakokat pedig a kiállított tárgyak dokumentálására készített fotókon fedezték fel – arcok, alakok, árnyak bújtak meg a képeken, legalábbis sokan vélik őket felfedezni, aki pedig már járt is a kastélyban, az furcsán nyikorgó lépcsőkről, ismeretlen eredetű suttogásról és titokzatos léptek zajáról számol be.

Hogy a számtalan család közül, aki története során a kastélyban lakott, ki nem akart kiköltözni, azt nehéz lenne megmondani, minden esetre sokan állítják: a kastélynak ma is vannak lakói.

Észak gyöngyszeme: fedezd fel Észtország kincseit!
Galéria / Észak gyöngyszeme: fedezd fel Észtország kincseit!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást