A fáradtságod nyomában: ez állhat az állandó kimerültséged hátterében

A fáradtságod nyomában: ez állhat az állandó kimerültséged hátterében

Címlap / Életmód / A fáradtságod nyomában: ez állhat az állandó kimerültséged hátterében

Vérszegénység

Az egyik leggyakoribb oka a látszólag ok nélküli fáradtságnak a vérszegénység vagy anémia, ami akkor jelentkezik, ha a keringő vérben alacsony az oxigént szállító hemoglobin szintje. Az anémia következtében kevesebb a sejtekhez jutó oxigén mennyisége, vagyis oxigénhiányos állapot léphet fel. A vérszegénység tüneteit nem mindig egyszerű beazonosítani, mert gyakran lassan alakulnak ki. Gyanakvásra adhat okot a gyakori fáradtság érzése, szédülés, sápadt bőr, fejfájás, ingerlékenység, körömrepedezés, fülzúgás és hajhullás.

Magnéziumhiány

Az okok leggyakrabban a legegyszerűbb magyarázat felé vezetnek. Könnyen előfordulhat, hogy semmilyen komolyabb problémád nincs, egész egyszerűen nem adod meg a szervezetednek azt a vitamin- és ásványianyag-mennyiséget, amire szüksége van. Az átmeneti fáradtságot okozhatja például magnéziumhiány is.

A magnézium a metabolizmus nélkülözhetetlen eleme. A kémiai energiát raktározó ATP csak magnézium só formájában képes az energiatermelő folyamatba belépni, amely folyamatot katalizáló enzim kofaktora szintén a magnézium. A szervezet energiatermelő képessége és magnéziumszintje tehát szorosan összefüggnek. Ha a fáradtság mellett stressztűrő képességünk csökkenését, ingerlékenységet és izomgörcsöket is tapasztalunk, magnéziumhiányra gyanakodhatunk.

Bien tipp: A magnéziumhiányt szerencsére könnyű orvosolni. A Magnézium Béres 375 mg + Bfilmtablettában a magnézium mellett annak felszívódását segítő B6-vitamin is található. Napi egy filmtabletta elegendő felnőtteknek és serdülőknek a magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére.

Vény nélkül kapható gyógyszer.
A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Alvási apnoé

Akik ettől szenvednek, azok nem csoda, hogy nem tudják kialudni magukat: az alvási apnoé azt takarja, hogy a torok összeszűkül, vagy be is zárul alvás közben, ami megzavarja a légzést, és felébreszti az embert. Ez is azzal jár, hogy a vérben található oxigén szintje lecsökken. A középkorú férfiaknál elég gyakori jelenség lehet, és rosszabbíthatja a sok alkohol, valamint a dohányzás is.

Pekic/istockphoto.com

Pajzsmirigy-alulműködés

Ha kevés tiroxin, azaz a pajzsmirigy által termelt hormon kerül a szervezetedbe, nem működik megfelelően a pajzsmirigyed. Más tünetei is vannak a problémának: jellemzően száraz bőrrel, súlynövekedéssel és fájó izomzattal jár. Sokkal gyakoribb probléma a nőknél, és nő az előfordulásának esélye, ahogy öregszik az ember. Ez a probléma egyszerű vérteszttel felfedezhető egyébként.

Lisztérzékenység

A lisztérzékenység egy életre szóló probléma, amit a szervezet gluténra adott válasza okoz. Nagyon sokan nem is tudják, hogy ebben szenvednek, mert legtöbbször nem okoz különösebben durva tüneteket. Hasmenés, puffadás, valamint súlyvesztés járhat még a fáradékonysággal, de egyébként ennek is vannak különböző erősségi fokozatai, így nagyon nehéz megmondani, hogy tulajdonképpen mikor érdemes orvoshoz fordulni. Ezt is egyszerű vérteszt kiderítheti egyébként.

Krónikus fáradékonyság

Bár a mostani stresszes helyzetek és folyamatos szorongás miatt egyre többen gondoljuk úgy, hogy krónikus fáradékonyságtól szenvedünk, valójában tényleg van egy ilyen rendellenesség. Azt nevezzük így (vagy szaknevén myalgic encephalomyelitisnek), ami hosszan, legalább négy hónapon keresztül tartó fáradtságot takar. Jöhet mellé még izom- és ízületi fáradtság, valamint folyamatos rosszkedv is.

Depresszió

A fáradtságnak nem kizárólag testi okai lehetnek, ugyanúgy okozhatja lelki probléma is: a depresszió egyik jellemző tünete például a folyamatos fáradtság, ami abból eredhet, hogy nem tudsz eleget aludni, vagy azzal is járhat, hogy túl sokat alszol, és már azért vagy kimerült. Ha nem ismersz magadra egyik fizikai problémánál sem, de motiválatlannak, gyengének és céltalannak érzed magad, akkor érdemes lehet a mentális egészségedre is vetni egy pillantást.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást