Család / Életmód

Falkába verődve isznak a gyerekek – jól van ez?

Falkába verődve isznak a gyerekek – jól van ez?

Helyzetjelentés Vácról: rengeteg – jóval 100-on felüli létszámú – kamasz lepi el a Március 15. teret péntek és szombat este. Mit csinálnak? Falkákba verődve isznak, és kieresztik a fáradt gőzt… Rémisztő több száz enyhén vagy nagyon ittas gyerek így összeverődve, felügyelet nélkül.

Mi miatt kellene aggódni?

A helyi embereket csak az esti „csatazaj” és csodás Március 15. tér másnap reggeli látványa rémiszti meg. Engem az, hogy a felügyelet nélküli ittas kamaszok bajba, nagy bajba kerülhetnek, tragédia lehet a vége.

A rendőrségre hárul a feladat az, amit a többi szervezet összefogás híján nem tudott megoldani, ám segítség nélkül ez neki is „nagy falat”. Jogszabályok segítik a dolog menetét, egyre több figyelem összpontosul erre a – nem csak specifikusan Vácot érintő – problémára.

Aggódni kellene azért is, hogy az iskolának nincs arra módja, kapacitása, hogy a gyerekek iskolán kívüli tevékenységét bármilyen szinten befolyásolják.

Pedig az iskola az egyetlen olyan hely, ahol a gyerek, a szülő, és az iskolai bűnmegelőzési tanácsadó is jelen van – azaz, úgy alakult, hogy az iskola a gyerek szocializálódására (és tanulására) teremtett intézmény.

Ott tölti legtöbb idejét, onnan kerülnek ki barátai, és ott még(!) valamennyire kontroll alatt van.

Gyermekvédelem

A gyermekvédelemmel foglalkozó szervezetek – a gyámhivatal, a gyermekjóléti szolgálat, az iskolák, a rendőrség, a védőnői szolgálat – képtelenek ellátni feladataikat, plusz terhet nem vállalnak, mert abból „baj” lehet.

Ugyanis ha az intézkedés nem úgy sül el, azaz nincs megfelelő eredmény, akkor a visszájára fordul a dolog, így őket – akár személy szerint is, mivel megoldás helyett egyszerűbb a retorzió, a felelősség tologatása révén – negatívan ítélik meg.

Tehát ha nincs bejelentés, nem készül feljegyzés, nincs baj.

Mindenki becsülettel végzi a dolgát, amit engednek a jogszabályok, de ehhez, mivel túl nagy falat, túl nagy rizikó, nem nyúl senki. Egészen addig, míg baj nem lesz belőle… de miért kell ezt megvárni?

Megelőzés

Minden középiskolában – a váciban is –van iskolai bűnmegelőzési tanácsadó, aki felhívja a szülők figyelmét azokra a problémákra, melyek a gyerekre veszélyt jelenthetnek, hiszen a gyerek megvédése a cél.

Ám ez – nem a rendőrség hibájából – nem hatékony, ugyanis a szülők nagy részének „nincs füle” a dologhoz.

Álbiztonságba ringatják magukat, ha gyerekükről van szó.

Iskolai bűnmegelőzési tanácsadó szolgálat

Tavaly országos program indult: az iskolai bűnmegelőzési tanácsadó – IBT – szolgálat.

Ezen felül komoly koordináció lenne szükséges – de azonnal(!) –, összefogás, mely a gyerek védelmével foglalkozó szervezeteket fogja össze.

A feladatok átgondolt kiosztására és számonkérésre lenne szükség. Nem statisztikákra, melyekre eddig is hivatkoztak, hanem valós adatokra.

Hiába vannak célirányos megelőző, figyelemfelkeltő programok, vagy személyes kontaktus a bűnmegelőzési tanácsadóval (gyermekkel és szülővel egyaránt), hiába szerveznek „elrettentésként” börtönlátogatást, ha a szülő nem szembesül a nyers valósággal.

Ide kattintva tekintsen rá péntek és szombat este, mit csinál gyermeke a váci Március 15. téren.

Vác mint példa

A főtérre hétvégenként – objektív megítélés alapján – nagyon sok rendőr kellene, ami a lehetetlenséggel egyenlő. Az intézkedés után az ügyeket fel kell dolgozni, ami újabb erőforrásokat követel. A fő probléma még sem ez, mert attól még nem sok minden fog változni, hogy rengeteg ügy keletkezik. 

A probléma, hogy a „lebukott” gyereket védeni fogják szülei, tehát a gyerek jogaira fognak hivatkozni, hogy a gyerek ne legyen „rovott múltú”. Nagy valószínűséggel, joggal tisztában lévő szülők gyerekei is vannak ott, tehát a kiskapuk nyitva lesznek. A szülő zaklatásnak fogja feltüntetni a dolgot.

Tehát a rendészeti beavatkozás nem megoldás. Megoldás a szülő és iskola lenne, a koordináció és számonkérés lenne – és az, ha ezúttal nem egy tragédia lenne az, ami képen törölné társadalmunkat, hanem előbb lépnénk, mert mindennap egyre több gyerek iszik falkába verődve az utcán, mindenhol… 

Kedves szülők! Kedves illetékesek! Ne kifogást keressünk, hanem megoldást, de gyorsan!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást