Van valami, amit szinte mindenki eltitkol a párkapcsolatában

Van valami, amit szinte mindenki eltitkol a párkapcsolatában

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Van valami, amit szinte mindenki eltitkol a párkapcsolatában

Elvileg abban kellene hinnünk, hogy egy minőségi kapcsolatban nincsenek titkok. De mit mondanak a szakértők? Tényleg semmit sem szabad magunkban tartanunk?

Alighanem igaz, hogy a nagyobb volumenű, a párkapcsolatot – érdemben – érintő kérdésekben nem igazán lenne szabad titkolóznunk. A magyarázat egyszerű: ha van valami, ami zavar, nyomaszt a kapcsolatodat illetően, akkor az csak színtiszta kommunikációval és sok-sok kompromisszummal fog feloldódni. Titkolózással egész biztosan nem. Ez az érem egyik oldala.

A másik viszont az, hogy akadnak olyan hétköznapi apróságok, amik – sokak szerint – titkokkal érnek fel, valójában viszont nem befolyásolják a párkapcsolatok alapját. Ilyen lehet pl. az, ha valakivel összemosolyogsz, flörtölsz, de az égvilágon semmi szándékod nincs ezzel kapcsolatosan. Sőt, a szakértők gyakran azt mondják, hogy az ilyen „titkok” elárulása egyenesen árt a viszonynak, mert bizonytalanságot, kételyeket szít. A példaként hozott flörtök pedig valójában tényleg semmit sem jelentenek, így aztán szóra sem érdemesek.

A kutatók szerint azonban van itt valami más is!

Az Indiana Egyetem, a Connecticuti Egyetem és a Duke Egyetem tudósaiból álló kutatócsoport azt vizsgálta, hogy a kisebb vásárlások eltitkolása, majd a bűntudatból fakadó lelkiismeret-furdalás miként hat a párkapcsolatainkra: 

„Kiderült, hogy az emberek 90%-a a közelmúltban vásárolt valami olyat, amit nem mondott el a partnerének”

– mondta Kelley Gullo Wight, a tanulmány társvezetője. 

Sokan azt állították, azért nem avatták be másik felüket a vásárlásba, mert úgy gondolták, hogy a költés nem érdekelné a partnerüket, de akadtak olyanok is, akik szerint egy kisebb vitát előztek meg a titkolózással. A szakértők szerint ezeknek a tetteknek a többsége teljesen hétköznapi és jelentéktelen, mégis pozitívan tudják befolyásolni a kapcsolatot – hosszútávon egyaránt. 

YacobchukOlena/istockphoto.com

De mégis hogyan?

A legtöbb, korábbi tanulmány olyan formában elemezte a kapcsolati titkokat, hogy azok lényeges és általában negatív információkat takartak. Ezért nem is csoda, hogy eredmény gyanánt mindig az jött ki: a házasságon kívül titkok ártanak a kapcsolatnak. Most azonban a kutatók azt vizsgálták, hogy a mindennapos fogyasztási szokások hogyan hatnak a kapcsolatokra.

Végső soron kiderült, hogy ezek a ferdítések – talán pont azért, mert a titkokat rossznak ítéltük meg korábban – enyhe bűntudathoz vezetnek.

Ez pedig arra ösztönöz bennünket, hogy több energiát fektessünk a kapcsolatba, jóvátegyük azt, amit történt, valamivel kompenzáljuk a másikat. Kicsit olyan ez, mint amikor valaki félrelép és „bűncsomagokkal” lepi meg a kedvesét – csak ezúttal szó sincs ilyen komoly tettről, traumáról.  

Mindebből azt a következtetést tudták levonni a kutatók, hogy a kis titkok, amik pl. abból erednek, hogy engedünk a csábításnak a boltban, és megvesszük a sokadik cipőt, vagy még egy adag nasit rejtünk az éjjeliszekrényünkbe, valójában nem rontanak a kapcsolatainkon, hanem éppen ellenkezőleg. 

Mire költünk általában és mi a legnagyobb csavar a kutatásban?

A legtöbb résztvevő, azaz 65%, valamilyen fizikai terméket, tárgyat vásárolt magának, 12% élményre, 10% pedig szolgáltatásra költött többet. Titokban ételt és italt vásárolunk a leggyakrabba, ezt 40%-ban jelölték a megkérdezettebbek, ékszert és ruhát pedig 10% vásárol a másik tudta nélkül. A sort az adományok, valamint a wellness termékek zárták. 

A kutatók kedvenc és egyszerre megmosolyogtató megállapítása pedig az volt, hogy amikor a partnerek eredményeit vetették össze, akkor kiderült: igen nagy arányban ugyanazokat a költéseket titkolják egymás előtt. Végső soron titokban szánnak olyasmire pénzt, amiről azt gondolnák, hogy a partnerük elítélő magatartással lépne fel. Mindeközben pedig a társ pont ugyanarra költ – szintén anélkül, hogy a társát beavatná. 

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!