Ha ezt a cikket elolvasod, nem akarsz többet az ágyadból dolgozni

Ha ezt a cikket elolvasod, nem akarsz többet az ágyadból dolgozni

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Ha ezt a cikket elolvasod, nem akarsz többet az ágyadból dolgozni

Egy 2020 novemberi tanulmány szerint a megkérdezett 1000 amerikai lakos 72%-a mondta, hogy a járvány idején dolgozott otthonról, mégpedig az ágyából. Ez 50%-os emelkedés a válság kezdetéhez képest. Tízből egy beszámolt arról, hogy „a munkahét nagy részét vagy egészét” – 24–40 órát vagy annál többet – ágyban töltötte.

Különösen igaz ez a fiatal munkavállalókra; az Egyesült Királyságban a 18–34 éves munkavállalók rendelkeznek a legkevésbé megfelelő asztallal és székkel, és kétszer nagyobb valószínűséggel dolgoznak az ágyukból, mint az idősebb munkavállalók.

Az ágyból dolgozás oka azonban nem csak az lehet, hogy esetleg nincs valakinek megfelelő munkaállomása: a #workfrombed hashtagre tömérdek kép ugrik fel az Instagramon ágyban kuckózó, kávéval, reggelivel és laptoppal pózoló, mosolygó emberekről. Az ágy kényelméből dolgozni vonzó ötlet lehet, de a valóság sajnos nem ilyen idilli. Az ágyból dolgozás mind a fizikai, mind a mentális egészségedre hatással lehet hosszabb távon – állítják a szakértők.

Ergonómiailag közel sem ideális

Mindenek előtt nem nehéz belátni, hogy bármilyen kényelmes is az ágyad, nem ez a megfelelő hely az egész napos laptopozásra. A nyakad, a hátad, a csípőd és még sok minden más megterhelődik, ha olyan puha felületen vagy, amely lecsúszásra ösztönzi. „Ez nem optimális” – mondja Susan Hallbeck, az Egyesült Államok egyik legnagyobb orvosi kutatóintézetének, a Mayo Klinikának az egészségügyi ellátórendszer-mérnöki igazgatója.

„Nem kapod meg azt a támaszt, amire a munkád végzése közben a testednek szüksége van.”

A fiatalok – hangsúlyozza – különösen valószínű, hogy áldozatul esnek ezeknek a rossz szokásoknak, mert lehet, hogy nem érzik azonnal a megterhelést. De a fájdalom idővel meg fog jelenni. És attól függően, hogy a szokásai mennyire voltak rosszak az elmúlt évben, lehet, hogy ekkorra már bekövetkezik a károsodás. Személytől függ, de lehet, hogy már késő visszacsinálni azokat az ergonómiai problémákat, amelyekkel idősebb korában szembesülni fog.

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást