Ezért káros a léböjtkúra az egészségre

Ezért káros a léböjtkúra az egészségre

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ezért káros a léböjtkúra az egészségre

A „detox”, tehát méregtelenítő hatással kecsegtető léböjtkúrák egyre divatosabbak, hiszen látszólag egyszerű és hatásos alternatívát kínálnak a szervezet egyensúlyának helyreállítása. Elméletben egészen jól hangzik a dolog, a gyakorlatban azonban több probléma is akad vele. Hogy mi is? Soroljuk…

Kevés benne a fehérje

A legtöbb folyékony étrenden alapuló diéta egyáltalán nem tartalmaz proteint, vagy csak szörnyen keveset.

Márpedig erre a tápanyagtípusra van szüksége a szervezetednek többek között az immunrendszer és az izmok épségének megőrzéséhez.

Mivel a zöldségek és a gyümölcsök természetükből adódóan szegények fehérjében, egyes étrendek különböző alapanyagokból készült tejfélékkel próbálják kompenzálni a hiányosságot.

Tény, hogy háromnapos léböjtkúra során nem károsodhat a tested, ha egyébként egészséges vagy, ám a csökkent immunaktivitás miatt ne lepődj meg, ha rögtön utána megfázás vagy más fertőzés vesz le a lábadról!

Arról nem is beszélve, hogy szilárd táplálék hiányában „kimosódnak” a rostok a bélrendszeredből, az ottani baktériumflóra felborulása pedig ugyancsak hajlamosít a megbetegedésre.

Vészes kalóriahiány

Noha a kalóriabevitel csökkentése a fogyás legegyszerűbb módja, van egy limit, ami alatt nem a zsírégetést segíted elő, hanem az izmok és egyéb létfontosságú szövetek leépülését, így puszta önvédelemből lelassul az anyagcseréd.

A léböjtkúrák csak ritkán tartalmaznak napi 800-nál több kalóriát, márpedig ha mondjuk 10 napig 1 200 alatt maradsz, sajnos ideális körülményeket teremtesz a rettegett jojó-effektusra.

Amikor ugyanis végre normális mennyiségű energiához jut a tested, hirtelen arra fog összpontosítani, hogy raktározzon a szűkösebb időkre.

Megismételjük: egy háromnapos léböjtkúra alkalmával nem fogod tönkretenni az anyagcserédet, ennél hosszabb – fogyási vagy méregtelenítési célból folytatott – koplalásnak azonban már semmi értelme.

Rossz közérzet

Amennyiben belső indíttatásból, nem pedig fizikai okból kifolyólag vágsz bele a böjtölésbe – tehát nem azért, hogy fogyj vagy méregteleníts –, minden esélyed megvan arra, hogy ebben az időszakban is jól érezd magad.

Ez az arány azonban olyan csekély a böjtölők körében, hogy nem bocsátkoznánk becslésbe.

A többiek egytől egyig piszkosul szenvednek amiatt, hogy szilárd táplálékról átállnak folyékonyra, hiszen az étkezés élményétől kezdve az emésztés folyamatáig minden máshogy zajlik a testükben, plusz ezt tetézi még az energiahiány is.

A cukorbetegek, illetve a normálisnál enyhén magasabb vércukorszinttel élők számára különösen veszélyes lehet az ilyen fajta diéta, hiszen valósággal hullámvasútra ülteti a glükózszintet.

A szív-, a máj- és a vesebetegek ugyancsak jobb, ha elkerülik az ilyeneket!

Baljós versenyszellem

A léböjtkúrák annyira trendinek számítanak az utóbbi időben, hogy a nők hajlamosak lehetnek csak azért belevágni, hogy ne maradjanak ki belőle.

A versengés és a kihívás inspiráló is lehet – például a sport terén –, ám a táplálkozás olyannyira belső, egyéni igényektől függő dolog, hogy semmiképpen sem szerencsés általános igazságokat” elfogadni.

Ráadásul veszélyes abba a tévhitbe ringatni magadat, hogy egy néhány napos programmal rengeteg mindent teszel az egészségedért.

Ez a visszájára is elsülhet, ha utána a tiszta lap érzetével választasz egészségtelenebb ételeket, vagy elhanyagolod a mozgást, mert úgy érzed, egyébként is kevés kalóriát vittél be.

Ne feledd: sokan csak azért hangoztatják, mennyire bomba formában érzik magukat a léböjtkúra után, mert meg vannak róla győződve, hogy ez a társadalmi elvárás…

Semmi tudományos alapja nincs

Egyelőre semmiféle tudományosan megalapozott bizonyíték nem áll rendelkezésünkre arra vonatkozóan, hogy a léböjtkúra bármilyen formában hozzájárulna a jó egészséghez.

A gyakran hangoztatott „detox-effektus”, az emésztőrendszer tehermentesítése, illetve a koncentrációs képesség javulása mind olyan hatás, amelyet még nem támasztott alá egyetlen független, szakemberek által elismert folyóiratban közölt tanulmány sem.

Sőt, a tudósok egy része inkább úgy nyilatkozik, hogy mivel az emésztőrendszert alapvetően emésztésre találták ki, az efféle „szabadságolásnak” még az ötlete is sületlenség.

Neked mi a véleményed a léböjtkúráról? Próbáltad már, vagy neked sem szimpatikus?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást