Otthon / Szórakozás

Ezekkel kínzod magadat Facebookon

Ezekkel kínzod magadat Facebookon

A közösségi oldalt csak kevesen használják arra, amire való. Lassan nagyobb szerep jut a „kémkedésnek”, a nyomozásnak, a rosszkedv villámgyors előállításának, mint az örömteli perceknek. Te mivel kínzod magadat a közösségi oldalon?

Bombanőket nézegetsz

Ami egyeseket inspirál, az másokat lehúz, és sajnos utóbbi tűnik gyakoribbnak. Napról-napra több az önjelölt edző, és persze sok a profi is, hiszen manapság az egyik legnagyobb trend izmosnak lenni.

Nincs ezzel gond, az egészséges életmód az egyik legjobb divat, amit követni lehet, de mindez csak addig jótékony hatású, amíg nem megy a kedved rovására.

Természetesen senkit nem bátorítunk arra, hogy meg se próbálja elérni a hőn áhított alakot, de más dolog egészségesen, odafigyelve táplálkozni, mint függőségként megélni az étkezést és az edzést.


Még több hiba: 7 passzív-agresszív magatartásforma a közösségi médiában


Az életnek nem csak erről a két dologról szabad szólnia, így ne vedd el a kedvedet azzal, hogy lelkiismeret-furdalást generálsz, csak mert kihagytál egy betervezett edzést. Nem egy napon múlik a csodás alak, neked is jogod van hullafáradtnak lenni.

Nyaralós fotókat bámulsz

Ez főleg akkor tud nagyon bántó és negatív hatású lenni, ha neked már évek óta se időd, se pénzed nincs arra, hogy egyáltalán elhagyd a lakhelyedet.

Igen, sajnos van ilyen, de attól még értelmetlen másoktól irigyelni a javaikat, hiszen eleve nem látod, ők mit tettek le az asztalra azért, hogy nyaralhassanak.

Teljesen felesleges rosszindulattal telve nyolcszor végignézni azt a több száz képet, amit az ismerősöd feltöltött egy egzotikus szigeten napozgatva.

Ettől se több pénzed, se több időd nem lesz, viszont értékes perceket vesztegetsz el, amiket sokkal hatékonyabban is eltölthetnél. Mi lenne, ha csinálnál egy új költségvetést, vagy kuponos oldalakat böngésznél?

Esetleg utánajárnál, hogyan nyaralnak azok, akik spórolnak, vagy akiknek kevés a szabadidejük?

Kutakodsz az ellenségeid után

Akik egyébként lehetnek vélt, vagy valós „ellenségek”, hiszen a közösségi oldal egyik tipikus átka, hogy sokkal többet látunk az online tapasztalt jegyek, külső-belső tulajdonságok mögé, mint amit azok valójában takarnak.

Mivel gyakorlatilag mindenki fenn van a közösségi oldalon, csaknem kivédhetetlen, hogy az utunkba kerüljön az, akit nem kedvelünk.

További hátrány, hogy míg szeretteinkről más forrásból is értesülünk, addig az ellenfelekről általában online szerezhetjük be a legfrissebb pletykákat. Emiatt aztán kézenfekvőnek tűnhet, hogy az első utad neked is egy kevésbé kedvelt ember profiljára vezessen.

Vegyél inkább erőt magadon, és lásd kívülről a helyzetet: tényleg érdemes annak az embernek az örömét sajnálni, a kárának pedig örülni, akire egy percet sem kellene pazarolnod?

Az exed adatlapját elemzed

Ha már az „ellenségek” szóba kerültek, ne feledjük az exeket se, és főleg az új barátnőket, akik jó eséllyel szerepet kapnak az előbb említett pontban.

Sajnos a közösségi oldal ellen szól az is, hogy gyakran képtelenség kikerülni a korábbi kedves ténykedését a nélkül, hogy kínos helyzetbe hoznánk magunkat.

Nem túl felnőtt dolog tiltani vagy törölni azt, aki akár éveken keresztül az életünk része volt, de legalább ennyire nem szerencsés folyton nézegetni.

Bár minden külső jel nélkül törölhetjük az illetőt az üzenőfalról, de sokszor túl nagy a kísértés a friss infók iránt, és már megint önkínzáson kapod magadat.

Gyakran képtelenség kizárni az exet a hétköznapokból. Míg a való világban könnyen előfordulhat, hogy akár hónapokig, évekig nem keresztezitek a másik útját, addig manapság az emlékeknek nincs idejük megszépülni.

Órákon át kommenteket olvasol

Az egyik leginkább nyomasztó példa az önkínzásra az órákon át tartó véleményolvasás. Amikor azt írjuk, hogy manapság csaknem mindenki hozzáfér az internethez, akkor azt komolyan gondoljuk, és ez kiválóan látszik a kommentek minőségén.

Találó nevük is van a garázdálkodó véleményezőknek, gyakran valóban úgy viselkednek, ahogy az méltó a trollokhoz.

A te életedre kivetítve akkor van gond, ha vagy magad is közéjük tartozol, és a helyesírást mellőzve úgy érzed, mindenhez hozzá kell szólnod (akkor is, ha még negyedrészt sem látsz bele a történetbe), vagy, ha órákat szánsz arra, hogy a katasztrofális véleményeket elemezd. Időnként érdekes lehet mások kommentjei között böngészni, de sajnos tipikus, hogy alig találsz valóban értelmes megnyilvánulást.

(Akik valamit konyítanak a témához, általában nem kezdik el nulláról a magyarázkodást…)

Folyton féltékenykedsz és irigykedsz

Ez a kitétel több pontba is beillene, sőt, gyakorlatilag a közösségi oldal negatívumaira egy az egyben ráhúzható.

Az irigység eluralkodhat rajtad az említett nyaralós fotók láttán, ha meglátod az exedet valaki mással, vagy, ha egy nem túl szimpatikus személy ismét letett valamit az asztalra.

A féltékenység kicsit más téma, és inkább akkor jelentkezik, ha az aktuális kedvesed viselkedik másként, mint ahogy azt elvárnád.

Megdöbbentő, de napjainkban gyakran éppen a közösségi oldal miatt indulnak meg a szakítások és a válások, s ennek a hátterében a könnyed ismerkedés, kapcsolattartás és persze a még könnyebb lebukás áll. Csoda, hogy a többség féltékeny?

Nem, de a bizalmat online éppúgy meg kell adni, mint a valóságban. Ha aggaszt valami, akkor inkább kérdezz rá a kedvesednél, ne kezdj el kombinálni, nyomozni, mert abból jó nem sülhet ki. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást