Ezeket tedd ízületeid egészségéért!

Ezeket tedd ízületeid egészségéért!

Címlap / Életmód / Egészség / Ezeket tedd ízületeid egészségéért!

Az ízületi problémák sokunk mindennapjait keserítik meg. Fájdalmat érzünk, ha változik az időjárás, illetve akár egy kisebb megerőltetésre is rosszul reagálhatunk. Tavasszal, a változó fronthatások különösen megnehezítik a dolgunkat, éppen ezért nem árt, ha megteszünk néhány óvintézkedést ízületeink védelmében.

Mozgás

Igaz, hogy a fájó ízületeket kímélni kell, de ha az a cél, hogy megelőzzük a kialakulóban lévő problémát, akkor arra bizony a mozgás, a megfelelő edzés a jó módszer.
Ne erőltessük meg magunkat, de minden nap szánjunk rá legalább 10 percet, hogy átmozgassuk magunkat: végezzünk kar- és lábkörzést, forgassuk mindkét irányba a csuklónkat és a bokánkat, és máris megelőzhetjük a problémák túlnyomó részét.
Ülőmunkát végzők esetében ez különösen fontos, de a kisgyerekesek, vagy az idősek éppúgy érintettek a problémában.

Nyújtás

A nyújtás helyre rakja az ízületeket, tehermentesíti a gerincet és segít a csontrendszer megfelelő tartásának biztosításában. Éppen ezért minden nap csak annyit tegyünk meg néhányszor, hogy felállunk, és összekulcsolt ujjainkkal megpróbálunk minél magasabbra nyújtózkodni, és tartsuk meg a mozdulatot néhány másodpercig.
Szintén egyszerű, de nagyon hatékony nyújtási forma, ha a hátul összekulcsolt kezünket előre hajolás közben megemeljük, vagy ha összezárt lábakkal, nyújtott térddel előre hajolunk úgy, hogy ha tudjuk, megérintsük kezünkkel a talajt.

Táplálkozás

Bizony a táplálkozással is sokat tehetünk ízületeink egészségéért, és nagyon sok kellemetlenségtől, sokszor fájdalomtól kímélhetjük meg magunkat. A már kialakult gyulladást enyhíthetjük Omega-3 zsírsavakban gazdag ételekkel, például hal és dió fogyasztásával, emellett pedig érdemes ügyelni a megfelelő kalciumbevitelre is, ami a zöld ételekben, főleg a spenótban és a brokkoliban találhatóak.
Hogy a kalcium megfelelően beépülhessen, fogyasszunk rendszeresen D-vitaminban gazdag táplálékot is, például májat vagy tonhalat.

Gyógynövények

Számtalan olyan gyógynövény létezik, amely rendszeres fogyasztása képes pozitívan befolyásolni az ízületeink állapotát. Ilyen például a csalánból készült teafőzet, amely védi az ízületeket, egyben gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, ami nagyon hasznos, ha a probléma már kialakult.
A fűzfakéreg is ideális alapanyag lehet egy gyógyító főzethez, illetve javasolható még a zellertea kipróbálása is. Ezeket akár keverni is lehet, mivel nem lehet túlfogyasztani őket, így együttesen is nagyon pozitív hatást váltanak ki.

Termálvíz

A termálvíz kifejezetten sokféle ízületi panasz esetén ajánlott. Érdemes szakértő véleményét kikérnünk, hogy pontosan hova és milyen kezelésre érdemes mennünk, mivel így biztosan a leghatékonyabbat választhatjuk.
Ne hagyjuk ki a különböző pakolásokat sem, különösen az iszappakolást, mivel ezek melegítik, táplálják testünket, és azonnal érezhető hatással lesznek az ízületi bántalmakra is: a gyulladások és a fájdalom azonnal enyhül. Kúraként alkalmazva igazán hatásosak, és nyugodtan beszerezhetünk otthoni használatra fürdősókból is.

Hideg-meleg

A fájó ízületek leggyakrabban a hidegre, főleg a hideg és meleg hőmérséklet hirtelen változására érzékenyek. Gyakran előfordul ízületi bántalmak esetén, hogy ha a kelleténél kicsit is hosszabb hidegben való tartózkodás már komoly fájdalmakhoz vezethet.
Érdemes ezért a hidegről való bejövetel után közvetlenül meleg fürdőt vennünk, hogy az segítse az izmokat ellazulni és a fájdalom ne legyen olyan erős, mint egyébként. Ez a módszer azonnal hat, és nem utolsó sorban segít megelőzni a tünetek állandósulását is hosszú távon.

Stresszmentes életmód

A stresszről tudjuk, hogy egészségünk számtalan területén képes kiváltani fájdalmat, és a huzamosan fennálló stresszhelyzet akár betegségek állandósulását is eredményezhetik, amelyek ráadásul később már nem lesznek orvosolhatóak a stressz megszüntetésével.
Tipikusan ilyen lehet az ízületi fájdalom is. Az ellazulás megakadályozhatja a problémák kialakulását, ezért ajánlott aromaterápiával, masszázsokkal és egyéb olyan lazító, nyugtató megoldásokkal is próbálkoznunk, amelyek testünket és lelkünket egyaránt megóvják a stressztől.

Megelőzés

Elengedhetetlen, hogy az érzékeny ízületek miatt viseljünk olyan ruhadarabokat, amelyek védik a derekunkat, csuklónkat vagy térdünket, de ezek mellé kiemelten fontos, hogy egészségünk egészével is törődjünk.
Az ízületi panaszokkal szemben a legjobb védekezési mód az, ha megpróbáljuk megelőzni a kialakulásukat, illetve ha akkor változtatunk életvitelt, amikor a tünetek még csak enyhén tapasztalhatóak. A recept egyszerű, mégis nehéz betartani.
Nem kell mást tennünk, csak rendszeresen mozogni és tudatosabban táplálkozni. Fájdalmat, betegségeket, komoly kellemetlenségeket spórolhatunk meg magunknak mindezzel.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást