Ezeket sose tiltsd meg a gyerekednek – Fontosak a fejlődéshez!

Ezeket sose tiltsd meg a gyerekednek – Fontosak a fejlődéshez!

Címlap / Életmód / Család / Ezeket sose tiltsd meg a gyerekednek – Fontosak a fejlődéshez!

Pedig a változtatás lehetősége éppen abban rejlik, hogy felülvizsgáljuk szüleink (és ezáltal saját magunk) nevelési alapelveit, és nem félünk más módszerekhez nyúlni, korlátok helyett határokat szabni gyermekeink számára. 

A kérdezés lehetősége

A gyermekek állandóan kérdeznek, hiszen kimeríthetetlen a kíváncsiságuk – és ez valójában így tökéletes! Az érdektelenség sokkal rosszabb, felnőttként is, nemhogy gyermekkorban… Pontosan tudom, milyen fárasztó tud lenni szellemileg egy egész nap fecsegő gyermek, aki állandóan kérdez, a válaszra viszont (legalábbis látszólag) nem is mindig figyel.

Szülőként mégis arra kell törekednünk, hogy a lehető legtöbb kérdésre, a legszélesebb látókörben, és persze a gyermek életkorának megfelelően válaszoljunk.

Nyilván időnként mindenkinél elszakad a cérna, és a felnőtteknek is szükségük van egy kis szünetre, de sose tagadd meg a gyermekedtől a válaszokat, ezáltal pedig ne tiltsd meg a kérdéseket, hiszen azoknak és a tapasztalatainak köszönhetően rengeteget fog fejlődni.

Tatiana Syrikova/pexels.com

Ne tiltsd meg, hogy dönthessen

Bár csak egy gyermekem van, rajta látom, milyen jól működnek a pozitív nevelés alapelvei, illetve az, hogy hagyom kibontakozni a személyiségét. Mindig nagyon figyeltem rá, hogy csak abban korlátozzam, ami veszélyes lehet rá nézve. Természetes nálunk is vannak határok, szabályok, de nem álltam le mondjuk vitatkozni abban, ha másik – egyébként alkalmas – ruhát akart felvenni, mint amit én odakészítettem, de ugyanígy hagytam választani, ha játszóterezéshez bicikli helyett rollert szeretett volna vinni.

Egyértelmű, hogy kevesebb tapasztalatuk van még az életről, mint nekünk, de a gyerekek is a család részét képezik és nekik is ugyanolyan jogaik vannak, mint nekünk, csupán még irányításra szorulnak. Minél több mindenben dönthetnek, annál kevésbé lesznek dacosak – nálunk gyakorlatilag teljesen kimaradt a dackorszak.

A döntés lehetősége ráadásul kiváló arra, hogy több nézőpontot megmutassunk a gyermekünknek, más szemszögből is körbejárjunk egy témát, és persze arra is, hogy felnőttkorában se érezze úgy, minden választását meg kell kérdőjeleznie, azok jogosultságát igazoltatnia kell mások által.

cottonbro/pexels.com

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást