Ezeket mindenképpen át kell gondolnod a lézeres szemműtét előtt

Ezeket mindenképpen át kell gondolnod a lézeres szemműtét előtt

Címlap / Életmód / Egészség / Ezeket mindenképpen át kell gondolnod a lézeres szemműtét előtt

Te is azok táborát erősíted, akik nap mint nap szemüveget vagy kontaktlencsét kénytelenek használni? Igaz, mindkét eszköz megkérdőjelezhetetlenül hasznos tud lenni, akad azonban egy harmadik lehetőség is, ami mindent megváltoztathat. Ez a lézeres szemműtét!

Fejlettebb technika, jobb eredmények

Gondoltad volna, hogy a lézeres látásjavító kezelés már csaknem 30 éves múltra tekint vissza?

Bizony, az elmúlt évtizedekben ez a technológia igencsak kinőtte magát, és ez az időszak elég volt arra is, hogy a szakemberek az összes korábban felmerülő hibát kiküszöböljék. Így mára – az esetleges rémhírekkel és tévhitekkel ellentétben, amiket ebben a témában hallhattál – a lézeres szemműtét az egyik legbiztonságosabb szemészeti beavatkozás lett.

Mindent összevetve ugyanis szinte elhanyagolható az esélye annak, hogy bármilyen szövődménnyel, problémával számolnod kelljen, ha ezt az eljárást választod az éleslátás érdekében! Emellett fontos tudnod azt is, hogy maga a műtét teljesen fájdalommentes, úgyhogy ha idáig az erre irányuló félelmeid tartottak vissza, ideje újragondolnod a lehetőségeidet.

Milyen előnyökkel jár?

Tulajdonképpen a legnagyobb előnye a műtétnek az, hogy segítségével búcsút inthetsz a szemproblémáidnak, így a szemüvegeknek és a kontaktlencséknek is.

Hiszen valljuk be, ezek a hasznos eszközök bár tényleg létfontosságúak, sokszor elég kényelmetlenek tudnak lenni: a szemüveg például folyton bepárásodik, sport, vagy sminkelés közben állandóan útban van, és persze pont akkor nem találod, amikor nagyon kellene.

A kontaktlencse pedig folyamatos ápolást és megfelelő tárolást igényel, arról nem is beszélve, hogy a szemed könnyen kiszáradhat a viselésétől. A műtétnek tehát egyértelmű előnye, hogy ezektől a kellemetlenségektől egy csapásra megszabadít, így akár teljesen egészséges lehet a szemed és pontosan úgy élheted a mindennapjaidat, mintha tökéletes, vagy közel tökéletes lenne a látásod.

Konzultálj időben!

A műtét mindössze pár percet vesz igénybe, azonban a beavatkozás előtt részt kell venned egy komolyabb konzultáción.

Ez azért fontos, mert nem minden szemproblémát tudnak ugyanúgy kezelni a szakemberek, tehát a konkrét eljárások, az elérhető eredmények és a gyógyuláshoz szükséges idő egyaránt változhat.

Szerencsés esetben egyébként akár már másnap élvezheted az éleslátás nyújtotta előnyöket, viszont ha komplikáltabb eset áll fenn, akkor néhány napos, vagy akár egyhetes betegállományra is szükséged lehet.

Persze a végeredmény ugyanaz lesz: akár teljesen elhagyható szemüveg és kontaktlencse!

Mennyire tartós?

Erre a kérdésre szintén a konzultáció során tudnak neked választ adni, ugyanis a műtét eredményessége és tartóssága nagyban függ az eredeti, kiindulási problémádtól.

Legjobb esetben az elért javulás életed végéig kitart, de azt figyelembe kell venned, hogy a beavatkozás nem előzi meg a szem öregedésének természetes folyamatát.

Lézeres szemműtéttel ugyanakkor elérhető, hogy csak egyfajta problémára kelljen szemüveget hordanod idősebb korodban. Például a kezelés után a hétköznapi teendőidet tökéletesen el tudod majd végezni, de olvasáshoz, számítógépezéshez szükséged lesz a szemüvegedre.

Egyébként az újabb technológiák már mindkét problémát képesek kezelni, tehát nem törvényszerű, hogy a kor előrehaladtával el kell fogadnod szemeid állapotának romlását.

Mennyire éri meg?

Természetesen neked kell mérlegelned, hogy mennyi kellemetlenséget okoz a szemüveged vagy a kontaktlencséd, illetve ezek milyen anyagi terhet rónak rád.

Sajnos a törékeny szemüvegek meglehetősen drágák, és nem feltétlenül tartanak ki egy életen át – nem csupán azért, mert a szemeid állapota állandóan változik, hanem azért is, mert az óhatatlan karcolások és az anyag kopása miatt idővel cserére szorulnak.

A kontaktlencsékkel hasonló a helyzet, sűrűn kell cserélgetned őket, és bizony nem szabad rajtuk spórolnod, hiszen a szemed oxigénellátása vagy kiszáradása is rosszabbodhat, ha nem megfelelő típust választasz.

Tehát miután részletesen tájékoztattak a műtéttel és annak finanszírozásával kapcsolatos lehetőségekről, érdemes átgondolnod, mennyit költesz egyébként a látásodra éves nagyságrendben. Amennyiben készítesz egy négy-ötéves tervet, kirajzolódik előtted a pontos összeg, így pedig már könnyebb lesz döntened arról, hogy a kényelem és az életminőség, amit a szemműtét kínál, mennyire érné meg anyagilag a számodra.

VIDEO Így tedd fel helyesen a kontúrt, bronzosítót és pirosítót

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!