Ezeket kerüld el, ha nem akarsz rosszul lenni a nyaraláson

Ezeket kerüld el, ha nem akarsz rosszul lenni a nyaraláson

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Ezeket kerüld el, ha nem akarsz rosszul lenni a nyaraláson

Nyaralni korántsem azért megyünk, hogy egész nap a vécékagylót ölelgessük – pedig ez a nem túl idilli kép könnyen bekövetkezhet, ha nem tartunk be néhány alapvető szabályt az étkezés során.

Nyers ételek mellőzése

Az első és legfontosabb, hogy mellőzni kell minden nyers ételt. Sokszor itthon is nagy veszélyt jelent, ha nem sütjük át teljesen a húsokat, nemhogy külföldön, ahol gyakran több, de garantáltan másfajta baktériumokkal kell a szervezetünknek megbirkóznia.
Ott, ahol a csapvizet sem javasolják fogyasztásra, érdemes a frissen fogyasztandó zöldségeket megpucolni, vagy eleve olyat választani, aminek a húsa nem érintkezik közvetlenül a környezettel (pl. banán, narancs). Amennyiben ez nem megoldható, a csapvizet forrald fel, majd hűtsd le, és ebben moss meg mindent alaposan.

Palackozott italok

Azokban az országokban, ahol külön felhívják a figyelmedet rá, hogy nem javasolt a csapvíz fogyasztása, inkább ne kísérletezz. Bár a helyiek bírják a strapát, hiszen ők ezt szokták meg, egy nyugat-európai gyomrot bizony hamar tönkrevághat az ilyesfajta italfogyasztás.
Ha mindenáron csapvizet akarsz inni, akkor forrald fel, majd hűtsd le, de sokkal jobb, ha beáldozol egy kis extra zsebpénzt, és palackozott vízre költöd. Így legalább az ásványi-anyagok jelentős részét is pótolni tudod, nem csak a folyadékhiányt.

Veszély a koktélokban

Sokan elfeledkeznek a koktélok veszélyeiről, pedig az előbb említett víztartalom itt is rizikós lehet. A jégkockákba ugyanis csak a legnevesebb szállodákban töltenek ásványvizet, egyébként mindenhol a csapvizet használják.
Úgyhogy az a legjobb, ha jégkockát egyáltalán nem használsz. Ezen felül érdemes ügyelned a tejszínes koktélokra is, hiszen azok hamar megromlanak a nagy hőségben, s ez ismét csak előidézhet egy kellemetlen hasmenést.

Utcai étkezés kizárva

Bár aligha van annál különlegesebb, mint egy idegen ország ételeit az utcán, kicsiny bódék árnyékában elfogyasztani, ez még akkor sem feltétlenül jó megoldás, ha igencsak erős a gyomrod. Itthon azért jórészt hozzászoktunk ahhoz a higiéniához, amit az ÁNTSZ előír, de sok országban még mindig az a természetes, hogy a húsok felaggatva az ajtók mellett vásárolhatóak meg.
Persze egyáltalán nem biztos, hogy a kinézett hús is ilyen helyről származik, de van rá esély. És még ha ezt meg is úszod, korántsem garantálja semmi és senki, hogy az ételkészítő kezet mosott, miután a nyers húst felaprította.

Kerüld el a romlandó ételeket

Nagyon fontos, hogy ha éppenséggel valódi kánikula uralkodik a környéken, akkor igyekezd mellőzni azokat az ételeket, amik megromolhatnak. Ilyenkor a szállodák, éttermek is sokkal nehezebb tárolják a finomságokat, de a jó hírű helyek garantálják a minőséget, így emiatt nem kell aggódnod.
Viszont a kisebb boltok igyekeznek mindent eladni, hogy ne legyen veszteséges a vállalkozás, ami bizony azzal is járhat, hogy romlott ételt vásárolsz – ezt az egészséged és a pénztárcád kímélése végett is érdemes figyelembe venned. Arra szintén ügyelj, hogy ha magatoknak pakolsz, akkor hasonlóképpen ne vigyetek ki a szállásról olyan ételt, ami napközben tönkremehet, csak olyan harapnivaló kerüljön a hűtőtáskába, ami bírja a forróságot.

Készülj fel!

A legnagyobb óvatosság mellett is megeshet, hogy valamit összeszedsz, éppen ezért a legjobb, ha az utazás előtt erre az eshetőségre is felkészülsz.
Érdemes jó minőségű, bevált (lehetőleg természetes) hasfogókat bedobni az egészségügyi dobozkátokba, és az sem árthat, ha egy erős hazai pálinkával is készültök, ami köztudottan az egyik legjobb fertőtlenítő tud lenni.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást