Életmód / Egészség

Ezek az újévi fogadalmak garantáltan az egészségedet szolgálják a következő évben

Év végén mindenki számot vet az elmúlt hónapokkal, és sokan vannak azok, akik fogadalmakat is tesznek. Akár komoly elhatározásokkal állsz a következő év elé, akár nem, az biztos, hogy az alábbi fogadalmak az egészségedet szolgálják majd, és segítségükkel a következő év végén sokkal elégedettebb lehetsz önmagaddal.

„Pozitívabban állok az élethez”

Bár sokáig tabunak számított akárcsak gondolni is arra, hogy a stressz milyen hatalmas betegségfaktor, és hogy a negatív életfelfogás, a sérelmek cipelése fizikális tüneteket produkálhat, ám ez ma már bizonyított tény.

Több tucat könyv és nagyon komoly kutatási eredmények világítanak rá arra, hogy a lelki világunk betegségeket okoz, sokszor még bizonyos stresszfaktorok és konkrét betegségek között is összefüggéseket találtak. Pl. jellemző módon párhuzam húzható a női ivarszerveket, melleket érintő betegségek, és a női mivoltot, kiteljesedést sértő lelki tényezők között.

Úgyhogy nincs mese, ha másért nem, az egészségedért érdemes végre pozitívabban állni a dolgokhoz és letenni a régóta cipelt, fájdalmas emlékeket – akár szakértő segítségével!

„Rendszeresen eljárok masszőrhöz”

Részben a korábbi ponthoz kapcsolódik a masszás, hiszen hozzájárul a stresszmentesítéshez.

Azonban ennél jóval többre képes egy ügyes kezű szakember, különösen, ha nem csak masszőri, hanem csontkovácsi végzettséggel is rendelkezik. A csontkovácsoktól sokan tartanak, pedig csodákat képesek tenni az emberi testtel.

Manapság népbetegségnek számítanak a gerincet érintő problémák, amiket háttérbe lehet szorítani akkor, ha rendszeresen eljársz kezeltetni magadat. A rettegett ropogtatás egyáltalán nem fájdalmas, sokkal inkább az izomzat lelazítása, a csomók „kibontása” az, ami tényleg kellemetlen, de a végeredmény kárpótolni fog mindenért.

Egy jó csontkovácstól úgy jössz ki, mint akit teljesen kicseréltek.

 

„Hetente legalább egyszer sportolok”

Nem kérdés, hogy a mozgás az egyik leghatékonyabb egészségmegőrző tevékenység.

Ha szeretsz sportolni, akkor minden bizonnyal nem kell erről győzködnöd magadat, ellenkező esetben azonban érdemes megfogadnod, hogy ezentúl hetente legalább egyszer, de inkább kétszer mozogni fogsz valamit.

Most talán nem tűnik túl jelentősnek az, hogy sportolj, főleg nem akkor, ha egyébként nem különösebben szeretnél fogyni.

Azonban ahhoz, hogy egészséges maradj és évekkel meghosszabbítsd az életedet, muszáj rendszeresen edzened.

 

„Sokkal több növényi alapú ételt eszek”

Az elmúlt évek legnépszerűbb keresőszavai közé tartoztak a vegán életmóddal, növényi étrenddel kapcsolatos keresések. Nem véletlenül!

Egyre inkább leáldozóban van a szénhidrátellenes mozgalom, miközben elérhetőbbé válnak azok a felmérések, amik a húsfogyasztás, különösen a vörös hús káros hatásaira hívják fel a figyelmet. Az már csak hab a tortán, hogy ha figyelembe veszed a hivatalos ajánlásokat a makróértékekre vonatkozóan, akkor számodra is nyilvánvalóvá válik, hogy ehhez a legkönnyebben növényi étrendet folytatva lehet idomulni.

De ha nem is egyik napról a másikra váltasz, azt mindenképpen érdemes megfogadnod, hogy sokkal több zöldséget, gyümölcsöt és teljes értékű gabonát fogyasztasz, hiszen a magas rostbevitel kulcsfontosságú az egészség szempontjából.

 

„Legalább egy szűrővizsgálatra elmegyek”

Igazából akkor sem csak egy szűrővizsgálatra kellene menned, ha makkegészséges vagy, de mivel sokan egyetlenegyre sem mennek el az év folyamán, a minimumot céloztuk meg ezzel a fogadalommal.

Ha minden évben megfogadod ezt, akkor legalább háromévente sorra kerülnek a legfontosabb ellenőrzések: egy rutinlabor, egy nőgyógyászati rákszűrés és egy fogorvosi ellenőrzés. Ezeket alapvetően be kellene iktatnia mindenkinek az életébe, de felmérésekből tudjuk, hogy itthon siralmasan alacsony a szűrővizsgálatokra járó emberek száma.

Már biztosan te is hallottad az erre vonatkozó szlogeneket, de tény és való, hogy az időben észrevett betegségek mindig nagyobb eséllyel gyógyulnak és kevesebb komplikációval járnak.

Érdemes hát néhány órát áldoznod az évedből arra, hogy beiktass egy-egy ilyen kontrollt.