Ezek a spenót jótékony hatásai

Ezek a spenót jótékony hatásai

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ezek a spenót jótékony hatásai

Májusban még a szokásosnál is nagyobb kedvet kapunk a friss zöldségek fogyasztására. Az egyik legegészségesebb és legkönnyebben elkészíthető zöldségünk nem más, mint a spenót. Nem csak finom, de rengeteg pozitív hatása is van, amit egészségünkre gyakorolhat.

Vitaminok

A spenótban többféle vitamin található, legnagyobb arányban a B-vitamin. A megfelelő mennyiségű B-vitamin bevitelnek köszönhetően a szervezet zsír-, fehérje- és szénhidrát-anyagcseréje lényegesen javul.
Nem véletlen, hogy emellett a spenót magas antioxidáns-tartalma miatt is egyike a szuper-élelmiszereknek. Érdemes nyersen fogyasztani, mert hő hatására a vitaminok nagy része eltűnik belőle.

Folsav

A kismamák valószínűleg jól tudják, hogy a spenót fogyasztásával biztosíthatják szervezetüknek a megfelelő folsav bevitelét, ami elengedhetetlen a magzat egészséges fejlődése szempontjából.
Emellett a folsav nagyon fontos a vörös vérsejtek képződéséhez és a szervezet megfelelő aminosav-szintéziséhez. Fontos tudni, hogy melegítés hatására a folsav teljesen eltűnhet a spenótból, így a nyers fogyasztása is nagyon ajánlott.  

Betegségek ellen

A spenót a benne található anyagok hatására képes csökkenteni a vércukorszintet, így cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása.
Emellett csökkenti az esélyét olyan daganatos betegségek kialakulásának, mint például a bélrendszert, a hasnyálmirigyet, vagy a tüdőt megtámadó rákos megbetegedések, vagy esetleg az annyi nőt érintő mellráknak a kockázatát.

Keringés

A spenót nagyon hatásos szer a keringési zavarok megelőzésére és a betegségek enyhítésére is.
A benne található antioxidánsoknak köszönhetően nem csak a vérnyomás normalizálására, vagy a normálishoz való közelítésére képes, de egyben megszünteti a vérnyomás ingadozás következtében kialakult fáradékonyságot is. Hatóanyagai óvják a szívet és az egész érrendszert.

Szemek

A spenót egyik kiemelkedően hasznos hatóanyagai a flavonoidok, amelyek azon túl, hogy segítenek szervezetünk immunrendszerének egészségesen tartásában, még a szemeink épségének és egészségének megőrzésében is fontos szerepet játszanak.
Szemünk épségét a megfelelő táplálkozással biztosabban őrizhetjük meg, így mindenképpen érdemes ebből a szempontból is rendszeresen spenótot fogyasztani.

Lúgosítás

A spenót az erősen lúgosító élelmiszerek közé tartozik, így gátolja a szervezet elsavasodását. Mint minden lúgosító étel, a spenót is segít a szervezet méregtelenítésében, és a lúgos kémhatás visszaállításával jó néhány betegség megszüntetésében.
A lúgosító ételek egyik hatása, hogy a gombás megbetegedések visszaszorulnak, emésztésünk javul, és hangulatunk is lényegesen pozitívabbá válik.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!