VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Míg az ételallergiákat már viszonylag régebb óta ismerjük, addig az intoleranciákat a 21. század emberének a betegségének szokták nevezni. Ez nem azt jelenti, hogy korábban ezek a problémák egyáltalán nem voltak jelen a társadalomban, csupán kevésbé vették ezeket komolyan, illetve kevésbé gondolták ezeket betegségeknek.
Ma már tudjuk, hogy a helyes és kiegyensúlyozott táplálkozás a hosszú, egészséges élet alapja, ezért ha a szervezetünknek problémája van egy ételcsoporttal, akkor érdemes diétát, speciális étrendet tartanunk, hogy minél tovább megőrizhessük az egészségünket. Dietetikus szakemberekkel beszélgettünk és kértük a tanácsaikat, hogy tudjuk, mit kell tennünk, ha felmerül az ételallergia vagy ételérzékenység gyanúja.
Gyors és lassú tünetek
Az ételallergia minden esetben az immunrendszer válasza egy – vagy több – allergénnel szemben, míg az ételintolerancia az emésztőrendszer kóros működéséhez köthető. Allergia esetén a tünetek többnyire gyors lefolyásúak, bőrviszketés, kiütések, nem ritkán légszomj formájában jelennek meg, tudtuk meg Felek Mihály dietetikustól.
– Az allergiás reakció akár olyan heves is lehet, hogy gégeödéma alakulhat ki, ami nem megfelelő kezelés esetén akár halálhoz is vezethet. Ételintolerancia során a tünetek lassan, órák vagy napok alatt jelentkeznek, immunválasz nélkül, amelyek elsősorban emésztőrendszeri tünetekben nyilvánulnak meg. Haspuffadás, hasi fájdalom, görcsök, hasmenés formájában.
Fontos tudni, hogy intolerancia esetén, a tünetek az elfogyasztott étel mennyiségétől függhetnek, míg allergia esetén nagyon kis mennyiségű allergén szervezetbe jutása is komoly reakciókat válthat ki – magyarázta a szakember.
Ha felmerül a gyanú, hogy allergia, vagy intolerancia alakult ki, azonnal forduljunk orvoshoz, aki el tudja dönteni, hogy allergiáról, vagy intoleranciáról van szó. Semmiképp ne menjünk bele öndiagnózisba, mert ennek súlyos következményei lehetnek.
– Tekintettel arra, hogy a kezeletlen ételintolerancia kellemetlen tüneteket okozhat, önmagunk számára elég nehéz elkülöníteni, hogy egy vagy több élelmiszer okozza-e. A laktóz-intolerancia például nem napjainkban jelent meg, régóta fennálló jelenségről van szó, ami ráadásul népcsoportonként és egyénenként is váltózó mértékű lehet – mondta el Felek Mihály.