Ételallergia és ételintolerancia – A szakértő szerint ezért vedd komolyan!

Ételallergia és ételintolerancia – A szakértő szerint ezért vedd komolyan!

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ételallergia és ételintolerancia – A szakértő szerint ezért vedd komolyan!

Míg az ételallergiákat már viszonylag régebb óta ismerjük, addig az intoleranciákat a 21. század emberének a betegségének szokták nevezni. Ez nem azt jelenti, hogy korábban ezek a problémák egyáltalán nem voltak jelen a társadalomban, csupán kevésbé vették ezeket komolyan, illetve kevésbé gondolták ezeket betegségeknek.

Ma már tudjuk, hogy a helyes és kiegyensúlyozott táplálkozás a hosszú, egészséges élet alapja, ezért ha a szervezetünknek problémája van egy ételcsoporttal, akkor érdemes diétát, speciális étrendet tartanunk, hogy minél tovább megőrizhessük az egészségünket. Dietetikus szakemberekkel beszélgettünk és kértük a tanácsaikat, hogy tudjuk, mit kell tennünk, ha felmerül az ételallergia vagy ételérzékenység gyanúja.

Gyors és lassú tünetek

Az ételallergia minden esetben az immunrendszer válasza egy – vagy több – allergénnel szemben, míg az ételintolerancia az emésztőrendszer kóros működéséhez köthető. Allergia esetén a tünetek többnyire gyors lefolyásúak, bőrviszketés, kiütések, nem ritkán légszomj formájában jelennek meg, tudtuk meg Felek Mihály dietetikustól.

– Az allergiás reakció akár olyan heves is lehet, hogy gégeödéma alakulhat ki, ami nem megfelelő kezelés esetén akár halálhoz is vezethet. Ételintolerancia során a tünetek lassan, órák vagy napok alatt jelentkeznek, immunválasz nélkül, amelyek elsősorban emésztőrendszeri tünetekben nyilvánulnak meg. Haspuffadás, hasi fájdalom, görcsök, hasmenés formájában.

Fontos tudni, hogy intolerancia esetén, a tünetek az elfogyasztott étel mennyiségétől függhetnek, míg allergia esetén nagyon kis mennyiségű allergén szervezetbe jutása is komoly reakciókat válthat ki – magyarázta a szakember.

Ha felmerül a gyanú, hogy allergia, vagy intolerancia alakult ki, azonnal forduljunk orvoshoz, aki el tudja dönteni, hogy allergiáról, vagy intoleranciáról van szó. Semmiképp ne menjünk bele öndiagnózisba, mert ennek súlyos következményei lehetnek.

Tekintettel arra, hogy a kezeletlen ételintolerancia kellemetlen tüneteket okozhat, önmagunk számára elég nehéz elkülöníteni, hogy egy vagy több élelmiszer okozza-e. A laktóz-intolerancia például nem napjainkban jelent meg, régóta fennálló jelenségről van szó, ami ráadásul népcsoportonként és egyénenként is váltózó mértékű lehet – mondta el Felek Mihály.

Seregam/depositphotos.com

Összetettebb élelmiszerek

A szakértő szerint tény, hogy az egyre összetettebb élelmiszerek nagyobb eséllyel okozhatnak intoleranciát, de nem törvényszerű, hogy valóban ki is alakulnak. A laktóz- és a gluténérzékenység mellett egyre többen szenvednek fruktóz intoleranciától is.

– Ezt a problémát a májban lévő egyik enzim veleszületett hiánya okoz, ami egy genetikai eredetű betegség. Többnyire gyermekkorban felfedezik, a hozzátáplálás során. Komoly tünetei vannak, mint a hányás, hasmenés, és a máj megnagyobbodása. ami nagyon szigorú, egy életen át tartó diétát von maga után. Fruktóz-, szaharóz-, szorbit-mentes étrendet kell tartani a betegnek. Elsősorban azért, hogy a velük járó kellemetlen tüneteket megszüntessük, másodsorban pedig azért, hogy szakember által el tudjuk különíteni a táplálékallergiáktól. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a jelenleg divatos, akár otthon is elvégezhető ételintolerancia tesztek nem kellően megbízhatóak, félrevezetőek lehetnek, és felesleges diéta, tápanyag-megvonás lehet az eredménye, ami tápanyaghiányhoz vezethet. 

Halmozódó intoleranciák

Kovács Judit, dietetikus elmondása szerint az ételallergiának és az intoleranciának is vannak általában tünetei, és ha gyanakodunk, orvosi vizsgálat derítheti ki, mi is van a háttérben. 

– Az intoleranciák halmozódhatnak is, de az is előfordul, hogy csak időszakosan állnak fenn, például egy műtét vagy egyéb betegség miatt. Ez nem újkeletű betegség, egyszerűen csak most nagyobb figyelem kíséri és az orvostudomány fejlődésével a diagnosztika is egyre fejlettebb és a betegségekről is egyre többet tudunk – magyarázta a szakember.

Véleménye szerint, mivel ezek a betegségek panaszt okoznak, ami könnyen megszüntethető az adott összetevő kiiktatásával, ezért érdemes komolyan venni.

– Egészen más téma a gluténérzékenység vagy cöliakia, aminek a diétáját, ha nem tartjuk be, komoly szövődményekhez vezethet – tette hozzá.

Komolyabb következmények

Abonyi Orsolya dietetikus, okleveles táplálkozási szakember szerint ha bármilyen nem megszokott panaszt tapasztalunk, legyen az puffadás, bőrtünet, emésztési nehézség, hasmenés, hányás vagy akár légúti tünetek, minél hamarabb érdemes szakorvoshoz fordulnunk, hogy a megfelelő vizsgálatokkal diagnosztizáljon bennünket.

– Az allergiákat és intoleranciákat fontos komolyan venni, hiszen ezeknek lehetnek egyéb következményei is, mint a kisebb-nagyobb felszívódási zavarok, amelyek alultápláltsághoz, de vitamin- és ásványianyag-hiányhoz is vezethetnek, akár visszafordíthatatlan károkat okozva a gyomor- és bélrendszerben magyarázta Abonyi Orsolya.

Véleménye szerint az intolerancia mint jelenség gyakorisága több okból kifolyólag is nőhetett az elmúlt években.

– Nehéz megmondani, hogy a diagnosztikai eszközök szélesebb körének, a változó minőségű és összetételű ételeknek, a genetikának, az epigenetikának vagy éppen az ebben a problémában rejlő „üzleti lehetőségnek” a következménye ez. Fontos, hogy ha vannak ilyen jellegű panaszaink, azok megfelelő diétás kezelésével tegyünk minél többet egészségünk megtartásáért mondta el a szakember.

Az intolerancia vagy allergia esetén feltétlenül forduljunk szakorvoshoz a diagnózis miatt, a diétát pedig dietetikus segítségével állítsuk össze.

– Betegként kerüljük az öndiagnózist, mert ez több problémát is okozhat, és elképzelhető, hogy félrediagnosztizáljuk magunkat. Ennek következménye lehet akár egy feleslegesen beszűkült étrend, vitamin- és ásványianyag-hiánnyal – tette hozzá –, egy idejekorán elkezdett diéta pedig negatív diagnózist is eredményezhet, ha szakemberhez fordulunk.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!