Mit érdemes tudni az ekcémáról?

Mit érdemes tudni az ekcémáról?

Címlap / Életmód / Egészség / Mit érdemes tudni az ekcémáról?

Az ekcéma egy egyre gyakrabban előforduló betegség. Ráadásul nagyon jellemző, hogy egyre több gyereknél is megjelennek a kellemetlen tünetek.

Kezdeti tünetek:
Először apró, hólyag szerű pöttyök jelennek meg a bőrön, a bőr pedig egyre szárazabb és érdesebb tapintásúvá válik.

Későbbi tünetek:
Több vörös, viszkető folt alakul ki, amelyek egyre nagyobbakká válnak. A száraz, érdes, megvastagodott, bőr egyre nagyobb területet borít be, a bőr berepedezik.

Veszélyei:
Az egyik elsődleges veszély, hogy a berepedezett bőrön keresztül könnyen juthatnak fertőzéseket okozó kórokozók a szervezetünkbe.

Érintett testrészek:
Elsősorban az arcon, a könyöknél, a térdnél, az alkaron és a kézfejen jelennek meg a foltok, gyerekeknél gyakori a hát bőrén is.

Okozói:
Az örökletes hajlamon kívül reneteg dolog okozhat ekcémát: egyes ételek, tisztítószerek vagy akár nikkel vagy króm tartalmú ékszerek is.

Hideg-meleg:
Az ekcémás tüneteket látványosabbá teszi a túl meleg vagy hideg levegő vagy a víz is. Fürdés uán például jobban látszanak a foltok.

Gyógyítása belsőleg:
Feltétlenül megéri diétát tartanunk és fogyasszunk sok E-vitamin tartalmú ételt, mint például a hús, a máj, a tojás vagy az oliva- és napraforgóolaj.

Gyógyítás külsőleg:
A legjobb, ha egyszerű kamillát, esetleg körömvirág krémet használunk. A teát a repedezett bőrre, a krémet a száraz területekre vigyük fel.

Gyerekek:
Kisgyerek esetén különösen érdemes diétát tartani és az ételekből kihagyni minden mesterséges anyagot, sőt akár a tejet is.

Egyéb óvintézkedések:
A mosakodás legyen rövid és történjen langyos vízben. Óvatosan, nem dörzsölve törölközzünk. Ne hordjunk szűk, műszálas ruhákat és gyakran szellőztessünk.

Javulás ideje:
A diéta, a bőrápolás és a tisztán tartás következtében néhány napon belül már javulást kell tapasztanunk. Ha nem így történik, feltétlenül forduljunk orvoshoz.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást