13 érdekesség, amit nem tudtál a fogamzásról

13 érdekesség, amit nem tudtál a fogamzásról

Címlap / Életmód / Egészség / 13 érdekesség, amit nem tudtál a fogamzásról

Bizonyára Te is emlékszel még azokra az izgalmas biológia órákra a suliban, amikor megtanultad, hogy a fogamzás 2 sejt, a hímivarsejt és a petesejt egyesülésével jön létre. Hogy egy kicsit felelevenítsük a régen tanult elméletet, összegyűjtöttünk neked 13 olyan érdekes tényt a fogamzás témaköréről, amit könnyen lehet, hogy már elfelejtettél.

 • A 17. századi holland tudós, Antonie van Leeuwenhoek volt az, aki elsőként felfedezte a hímivarsejteket vagy más néven spermiumokat az általa szerkesztett mikroszkóp segítségével.
   
 • A fejlődő spermiumok a két herében tárolódnak. Ennek oka, hogy a herékben olyan alacsony a hőmérséklet, amire a spermiumoknak szüksége van, viszont a többi szerv működéséhez megfelelő hőmérséklet számukra túlságosan magas lenne.
   
 • Az érett spermium szabad szemmel nem, csak mikroszkóp segítségével látható. A spermium hossza kb. 0,06 mm, a feji része pedig csupán 0,005 mm-es. A spermiumnál az érett petesejt sokkal nagyobb, már-már szabad szemmel is látható.
   
 • Minden parányi spermium rendelkezik egy farokkal, mely hengeres rostokból áll, és ennek ostorszerű mozgásával halad előre. Érdekesség, hogy a hímivarsejt kb. 800 csapkodást tesz meg centiméterenként.
   
 • A hímvessző kb. 40-600 millió spermiumot lövell ki egy ejakuláció során, viszont a petesejtet ezek közül csak egyetlen egy spermium termékenyítheti meg. A fogantatás akkor jön létre, amikor a hímivarsejt feje sikeresen behatol a petesejtbe.
 • A hímvessző a spermiumokat kb. 17 km/h sebességgel lövelli ki az ejakuláció során, majd ezután tovább, az anyaméh irányába kb. kb. 0,0002 km/h sebességgel úsznak.
   
 • Az ejakulátum összetétele az alábbi: 3-5%-a a spermiumok, 5-10%-a a mellékhere váladéka, 20-30%-a a dülmirigy és 60%-a az ondóhólyag váladéka.
   
 • A petefészekből kiszabadult, teljesen érett petesejt kb. 1 napig megtermékenyítésre készen áll a méhben, de ezután elsorvad, ha a megtermékenyítés elmaradt.
   
 • A megtermékenyítés után az érett petesejt 23 pár nélküli kromoszómája kiegészül a spermium 23 pár nélküli kromoszómájával, így létrejön az a 23 kromoszómapár, aminek köszönhetően az utód a génjeinek egyik felét az anyjától, a másik felét pedig az apjától fogja örökölni.
   
 • Kétpetéjű ikrek esetében nem egy, hanem két (vagy esetleg több) petesejt érik meg egyszerre és a megtermékenyülés során így találkoznak a hímivarsejtekkel. Emiatt a kétpetéjű ikreket egyidős testvéreknek is nevezhetjük, akiknél ugyan a fogantatás pillanata azonos, de eltérő a genetikai állományuk, s ennek révén a külső megjelenésük is. Egypetéjű ikrek esetében viszont egy petesejt termékenyül meg, s utána kettéválik. Ennek köszönhetően az egypetéjű ikrek genetikai állománya teljesen azonos, s olyannyira hasonlítanak egymásra, hogy nagyon könnyű őket összekeverni.
 • A megtermékenyítés után következik a beágyazódás, a kettő között eltelt időt pedig az orvostudomány terhesség előtti szakasznak hívja. A beágyazódás 5 napig tart. Miután a petesejtek közel fele elpusztul a beágyazódási kísérlete közben, ezért a tulajdonképpeni várandósság csakis a beágyazódással kezdődik. Mindez a természetes kiválasztódás része, és azért van így, hogy csakis egészséges utódok jöjjenek a világra.
   
 • Napjainkban már lehet kapni olyan terhességi tesztet is, ami nemcsak a várandósság tényét igazolja, hanem azt is megmondja, hogy mióta terhes az anya – méghozzá 92%-os pontossággal.
   
 • Létezik már úgynevezett fogantatás kalkulátor is az interneten, melynek segítségével 3 adat megadása után bárki megtudhatja, hogy vajon mikor volt az ő sorsfordító pillanata.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

  Írj egy hozzászólást