7 érdekes tény Magyarországról, amiről talán nem tudtál

7 érdekes tény Magyarországról, amiről talán nem tudtál

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / 7 érdekes tény Magyarországról, amiről talán nem tudtál

Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány érdekes információt Magyarország nevezetességeiről, például a királyi koronáról, a fafajtákról, a Balatonról, egy kastélyról és a Hungaroringről.

A királyi korona

Azt gondolnánk, hogy az a korona, amely a magyar uralkodók fejére került, ugyanaz volt, mint Szent István koronája. Az az igazság, hogy első királyunk idejében legfeljebb az ékszer felső (latin), gyöngyökkel és ékkövekkel kirakott darabja lehetett meg.
Az alsó (görög) rész 70 évvel később készült, a kereszt pedig 500 év múlva került a tetejére. Az arany- és selyemszálas hímzéssel dúsan díszített palástot eredetileg miseruhának szánták. Ez az uralkodó vállára került, míg derekára kardot kötöttek.

A leggyakoribb fafajták

A leggyakoribb fafajtáink a tölgy, a bükk és az erdeifenyő. A tölgy és a bükk makktermést hoz, a fenyő termése a toboz. A lombhullató, melegkedvelő tölgy egyformán jól érzi magát a síkságokon, a dombokon és a hegyeken.
600 méteres magasságtól a tölgyeseket a bükkösök váltják fel. Még feljebb az örökzöld erdeifenyők birodalma kezdődik. Ezek a rozsdabarna kérgű fenyőfák sok csapadékot igényelnek, eredeti élőhelyük az Alpokalja és a Bakony.

A legnagyobb kastély

Magyarország legnagyobb kastélyát, ahol Erzsébet királyné élt, a 18. században Grassalkovich Antal építtette Gödöllőn. Grassalkovich Antal és Erzsébet királyné sohasem találkozhatott egymással, ugyanis a királyné csak jó egy évszázaddal később költözött be ide. Ez lett a nyári rezidenciája, ahová a bécsi udvar fárasztó protokollja elől menekült.
Itt azt tehette, amihez kedve volt: olvasott, lovagolt, vendégeket fogadott, verseket írt. Fénykorában a gödöllői kastély 136 helyiségből állt. A lakószobákon kívül volt benne kápolna, fürdő, színház, lovarda és márványistálló is. Egy francia stílusú park és egy vadaspark is tartozott hozzá.

A világ második legnagyobb zsinagógája

A pesti Dohány utcai zsinagóga a New York-i után a világ második legnagyobb zsidó temploma, Európában pedig az első. 6000 ember fér el benne egyszerre. A 19. században épült, és jelentős idegenforgalmi látványossága lett Budapestnek.
A zsinagógák érdekességéhez hozzátartozik, hogy imádkozni csak akkor lehet bennük, ha legalább 10 felnőtt férfi jelen van, mert ennyi ember már gyülekezetnek tekinthető. A zsidó istentiszteletek leggyakrabban héberül zajlanak az egész világon.

A Balaton

A 78 kilométer hosszan elterülő Balaton átlagos mélysége mindössze 3 méter. A sekély vizű tó nyáron hamar felmelegszik, télen könnyen befagy.
A „Balaton” szó megfelelője a szláv blato, amelynek jelentése: mocsár, láp, sár. Latinul Lacus Pelso, ami sekély tavat jelent, ennek felel meg a német Plattensee, vagyis lapos tó is.

A Hungaroring

Minden év augusztusában rendezik a Hungaroringen a Forma 1 világbajnokság magyarországi futamát. A Pest megyei Mogyoród határában 1986-ban átadott pálya, a Hungaroring egy természetes völgyben fekszik, ezért „lapos” tányérnak is nevezik.
A nézők ennek a képzeletbeli tányérnak a szélén ülve a több mint 4 kilométer hosszúságú versenypálya 80 százalékát látják. 14 kanyart kell bevenniük a pilótáknak. A legkisebb ívsugár 20, a legnagyobb 400 méter. A 700 méter hosszú és 15 méter széles célegyenesen elérhető maximális sebesség 320 km/óra.

A Feszty-körkép

A Feszty-körkép egy lenyűgöző hatást keltő, festett körpanoráma, részletei a honfoglalás részleteit idézik fel. Nevét Feszty Árpád festőművészről kapta. 1891-ben Párizsban járt, ahol megtekintette a Napóleoni csatáról szóló körképet. Elhatározta, hogy ez alapján itthon megfesti a bibliai özönvíz történetét.
Felesége, Jókai Róza le akarta beszélni róla, mert mivel ő is festő volt, tudta, hogy egy ilyen kép előállítása hatalmas költséggel jár. Apósa, Jókai Mór azonban rávette, hogy a magyarok bejövetelét fesse meg. A körkép elkészítéséhez a kor híres hegedűse, Dankó Pista is hozzájárult. Miközben a festők dolgoztak, a kedvenc nótáikat húzta a fülükbe.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást