Életmód / Pénz és hivatás

Ennyi megtakarításodnak kell lennie 20, 30, 40 és 50 évesen

Sokan bíznak abban, hogy ahogyan haladnak előre a karrierlétrán, az anyagi helyzetük is egyre stabilabb lesz majd, hiszen a több tapasztalat magasabb pozíciókat, több bónuszt hozhat a konyhára. A gyakorlat azonban ettől eltérő képet mutat. Egy amerikai felmérés szerint (PayScale.com) a nők 39 éves korukban érik el a fizetési csúcsot, azaz jellemzően eddig az életkorig emelkedik a fizetésük, ekkor kapják a legmagasabb bért, és innentől ismét egyre kevesebbet fizetnek értük a munkaerőpiacon.

Az adatok szerint a nők átlagfizetése ekkor évi 60 000 dollár. Ez nem is hangzik rosszul – egészen addig, amíg hozzá nem tesszük, hogy a férfiak fizetése ezzel szemben egészen 48 éves korukig emelkedik, és eléri a 95 000 dollárt.

Nemtől függetlenül igaz azonban, hogy a bevételünk a népszerű hiedelemmel ellentétben nem fog exponenciálisan emelkedni életünk végéig. Éppen ezért, ha anyagi biztonságban szeretnéd tudni magadat, elengedhetetlen, hogy az életkorodnak megfelelő lépéseket megtedd az anyagi biztonságod és a karrier-előremeneteled érdekében. De mik is ezek a lépések?

A 20-as éveidben

Az iskolából kikerülve sokan gyakorlatilag bármit elvállalnak, hogy gyakorlatot szerezzenek és a lakbért fizetni tudják. A karrierszakértők viszont hangsúlyozzák, hogy már a legelső munkanapodon is fontos tudnod, hogy pontosan miért vagy itt, mi az, amit akarsz. Gondold végig, melyik az az iparág, amiben el szeretnél majd helyezkedni. Ha lehet, olyat válassz, amiben a fizetések sem túl rosszak. Még ha nem is rögtön ezen a területen tudsz elhelyezkedni, keresd a lehetőségeket! Gondold át, hogy a mostani munkádban mi az, ami hasznos tapasztalat lehet a későbbi váltáshoz, és jelentkezz akár önkéntesen ezekre a feladatokra.

Ami a pénzügyeket illeti: Spórolj, mintha nem lenne holnap! A pénzügyi szakértők figyelmeztetnek, hogy ez az az időszak, amikor szeretnél például autót venni, utazgatni, élvezni a függetlenségedet. Viszont azt is szem előtt kell tartanod, hogy ha később gyerekeid, lakáshiteled, vagy idős szüleid lesznek, a kiadásaid is jelentősen megnőnek, így most a legkönnyebb félretenni. Lehet, hogy távolinak tűnik, de már most el kell kezdened félretenni a nyugdíjra, legalább annyit, hogy az esetleges állami kedvezményeket vagy céges juttatásokat kimaxold.

Az is fontos, hogy legyen 3-6 hónapnyi fizetésnek megfelelő, bármikor hozzáférhető tartalékod egy esetleges váratlan helyzetre.

A 30-as éveidben

Ez az az időszak, amikor keresned kell a lehetőségeket. Bármennyire imádod is a jelenlegi munkádat, tartsd nyitva a szemedet, mert megtalálhat egy még jobb lehetőség, vagy cégen belül jelentkezhetsz egy magasabb pozícióra. Azoknak, akik gyereket vállalnak, karrier szempontból okos döntés lehet nem évekre elvonulni teljesen a pályától. Ha szeretnél még visszatérni a munkaerőpiacra, érdemes lehet legalább tanácsadóként, vagy részmunkaidőben, vagy projektfeladatokban szerepet vállalni, hogy ne ess ki a rutinból.

Ami a pénzügyeket illeti: ha van még diákhiteled, áruhiteled vagy hitelkártya-tartozásod, a tanácsadók szerint most kellene ezeket törleszteni. Ne csak a minimumot fizesd, próbálj minél gyorsabban megszabadulni ezektől, mert hamarosan más kiadásaid lesznek. Bár a fizetésed valószínűleg most magasabb, mint 10 éve volt, és ezt biztosan jól esik kihasználni, tarts mértéket: remek, hogy megengedhetsz magadnak dolgokat, de közben félretenni se felejts el.

A nyugdíjalapodba most már a fizetésed minimum 15%-át érdemes betenni.

Érdekel, hogy a 40-es és 50-es éveidben mennyi megtakarításod kell legyen? Lapozz egyet ide kattintva és kiderül >>

Oldalak: 1 2

1 hozzászólás

 • Avatar
  MelegElod
  2020.10.19., 18:57

  No ez már nem a 80%-s megtakarítás marhasága. …de ha engem meg kellene győznie, akkor nem sikerült.
  Több irányból érkező információk alapján, a jövedelmekből félretehető pénz a munkabér utáni 30% jó esetekben. …de inkább annál kevesebb. Általában a jövedelmünk negyede kerül spájzolásra így.
  Csakhogy állandóan bosszant a pénz romlása, ami egyik banknál egyik portfóliójánál sem éri el az infláció mértékét, vagyis veszítek a pénzem reálértékéből a bankban.
  Szóval jó-jó, hogy nagyszüleink túlélési praktikáit kellene alkalmazzuk, de akkor ha bevitted a bankba a pénzed, kaptál 5% kamatot és ha hitelre volt szükséged, a hitel kamata sem lehetett több mint (manapság) minden banki hókuszpókusszal 10%. Ami felette volt azt már uzsorakamat címén büntették.

  Válasz

Írj egy hozzászólást