Ennyi spórolt pénzed kellene legyen 20, 30, 40 és 50 éves korodra

Ennyi spórolt pénzed kellene legyen 20, 30, 40 és 50 éves korodra

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Ennyi spórolt pénzed kellene legyen 20, 30, 40 és 50 éves korodra

Sokan bíznak abban, hogy ahogyan haladnak előre a karrierlétrán, az anyagi helyzetük is egyre stabilabb lesz majd, hiszen a több tapasztalat magasabb pozíciókat, több bónuszt hozhat a konyhára.

A gyakorlat azonban ettől eltérő képet mutat. Egy amerikai felmérés szerint (PayScale.com) a nők 39 éves korukban érik el a fizetési csúcsot, azaz jellemzően eddig az életkorig emelkedik a fizetésük, ekkor kapják a legmagasabb bért, és innentől ismét egyre kevesebbet fizetnek értük a munkaerőpiacon.

Az adatok szerint a nők átlagfizetése ekkor évi 60 000 dollár. Ez nem is hangzik rosszul – egészen addig, amíg hozzá nem tesszük, hogy a férfiak fizetése ezzel szemben egészen 48 éves korukig emelkedik, és eléri a 95 000 dollárt.

Nemtől függetlenül igaz azonban, hogy a bevételünk a népszerű hiedelemmel ellentétben nem fog exponenciálisan emelkedni életünk végéig. Éppen ezért, ha anyagi biztonságban szeretnéd tudni magadat, elengedhetetlen, hogy az életkorodnak megfelelő lépéseket megtedd az anyagi biztonságod és a karrier-előremeneteled érdekében. De mik is ezek a lépések?

A 20-as éveidben

Az iskolából kikerülve sokan gyakorlatilag bármit elvállalnak, hogy gyakorlatot szerezzenek és a lakbért fizetni tudják. A karrierszakértők viszont hangsúlyozzák, hogy már a legelső munkanapodon is fontos tudnod, hogy pontosan miért vagy itt, mi az, amit akarsz. Gondold végig, melyik az az iparág, amiben el szeretnél majd helyezkedni. Ha lehet, olyat válassz, amiben a fizetések sem túl rosszak.

Még ha nem is rögtön ezen a területen tudsz elhelyezkedni, keresd a lehetőségeket! Gondold át, hogy a mostani munkádban mi az, ami hasznos tapasztalat lehet a későbbi váltáshoz, és jelentkezz akár önkéntesen ezekre a feladatokra.

Ami a pénzügyeket illeti: Spórolj, mintha nem lenne holnap! A pénzügyi szakértők figyelmeztetnek, hogy ez az az időszak, amikor szeretnél például autót venni, utazgatni, élvezni a függetlenségedet.

Viszont azt is szem előtt kell tartanod, hogy ha később gyerekeid, lakáshiteled, vagy idős szüleid lesznek, a kiadásaid is jelentősen megnőnek, így most a legkönnyebb félretenni. Lehet, hogy távolinak tűnik, de már most el kell kezdened félretenni a nyugdíjra, legalább annyit, hogy az esetleges állami kedvezményeket vagy céges juttatásokat kimaxold.

Az is fontos, hogy legyen 3-6 hónapnyi fizetésnek megfelelő, bármikor hozzáférhető tartalékod egy esetleges váratlan helyzetre.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»

14 hozzászólás

 • MelegElod
  2020.10.19., 18:57

  No ez már nem a 80%-s megtakarítás marhasága. …de ha engem meg kellene győznie, akkor nem sikerült.
  Több irányból érkező információk alapján, a jövedelmekből félretehető pénz a munkabér utáni 30% jó esetekben. …de inkább annál kevesebb. Általában a jövedelmünk negyede kerül spájzolásra így.
  Csakhogy állandóan bosszant a pénz romlása, ami egyik banknál egyik portfóliójánál sem éri el az infláció mértékét, vagyis veszítek a pénzem reálértékéből a bankban.
  Szóval jó-jó, hogy nagyszüleink túlélési praktikáit kellene alkalmazzuk, de akkor ha bevitted a bankba a pénzed, kaptál 5% kamatot és ha hitelre volt szükséged, a hitel kamata sem lehetett több mint (manapság) minden banki hókuszpókusszal 10%. Ami felette volt azt már uzsorakamat címén büntették.

  Válasz
 • Bozsik Csaba
  2020.12.23., 19:30

  Az én megtakarításom a Viktornál van

  Válasz
  • Lola blau
   2020.12.24., 14:14

   Így van. Viktor Krumnál az enyém is.

   Válasz
   • Mérleg Előd
    2021.02.27., 12:39

    Mesélsz a mesédből? Miért nem jó neked az orvbáni valóság? Nem vállalod?

    Válasz
    • András
     2021.02.27., 13:03

     Ez egy nagy szarság…..átlagemberek csak egyik napról a másikra tudnak megélni….ha gyerek is van,még nehezebben.A pandémia százezreket tönkretett,viktor a kisujját sem mozdította….inkább nyomták külföldre a lóvét,meg a saját és a cimbik zsebébe.

     Válasz
     • Péter
      2021.05.13., 10:41

      Sajna már nem vagyunk olyan tökös gyerekek mint az 56-ban élő fiatalok….Vajon miért nem? Igaz,én 70 éves leszek nemsokára,de a fiatalok,akiknek a jövőjét teszik/tették tönkre????

  • Péter
   2021.05.13., 10:38

   Az enyém,már ott is elfogyott….

   Válasz
 • Háry László
  2020.12.24., 06:26

  Egy dolog a bankok VÁGYA, és egy más a szomorú realitás-főleg napjainkban!

  Válasz
 • Tom
  2021.01.09., 21:34

  Ekkora egy barom süket cikket! Spóroljunk, pakoljunk fére. Mikor éljünk? Ha majd nyugdíjasok leszünk? Persze akkor is kell élni, ha egyáltalán meg is éljük azt a kort…

  Válasz
 • Nagy István
  2021.01.09., 22:15

  A 3000 Milliár Ft eltüntetett magánnyugdíj vagyon károsultjai megtakarítását ki fogja megfizetni ? A bűncselekményt mikor fogják kivizsgálni ?

  Válasz
 • Háry László
  2021.01.10., 07:37

  Akinek nincs jövedelme, az az USA-ban is ágrólszakadt! De akinek van: megélni és netán félretenni is tud belőle. Magyarországon nem csak túlfizetett politikusok, labdarugók, celebek “mindenre vállalkozó-vállalkozók” élnek és dolgoznak. Mások is: sokszor gyalázatos bérekért, amelyeknek konzerválását némely közgazdászok és politikusok az “ország versenyképessége” miatt a világ leg természetesebb dolgának tartják. És csodálkoznak: a fiatalok elmennek és béna propagandára sem NEM JÖNNEK VISSZA!

  Válasz
 • Ela
  2021.01.19., 19:58

  Most akkor ezt a cikket hetente 1x megakarjatok jeleniteni? Mi tortent a bien.hu Val? Egyre ertelmetlenebb butasagokat irtok…

  Válasz
 • Misi
  2021.02.27., 12:38

  4 gyereket felneveltem, miből lenne megtakarításom?

  Válasz
 • Bolyka
  2021.05.13., 10:45

  Én is négy gyereket neveltem fel, ebből kettő diplomás, kettő szakmát választott. Segítő szakmában 41 évet dolgoztam, 3 diplomámmal, szakvizsgámmal sem voltam képes megtakarítást félretenni. Örültem, hogy a lakás svájci frankhitelét kinyögtük a nyugdíja éveinkre és taníttatni tudtuk a gyermekeinket. Ja és a szociális ágazatban dolgoztam a 41-ből 28 évet. Soha nem volt agyon fizetett ágazat. A 25 lista legalján az akkor még létező, halász szakmával váltakozva foglaltuk el a legutolsó bérlista helyet.

  Válasz

Írj egy hozzászólást