Ennyi spórolt pénzed kellene legyen 20, 30, 40 és 50 éves korodra

Ennyi spórolt pénzed kellene legyen 20, 30, 40 és 50 éves korodra

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Ennyi spórolt pénzed kellene legyen 20, 30, 40 és 50 éves korodra

Sokan bíznak abban, hogy ahogyan haladnak előre a karrierlétrán, az anyagi helyzetük is egyre stabilabb lesz majd, hiszen a több tapasztalat magasabb pozíciókat, több bónuszt hozhat a konyhára.

A gyakorlat azonban ettől eltérő képet mutat. Egy amerikai felmérés szerint (PayScale.com) a nők 39 éves korukban érik el a fizetési csúcsot, azaz jellemzően eddig az életkorig emelkedik a fizetésük, ekkor kapják a legmagasabb bért, és innentől ismét egyre kevesebbet fizetnek értük a munkaerőpiacon.

Az adatok szerint a nők átlagfizetése ekkor évi 60 000 dollár. Ez nem is hangzik rosszul – egészen addig, amíg hozzá nem tesszük, hogy a férfiak fizetése ezzel szemben egészen 48 éves korukig emelkedik, és eléri a 95 000 dollárt.

Nemtől függetlenül igaz azonban, hogy a bevételünk a népszerű hiedelemmel ellentétben nem fog exponenciálisan emelkedni életünk végéig. Éppen ezért, ha anyagi biztonságban szeretnéd tudni magadat, elengedhetetlen, hogy az életkorodnak megfelelő lépéseket megtedd az anyagi biztonságod és a karrier-előremeneteled érdekében. De mik is ezek a lépések?

A 20-as éveidben

Az iskolából kikerülve sokan gyakorlatilag bármit elvállalnak, hogy gyakorlatot szerezzenek és a lakbért fizetni tudják. A karrierszakértők viszont hangsúlyozzák, hogy már a legelső munkanapodon is fontos tudnod, hogy pontosan miért vagy itt, mi az, amit akarsz. Gondold végig, melyik az az iparág, amiben el szeretnél majd helyezkedni. Ha lehet, olyat válassz, amiben a fizetések sem túl rosszak.

Még ha nem is rögtön ezen a területen tudsz elhelyezkedni, keresd a lehetőségeket! Gondold át, hogy a mostani munkádban mi az, ami hasznos tapasztalat lehet a későbbi váltáshoz, és jelentkezz akár önkéntesen ezekre a feladatokra.

Ami a pénzügyeket illeti: Spórolj, mintha nem lenne holnap! A pénzügyi szakértők figyelmeztetnek, hogy ez az az időszak, amikor szeretnél például autót venni, utazgatni, élvezni a függetlenségedet.

Viszont azt is szem előtt kell tartanod, hogy ha később gyerekeid, lakáshiteled, vagy idős szüleid lesznek, a kiadásaid is jelentősen megnőnek, így most a legkönnyebb félretenni. Lehet, hogy távolinak tűnik, de már most el kell kezdened félretenni a nyugdíjra, legalább annyit, hogy az esetleges állami kedvezményeket vagy céges juttatásokat kimaxold.

Az is fontos, hogy legyen 3-6 hónapnyi fizetésnek megfelelő, bármikor hozzáférhető tartalékod egy esetleges váratlan helyzetre.

VIDEO Így tedd fel helyesen a kontúrt, bronzosítót és pirosítót

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»