Ha hozzám hasonlóan imádsz főzni, akkor nálad is egész biztosan sűrűn előkerülnek a hagymafélék, mint az ételek szerves részei. Ezek a csodálatos zöldségek hihetetlenül pozitív hatásokkal bírnak a szervezetünkre, többek között megkötik a szabadgyököket, valamint rákmegelőzőek, immunerősítőek. Nyersen és főzve, sütve egyaránt érdemes fogyasztanod őket – de itt jön a bökkenő, hiszen a hagymavágás szinte mindannyiunkat alaposan megríkat…
Miért sírunk a hagymától? A folyamat bosszantó, de nagyon egyszerű oka van: a hagymában található egy olyan enzim, ami kémiai átalakulás következtében serkenti a könnyelválasztást. Amikor belevágunk a hagymába, szeleteljük, aprítjuk, akkor a felszabaduló enzimek reakcióba lépnek a hagyma aminosavjaival. A kémiai folyamat eredménye a szulinsav, ami spontán átalakulással S-1-propenil-cisztein-szulfoxiddá és kénsavvá alakul – ez a levegőbe kerülve ingerli a szaruhártyát, működésbe hozza a könnymirigyeket, és már el is kezdünk sírni.