Egészség / Életmód / Lélek

Az empaták 7 jellemző tulajdonsága. Vajon te is közéjük tartozol?

Az empaták 7 jellemző tulajdonsága. Vajon te is közéjük tartozol?

Talán nem is tudod, de lehet, hogy te is empata vagy. Ez annyit jelent, hogy nagy hatással van rád mások érzelmi állapota, és annyira törődsz a többi ember lelkével, hogy gyakran a saját életedet háttérbe szorítva próbálsz rajtuk segíteni. Te magadra ismersz az alábbi tulajdonságokból?

Hangulatingadozás

Egyik percben azt érzed, hogy a fellegekben jársz és senki nem tudna téged ebből az édeni állapotból kiszakítani, majd érkezik valaki, aki megosztja veled a problémáit és te máris újra két lábbal a földön állsz, ráadásul már korántsem abban a kellemes hangulatban.

Ez gyakori jelenség az empatáknál, ezért fontos odafigyelni arra, hogy ne mások hangulatát éljék meg.

Nem az a baj, ha együttérző vagy, hanem az, ha mások érzelmei nagyobb hatással vannak rád, mint a sajátjaid.

Mindenki megnyílik előttük

Vannak emberek, akik elhatározzák, hogy soha semmit nem mondanak el senkinek, majd találkoznak egy empatával, és két perc alatt kiöntik a szívüket neki.

Ez azért van, mert az empaták nagyon jó társaságot jelentenek, tudják és érzik, hogy mikor kell hallgatni és mikor, milyen tanáccsal ellátni a másikat.

Mivel a legtöbb ember csak a saját gondjaival van elfoglalva, ezért igazi kincs, ha egy empatának öntheted ki a szívedet.

Olvasnak az emberekben

Ha empata vagy, neked ez olyan természetes, mint másoknak a levegővétel.

Egyből kiszúrod, ha valaki hazudik neked, de legtöbbször megtartod magadnak ezt az észrevételedet.

Nem azért, mert fölényeskedő vagy, hanem, mert pontosan tudod, hogy kitől mit várhatsz.

Igazán jól olvasol az emberekben, ezért sokszor szavak nélkül is érted őket.

Tömegben nem érzik jól magukat

Sőt, egyenesen feszélyezi őket a sok ember.

Ez azért van, mert szinte mindenki energiáját érzik és át is veszik egyből. Olyan, mintha az összes ember nyitott könyv lenne számukra, így inkább jobban szeretnek egyedül lenni, vagy olyan emberekkel, akiket már nagyon jól ismernek.

Persze nem remeteként kell az empatákat elképzelni, de tény, hogy a tömeg nem tesz jót a közérzetüknek.

Keresik azokat, akiken segíthetnek

Egy igazi empata már tudat alatt keresi az olyan személyeket, akiken segíthet. Talán veled is előfordult már, hogy olyan barátokat kaptál az életedbe, akik nem egyszerű esetek és szinte mindig meg kell őket menteni valamitől.

Ez valószínűleg nem a véletlen műve, mivel egy empatának az jelent örömet, ha másokon segíthet, méghozzá önzetlenül. Az emberek többsége ilyenkor furán néz, és rögtön adódik a kérdés, hogy „ebből neki vajon mi haszna van?”, de az a helyzet, hogy ezek az emberek tényleg puszta önzetlenségből cselekednek.

Önmagukról nem sokat beszélnek

Bár a világ összes emberét meghallgatnák, önmagukról mégsem árulnak el túl sokat.

Ez azért van, mert tulajdonképpen nincs szükségük rá.

Magukban lerendezik a legtöbb dolgot, aztán, ha már túl vannak egy nehéz időszakon, akkor esetleg megosztják a szeretteikkel, de ezt is legtöbbször figyelmességből, mert tudják, hogy a másikban ez jó érzést kelt.

Nem csinálnak olyat, amit nem szeretnek

Mindenki számára fontos, hogy olyan munkát végezzen, amit szeret, de egy empatának túlzott érzékenysége miatt különösképpen az.

Nem bír olyan munkát végezni, amihez nincs kedve, mert ez egyből meglátszik a hangulatán is.

Tudni kell, hogy az empaták roppant érzékeny emberek és nagyon nagy szükség van rájuk a mai világban, éppen ezért a vezetők is szeretik körülvenni magukat ilyen típusú emberekkel.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást