Emberség, boldogság, humor, segítőkészség ‒ idézetek Edward de Bonotól

Emberség, boldogság, humor, segítőkészség ‒ idézetek Edward de Bonotól

Címlap / Életmód / Egészség / Emberség, boldogság, humor, segítőkészség ‒ idézetek Edward de Bonotól

Edward de Bono Pozitív hit (HVG Könyvek 2013) című könyvében arról ír, hogy a pozitív élethit döntésünk eredménye. Bárki lehet boldog, aki úgy dönt, hogy mostantól az lesz. 

Segítség és tapasztalatok

„Csak azzal segíthetünk magunkon, ha másokon is segítünk.

A sivatag mélyén, mindentől távol megélt remeteségnek is csak akkor van értelme, ha általa olyan gondolataink támadnak, amelyek végül másokat is szolgálnak.

Csak a mások megsegítésére irányuló szándék és erőfeszítés számít. Ennek hatékonysága pedig idővel tovább fejleszthető.”

„Minden városban van egy kórház, és minden kórházban van egy sürgősségi osztály, ahová beviszik azokat, aki balesetet szenvednek.

Ezeken a helyeken mindennapos a haláltusa, a tragédia és a szenvedés.

Vajon azért járunk ilyen helyekre, hogy jól érezzük magunkat, vagy levonjuk az élet nagy tanulságait?”

Ami boldoggá tesz

„A boldogság nem egyszerűen a fájdalom és a szenvedés hiánya.

Ahhoz hasonlóan, ahogy meg kell becsülnünk a dolgok értékét, szándékosan törekednünk kell a boldogságra például azáltal, hogy tudatosan keressük azokat a dolgokat, amelyek boldoggá tesznek.”

„A boldogságunkat egyfelől gondolkodásmódunk határozza meg.

Ettől függ, hogy mennyire tudjuk kézben tartani életünk irányítását, vagy mennyire sodródunk inkább az eseményekkel. Ez határozza meg, hogyan látjuk a világot, és mennyire tudunk nézeteinken változtatni.

Mindez kihat érzéseinkre is. Meghatározza döntéseinket és befolyásolja, hogyan oldjuk meg a problémáinkat. Ettől függ, mennyire értünk meg másokat, és hogyan tudunk együttműködni.”

Elvárások helyett

„Boldogságunk másrészt elvárásaink függvénye. Elvárjuk, hogy a világ és a többi ember egy bizonyos módon bánjon velünk ‒ ha nem, boldogtalanná válunk.

Elvárjuk önmagunktól, hogy elérjünk valamit, és ha adottságaink vagy a körülményeink ezt nem teszik lehetővé, boldogtalanok leszünk.”

„A boldogságnak kellene a természetes állapotnak lennie, amelyet csak időnként szakít meg a boldogtalanság, akárcsak a normális, egészséges állapotunkat időnként megszakító nátha vagy fejfájás.”

Alkalmazkodás

„Aki megtanul alkalmazkodni a mindenkori helyzethez, minden bizonnyal boldogabb lesz.

Alkalmazkodás nélkül előnyök sincsenek.”

„Egyesek azt állítják, hogy ha túlságosan jól tudunk alkalmazkodni, akkor felesleges változtatni a helyzeten. Van, aki úgy véli, hogy az alkalmazkodás és a változtatás egymás ellentétei.

Igenis lehetséges egyszerre alkalmazkodni és tovább törekedni a változtatásra. A változtatásra nemcsak saját boldogtalanság sarkallhat, hanem az a szándék is, hogy jobbá tegyük mások életét.”

A figyelem kiterjesztése

„Boldogságunkat az is meghatározza, mire figyelünk. Boldogtalanok vagyunk, ha csak a negatívumokat nézzük, de azonnal boldogabbnak érezzük magunkat, ha a pozitívumokra kezdünk koncentrálni.”

„A figyelmünket általában a bennünket közvetlenül körülvevő dolgok vonják magukra. Ha szokásunkká fejlesztjük, hogy a figyelmünket „oda irányítsuk”, ahová akarjuk, akkor a boldogság is könnyebben megszokottá válhat.”

Humor

„Akár mi nevettetünk meg másokat, akár minket nevettetnek meg, olyan módon kerülünk kapcsolatba egymással, amely sem fenyegetést, sem elvárást, sem komolyságot nem feltételez.

„A humor segít, hogy másképp lássuk a dolgokat, és körbejárjuk a lehetőségeinket. Feloldja a bizonyosságot, amely oly sok érzelmi szenvedés alapja. Megtanít nevetni önmagunkon és másokon.”

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást