Hallottál már az élő teáról? Az „ázalék” így képes gyógyítani

Hallottál már az élő teáról? Az „ázalék” így képes gyógyítani

Címlap / Életmód / Receptek / Hallottál már az élő teáról? Az „ázalék” így képes gyógyítani

Teát többféle módon is készíthetünk a drog tulajdonságaitól függően. Leggyakrabban forrázással állítjuk elő a kivonatokat, de vannak esetek, amikor elengedhetetlen a főzés, máskor meg csak áztatunk. Létezik egy nagyszerű módszer, amivel pedig „élő teát” készíthetünk.

VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?

A fitoterápiás hideg áztatásnak akkor van jelentősége, amikor olyan növényi résszel dolgozunk, amely hőérzékeny hatóanyagot tartalmaz, és mivel éppen erre van szükségünk, szeretnénk megóvni. A legismertebb ezek közül a csipkehús szárítmány, amit a C- vitamin megőrzése miatt langyos vízben áztatunk hosszabb ideig. 

Kissé hasonlóan készíthetjük a nyers vagy élő teát, amit talán már nem is illene így nevezni, ezért hívjuk inkább ázaléknak. 

A víz gyógyítása

Valójában nagyon sok mindenből lehet hideg vizes ázalékot készíteni. A legfőbb szabály, hogy friss legyen a hozzávaló. Arra kell még továbbá figyelned, hogy csak gyógy- és ehető növényeket válogass, tehát győződj meg róla, hogy emberi fogyasztásra alkalmas legyen a növény, amit használni kívánsz.

Érdemes desztillált vagy tisztított vizet használni. Azonban ha csak ásványvíz vagy nagyon kemény víz áll rendelkezésre, akkor előbb ajánlott felforralni és csak visszahűtés után önteni a növényi részekre, mivel azokba sokkal kevesebb íz- és hatóanyag oldódna ki.

A kiválogatott darabokat teheted kancsóba vagy üvegbe, de maradj mértékletes, szükségtelen túlzásokba esni. Tapasztald ki, hogy neked hogyan, mennyi hozzávalóval ízlik a legjobban. Inkább könnyed, enyhe aromákra számíts, itt az ízek kissé háttérbe szorulnak, sokkal lényegesebb, hogy a növények „gyógyítják”, felhangolják vizet. Többször is utántölthető a nap folyamán, de mivel romlékony portéka, nem tartható el túl sokáig. Minden nap készíts belőle frisset!

Oldalak: 1 2

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/2
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!