5+1 elmélet arról, hogy mi történik a halál után. Te melyikben bízol?

5+1 elmélet arról, hogy mi történik a halál után. Te melyikben bízol?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 5+1 elmélet arról, hogy mi történik a halál után. Te melyikben bízol?

A halál utáni lét kérdése évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget, minden vallásnak megvan a maga teóriája, de természetesen a tudomány is foglalkozik a témával.

Örök körforgás

A lélek halál utáni útját a hindu vallás szerint a Dharma törvénye határozza meg.

A tan szerint a lélek egyik testből a másikba vándorol, tehát a lélek maga örök, a test pedig csupán átmeneti, a lélek feladata pedig a tapasztalás, az öntudat erősítése az egyes életek által.

Arról a hindu hittudósok véleménye is megoszlik, hogy mikén lehet kikerülni ebből az örök, életeken át tartó körforgásból.

Szabad test és tudat

A buddhizmus a reinkarnációban hisz, és azt tanítja, hogy környezete a halál beállta után hét héttel is tud hatni a halott tudatára, segíthet neki egy jobb karma elérésében a következő életre nézve.

A tudat ez alatt a hét hét alatt visszatérhet szerettei közé, akik a hozzá kapcsolódó kellemes emlékek felidézésével, kívánságainak teljesítésével segíthetik őt az úton.

A szerettei felől érkező görcsös ragaszkodás, a halállal szembeni harag ugyanakkor nehezíti számára a továbblépést.

A buddhista tanok között létezik egy gyakorlat, az úgynevezett Phova, mely a tudatos halál gyakorlatát jelenti, a test és tudat megszabadult állapotát eredményezheti.

Menny és pokol

Talán a keresztény teória a legismertebb, mely szerint a halál után felszáll a lélek, további sorsa pedig attól függ, hogy milyen életet élt az illető.

Az igazul élőket a menny, míg a bűnös lelkeket a pokol várja.

Hogy ki számít igazul élőnek, ehhez jó támpont lehet a Tízparancsolat.

Halhatatlan lélek

A zsidó vallás is a lélek halhatatlanságát hirdeti, ennél fogva pedig nem fél a haláltól, az élet természetes velejárójának tartja, mely egy kapu a túlvilágra.

Ugyanakkor a halálra mint büntetés tekint, mely az életünk során elkövetett bűnök következményeként mindenkit utolér.

A vallás kevésbé foglalkozik a túlvilági élettel, a gyásszal kapcsolatban azonban konkrét elvárásai vannak: tartson legalább egy évig, és legyen mérsékelt, szélsőségektől mentes, a gyászoló saját élete végéig emlékezzen meg elhunyt szeretteiről.

Előre elrendelés

Az eleve elrendelést tartja az iszlám, vagyis hogy megvan a pontos ideje minden ember halálának, ezt pedig nem lehet semmilyen irányban befolyásolni.

A túlvilág létezésében hisznek, ahova akkor lép át a lélek, amikor a halál következtében megszűnik a kapcsolata a testtel.

A tudomány szerint

Természetesen a különböző vallások mellett a tudományt is folyamatosan foglalkoztatja az élet-halál kérdésköre.

Az elsődleges kiindulópont a témában a klinikai halál, vagyis a szívleállás állapotát túlélők beszámolói.

Az utóbbi években több ilyen kutatás is történt a halál közeli élményt átélők bevonásával.

Közülük sokan számolnak be testen kívüli élményről, akár olyanokról is, melyek az agy ideiglenes leállása alatt történtek meg.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást