Manapság már nagyon sokféle módszer segíti a dohányosokat a szenvedélyükről való leszokásban. Akad köztük olyan is, amivel állítólag már egy nap alatt meg lehet szabadulni a cigaretta utáni sóvárgástól. Vannak, akik mégis ragaszkodnak ehhez a szokáshoz, mert lelkileg a rabjaivá váltak, hiába tudják, hogy ártalmas. Cikkünk nekik szól: ha már kártékony füsttel mérgezik magukat, legalább táplálkozzanak egészségesebben.
3/4 Antioxidáns ellenmérgek
A C- és az E-vitamin, valamint a béta-karotin antioxidáns hatásánál fogva gátolja a cigarettafüstben levő szabad gyököket káros hatásaik kifejtésében. E-vitamin a búzacsírában, avokádóban, növényi olajokban, kemény héjú gyümölcsökben és a különböző olajos magvakban található. A dohányzók vérében a béta-karotin szintje is alacsonyabb, mint a nem dohányzókéban.
Azok körében, akiknél a béta-karotin szint minimális, gyakoribb a tüdőrák. A legtöbb friss zöldségben és gyümölcsben, de főleg a paprikában, a paradicsomban, a brokkoliban, valamint a citrusfélékben és a szőlőben sok béta-karotin van.
A B-vitamin hiánya is hozzájárulhat a betegségek keletkezéséhez. Teljes kiőrlésű gabonafélékből, burgonyából, tésztafélékből, sovány húsokból és májból a B-vitamin pótolható.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!