Életmód / Receptek / Táplálkozás

5 élesztőmentes sütirecept kezdő szakácsoknak

A házi karantén alatt neked is megjött a kedved a sütögetéshez, noha eddig nem igazán volt tapasztalatod benne? Ebben az esetben érdemes kipróbálnod az alábbi egyszerű, ám annál finomabb, élesztőt nem igénylő recepteket!

Fahéjas tekercs

Hozzávalók a tésztához: 2 bögre liszt, 2 evőkanál cukor, 4 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál só, 3 evőkanál vaj, 3⁄4 bögre tej

Hozzávalók a töltelékhez: 4 evőkanál vaj, 1 bögre barna vagy fehércukor, 3 teáskanál fahéj

Hozzávalók az öntethez: 1/2 bögre porcukor, 1/4 bögre tej Először kezdjük a töltelékkel.

Egy kisebb edényben keverd össze a 4 evőkanál vajat az 1 bögre cukorral és a fahéjjal, annyira, hogy kicsit darabos állagot kapj. Ennek felét tedd bele egy közepes méretű tepsibe sütőpapírra, szétkenve. Ezután egy nagy edényben keverd össze a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát és a sót. Ebbe tedd bele a vajat, majd önts hozzá tejet, közben pedig kevergesd, hogy puha tésztát kapj. Ezt egy liszttel megszórt felületre öntsd ki, és téglalap alakúra formázd, kábé fél centi vastagságban. A megmaradt tölteléket tedd a tésztára, és kend szét rajta. Ezután tekerd fel a tésztát, és szeld fel kisebb darabokra (15-18 kis tekercs a legjobb). Ezeket helyezd rá a tepsiben lévő töltelékre, majd süsd körülbelül 20-25 percig 200°C-on. Amíg sül, készítsd el az öntetet! Egy edényben a porcukrot és a tejet keverd össze addig, hogy ne legyen darabos, majd ha megsültek a tekercsek, öntsd le őket a tepsiben.

 

Csokis sütikeverék

Hozzávalók: 1/3 bögre barnacukor, 1/2 bögre sózatlan vaj, 2 evőkanál tej, 1 teáskanál vanília kivonat, 1/2 teáskanál só, 1 bögre liszt, 1/2 bögre csokidarab

Először a sütőpapírra öntsd ki a lisztet, majd tedd be a sütőbe 5-10 percre, hogy minden baktériumot eltüntess belőle. Közben a serpenyőben a vajat kezdd el felolvasztani, majd add hozzá a cukrot, és keverd össze alaposan.

Olvastad már?  Ezekben a diétás, nyári desszertekben alig van kalória

Ezután jöhet a tej, a vaníliakivonat és a só. Addig keverd, míg teljesen össze nem áll, majd miután a liszt lehűlt, add hozzá ezt is. Ezután már csak hozzá kell tenned a csokidarabokat, majd egy kis időre tedd a hűtőbe. Formázz kis golyókat a tésztából, tedd sütőpapírral bélelt tepsire és süsd ki a kekszeket 180 fokon kb. 10 perc alatt. 

 

M&Ms csokis keksz

Hozzávalók: 10 dkg cukor, 20 dkg liszt, 2 tojás, 1 teáskanál sütőpor, 15 dkg vaj, M&M’s cukorka

Ez hasonló módon készül, mint a fenti keverék! Egy edényben keverd össze géppel a cukrot, a felütött tojásokat és a vajat, majd szórd bele az M&M’s cukorkát.

Egy másik tálban a lisztet és a sütőport mixeld egymással, majd ezt fokozatosan keverd a masszához.

Ezt követően egy tepsibe tegyél sütőpapírt, majd kábé diónyi nagyságú golyókat gyúrj a tésztából, és helyezd rá a papírra. A sütőben 180°C-on süsd őket, úgy negyed órán át. Az M&M’s-szet akár csokidarabokkal is helyettesítheted!

 

Pihe-puha amerikai palacsinta

Hozzávalók: 135g liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál só, 2 evőkanál kristálycukor, 130 ml tej, 1 nagy tojás, 2 evőkanál olvasztott vaj vagy olívaolaj

Mixeld össze egy edényben a lisztet, szódabikarbónát, sót és cukrot, egy másikba pedig a tejet és a tojást, majd ehhez a vajat is add hozzá. Ez utóbbit öntsd bele a lisztes keverékbe, majd egy villával addig verd fel, míg lágyabbá válik, daraboktól mentesen. Ezt hagyd állni pár percig.

Olvastad már?  4 tradicionális cseresznyés desszert egészségesen

Egy serpenyőben melegíts fel 2 evőkanálnyi vajat, amikor pedig felmelegedett, egy merőkanálnyit merj rá a tésztakeverékből. Első ránézésre vastagnak fog tűnni, de nem baj, olyannak kell lennie!

Amikor a teteje elkezd buborékossá válni, fordítsd meg, majd süsd addig, míg mindkét oldala aranybarna nem lesz, és kábé 1 centi magasra emelkedik.

Miután az összeset kisütötted, juharsziruppal, lekvárral, csokiöntettel fogyaszthatod!

 

Egészséges minitorták

Hozzávalók a tésztához: 360 ml szárított, cukormentes kókuszreszelék, 80g makadámia dió, mogyoró (vagy ezek kombinációja), 1/4 kávéskanál só, 1/2 bögre aszalt datolya, 

Hozzávalók a töltelékhez: 180 ml apróra vágott avokádó, 3-4 evőkanál citromlé, 1/4 bögre agavé szirup, 2 teáskanál chia mag, kiviszeletek a díszítéshez

Egy hatrészes muffin sütőformát kenj ki vajjal, majd tedd félre. Közben egy turmixgépben keverd össze a kókuszreszeléket, magvakat, tengeri sót, amíg állagra egy kicsit szárazabb, darabos keveréket kapsz. Add hozzá a datolyát, majd mixelj rajta egy újabb adagot, hogy a végén kicsit tésztaszerű legyen: az a jó, ha egy darabot kicsípve az már ragadós. Ezt vedd ki belőle, és béleld ki velük vékonyan a muffinformát, majd a turmixgépben keverd össze az avokádót, citromlevet, agavé szirupot, chia magot, és addig mixeld, míg lággyá nem válik a keverék. Ezt merd bele a muffinformába. Tedd be a formát a fagyasztóba legalább két órára, majd mielőtt fogyasztanád, vedd ki 10-15 percre, és helyezz rá kiviszeleteket. Ezt a desszertet nem kell sütni, hozzáadott cukortól mentes, így a candida diétát követők nyugodtan ehetik a desszertet!