Életmód / Táplálkozás

Pita, pizza, kenyér élesztő nélkül? A legnépszerűbb kenyérfélék elkészítése

Zsemle

Élesztő nélkül a zsemlét is el tudod készíteni, itt szódabikarbónával érheted el, hogy egy kicsit megemelkedjenek a cipók.

8-10 darab zsemléhez 20 dkg grahamlisztet és 25 dkg teljes kiőrlésű lisztet kell összekeverned 1 teáskanál sóval, 1 kávéskanál szódabikarbónával és 45 dkg kaukázusi kefirrel.

Az alapanyagokat keverd össze fakanállal, majd ha összeállt, kézzel is dagaszd. Ha elválik a tál oldalától, akkor a nagy cipóból formázz 8-10 kisebbet, majd ezeket süsd ki egy sütőlemezen, 180 fokos sütőben.

Nagyjából 15 perc alatt készre sülnek. A zsemléket úgy is kisütheted, hogy előtte megszórod őket magokkal: szezámmaggal, mákkal vagy lenmaggal.

Kenyér

Az ír parasztkenyér élesztő nélkül, szódabikarbónával készül, ezért remek alternatívája lehet a hagyományos kenyérnek.

Az elkészítéséhez 50 dkg kenyérlisztre lesz szükséged, de ha még egészségesebbet szeretnél, akkor 25 dkg tönkölylisztből és 25 dkg teljes kiőrlésű lisztből készítsd.

A lisztet 1 teáskanál sóval és 1 teáskanál szódabikarbónával kell elkeverned, majd 6 dl langyos tejjel tésztává gyúrnod.

A tésztát formázd cipóvá, a tetejére vágj éles késsel keresztet, majd egy vasserpenyőben vagy egy alacsonyabb vasedényben süsd készre 180 fokon.

Pizzakenyér

A pizzakenyeret is meg tudod sütni egyszerűen, élesztő nélkül, feltéttel együtt.

A tésztát 25 dkg durumlisztből, 1 csipet sóból, 1,5 dl vízből és 2 evőkanál olíva olajból kell összeállítanod, majd dagasztás után kinyújtanod.

A langallóra tegyél paradicsomos vagy tejfölös mártást, kockázott sonkát, lilahagymát, zöldségeket, sajtot ízlés szerint, majd 180 fokos sütőben süsd 20 percig.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást