Pita, pizza, tortilla, zsemle: a legnépszerűbb kenyérfélék elkészítése

Pita, pizza, tortilla, zsemle: a legnépszerűbb kenyérfélék elkészítése

Címlap / Életmód / Receptek / Pita, pizza, tortilla, zsemle: a legnépszerűbb kenyérfélék elkészítése

Ha te is imádod a különböző péksütiket és kenyérféléket, de nem szívesen eszel élesztős termékeket, mert puffasztanak, akkor van egy jó hírünk a számodra: ezeket az ételeket készítheted élesztőmentes változatban is. Cikkünkben mutatunk néhány receptet, hogy otthon te magad is elkészíthesd ezeket.

Pita

Az élesztő nélküli pitához szükséged lesz 30 dkg durum lisztre és 20 dkg teljes kiőrlésű lisztre is, amelyeket össze kell szitálnod egy tálba, és keverd össze 2-3 kávéskanál sóval. Közben melegíts fel 3 dl vizet, majd ezt és 4-5 evőkanál olíva olajat fokozatosan adagolva dolgozz hozzá, egy robotgép segítségével.

Ha már összeállt a tészta, hagyd állni letakarva 30 percig, majd egy lisztezett deszkán dagaszd át. Formázz belőle 8-10 kisebb cipót, majd ezeket ismét hagyd állni letakarva, 10 percig.

A pitákat egyesével kell megsütnöd, forró sütőlemezen vagy egy serpenyőben. A pita egyik felét szórd meg liszttel, és ezzel az oldalával lefelé süsd 1 percig, majd fordítsd meg, és süsd még 2 percig – ez alatt az idő alatt a pita a vízgőztől megemelkedik, így lesz benne egy kisebb zseb.

Pita
istockphoto

Tortilla

A dél-amerikai konyha egyik elengedhetetlen eleme a tortilla, amelyet hússal, zöldségekkel, babbal, salsa szósszal, sajttal megtöltve, számos ételvariációban fogyasztanak.

Ha tortillát szeretnél sütni, 25 dkg lisztre lesz szükséged, ami lehet kenyérliszt, vagy pedig 15 dkg teljes kiőrlésű liszt és 10 dkg tönkölyliszt keveréke, amelyhez hozzá kell adnod 1,5 teáskanál sót.

Ebben morzsolj el 5 dkg vajat, és ha összeállt a liszttel, akkor készíts egy mélyedést a közepébe, és ebbe önts bele 2 dl langyos vizet. Ezt egy fakanállal dolgozd össze, majd a tésztát borítsd lisztezett deszkára, és dagaszd addig, amíg össze nem áll, és nem lesz nyúlós.

Gyúrj nagyobb diónyi gombócokat a tésztából, majd ezeket lapítsd vékonyra, és forró serpenyőben süsd 1-1 percig mindkét oldalukat.

Tortills
istockphoto

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»