Nem elég, hogy „cukormentes”! Ezekre figyelj az élelmiszerek címkéjén, ha nem akarsz egészségtelenül enni

Nem elég, hogy „cukormentes”! Ezekre figyelj az élelmiszerek címkéjén, ha nem akarsz egészségtelenül enni

Címlap / Életmód / Nem elég, hogy „cukormentes”! Ezekre figyelj az élelmiszerek címkéjén, ha nem akarsz egészségtelenül enni

Fontos tudni először is, hogy az élelmiszerek összetevőit részletező listán az van elöl, amiből mennyiségét tekintve a legtöbb van az adott termékben. Így, ha egy gyümölcslében például a gyümölcs van az utolsó helyen, valószínűleg nem lesz száz százalékos, inkább cukros aromás üdítőről van szó, mint valódi gyümölcsléről. Több információt is tartalmaz azonban a címke annál, mint hogy pontosan mi található egy adott élelmiszerben.

A kalóriamennyiség

Ha diétázol, ez fontos információ lehet számodra. Ma már nagyjából minden élelmiszerre kötelesek ráírni, hogy mennyi kalória, azaz egészen pontosan mennyi kilokalória van benne. Ez azt jelöli, hogy az étel mennyire táplál, mennyi energiát tud nyerni belőle a szervezeted. Arra érdemes figyelni, hogy ezt általában 100 grammra / milliliterre adják meg, egy adag az adott élelmiszerből simán eltérhet tőle, így inkább azt figyeld, hogy egy ajánlott adaghoz mennyi kalóriát társítanak. 

A számodra szükséges kalóriabevitel egyébként rengeteg mindenen múlhat, többek között a nemedtől, életkorodtól, napi mozgásmennyiségedtől, és attól is, hogy éppen szeretnél-e fogyni, hízni, vagy jól érzed magad úgy a bőrödben, ahogy vagy. Egy átlagos nőnek például 2000 kcal-ra van szüksége ahhoz, hogy fenntartsa a súlyát, egy átlagos férfinak pedig 2500 kcal-ra.

Gustavo Fring/pexels.com

A tápanyagok

Ezek általában három részre vannak osztva: a szénhidrátokra, a zsírokra és a fehérjékre. A szervezetnek mindegyikre szüksége van ahhoz, hogy megfelelően tudjon működni, nem mindegy azonban, hogy miből viszed be őket. A részletek szintén rajta vannak a címkén, csak tudni kell, mit jelentenek.

A szénhidrátoknál jellemzően megadják a teljes szénhidráttartalmat, valamint azt, hogy ebből mennyi a cukor. Alapvetően a cukortartalommal van probléma, ha egészségesen szeretnél élni, de persze az sem mindegy, hogy természetesen előforduló cukorról, vagy mesterségesről van szó.

Ha már cukor: az összetevők listáján is érdemes figyelni a cukor különböző neveire, nem mindig nevezik ugyanis nevén az ördögöt. Cukrot jelent a glükóz, a fruktóz, és a különböző szirupok, főleg a kukoricaszirup is. 

A zsírokat általában telített és telítetlen zsírokra bontják le, legalább egyikük biztosan szerepel a címkén. Általánosságban elmondható, hogy a telített zsírsavak a „rossz zsírok”, míg a telítetlenek a „jók”, ennél azonban árnyaltabb a helyzet. Jelenleg a legkárosabb zsírtípusnak például a mesterségesen előállított, úgynevezett transzzsírokat tartják, vannak olyan címkék, amelyek ezt is feltüntetik.

A fehérjéken sok mindent nem kell bonyolítani, bármilyen forrásból visszük be, ugyanolyan egészségesek (ha nincs allergiád/intoleranciád). Ezért ezeket általában nem is szokták tovább bontani a szükségesnél.

Ezen kívül még rengeteg dolgot feltüntethetnek a címkén, többek között a sótartalmat (ez is számít, ha egészségesen szeretnél élni, hiszen a magas sófogyasztás egészségtelen, és egy sor egészségügyi problémát von maga után), és a rosttartalmat, amiből érdemes egy ideális mennyiséget fogyasztani naponta. Hogy miért? A túl kevés azt jelentheti, hogy nem tudsz rendesen emészteni, a túl sok pedig azt, hogy túl gyakran jársz majd vécére, mert hajtja a hasadat.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást