Nehezen megy az elalvás? Maradj fent minél tovább!

Nehezen megy az elalvás? Maradj fent minél tovább!

Címlap / Életmód / Egészség / Nehezen megy az elalvás? Maradj fent minél tovább!

A legtöbben ilyenkor megpróbáljuk magunkat valahogy kifárasztani: olvasgatni kezdünk, filmet nézünk. Érdekes módon nem szokott működni, csak még éberebbé válunk, miközben azon aggódunk, milyen fáradtak leszünk másnap.

Valójában nyomásként nehezedik ránk ilyenkor a kétségbeesett szándék, hogy végre elaludjunk és a vegetatív idegrendszer menekülési üzemmódba kapcsol. A test éber állapotba kerül, így hiába is vágyunk a pihenésre, képtelenek leszünk elálmosodni.

A paradox szándék segíthet az elalvásban

A paradox szándék egy pszichoterápiás technika, amelyet sikerrel lehet alkalmazni ebben a helyzetben. Érdekes módon az eljárás pont ellentétes azzal, amit eddig tettünk az elalvásért: nem arra kell ösztönözni magunkat, hogy legyünk végre álmosak, hanem ébren kell maradni.

Ralph M. Turner és Michael Asher pszichológusok a paradox szándék módszerét használták alvászavarral küszködő embereknél. Arra kérték őket, hogy addig maradjanak ébren, ameddig csak bírnak. Bebizonyosodott, hogy az alvászavaros emberek teljesítmény szorongással küzdöttek, így amikor erőltették az elalvást ilyen-olyan eszközökkel, csak egyre szorongóbbak lettek a sikertelenség miatt; a szorongás, aggódás pedig egyre éberebbé tette őket. Amikor viszont megszüntették a szorongás forrását, vagyis nem nyomasztották magukat tovább azzal, hogy már rég aludniuk kellene, hanem egyszerűen ébren maradtak, megnyugodtak és hamarosan képesek voltak álomba szenderülni.

Tippek könnyebb elalváshoz
MilosStankovic/istockphoto.com

Egyéb problémák esetén is hasznos lehet

A paradox szándék alkalmazása másféle nehézségeken is segíthet a kutatások szerint. Sikerrel alkalmazták szorongásos tüneteknél, fóbiákkal küzdőknél, kényszeres viselkedés esetén. Például a kényszeresen kezet mosókat arra biztatva, hogy továbbra is csak bátran mossanak kezet, amikor csak jólesik, nagyobb eredményt hozott, mint amikor arra kérték őket, hogy fejben beszéljék le magukat a kényszeres cselekvésről.

Az American Journal of Psychiatry egy tanulmányt közölt, melyben kiderült, hogy anorexiás betegeknél is működik a módszer, így a továbbiakban is kísérleteznek vele. Újabb érdekes tapasztalat arról, milyen furcsán is működik az ember.

Visszatérve az álmatlansághoz, tehát ha legközelebb felébredsz az éjszaka közepén és nem sikerül visszaaludnod, mondogasd magadban a következőket: nem szabad elaludni; nem csukhatom be a szemem és másnap olyan álmosnak kell lennem, amennyire csak lehet. Megér egy próbát.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást