Egészség / Életmód

Egyszerű sport tippek a mindennapokban

Egyszerű sport tippek a mindennapokban

Sportolni nem csak akkor lehet, ha kifejezetten rászánod magadat az edzésre, hiszen a mozgást könnyen beépítheted a mindennapjaidba. Megéri némi átszervezés, ugyanis minden egyes mozdulat, minden egyes lépcsőfok negatív irányba tereli a kalóriákat.

Sétálás

A séta bevezetése a mindennapokba az egyik legkézenfekvőbb megoldása az aktív élet megteremtésének. Sokan ugyanis teljesen kizárják a mozgást az életükből azzal, hogy a ház előtt beszállnak a kocsiba, vagy felszállnak a tömegközlekedésre, az iroda előtt pedig leszállnak, majd egész nap az íróasztalnál ülnek. Így aztán nem csoda, hogy célzott edzés nélkül alig sportolnak valamit.
A séta viszont ingyen van, és gazdaságossága mellett rendkívül egészséges is egyben. Ha nagyon messze van a munkahelyed, akkor persze nem kell az egész utat gyalog megtenned, de ha csak a felét, vagy a negyedét járod le két lábon, már akkor is sokat tettél az egészségedért.

Lift helyett lépcső

A lustaság megtetőzése, ha az előbb említett közlekedésmódot még megfejeljük a kényelmes lifthasználattal, holott a lépcsőzés az egyik legjobb kardió és popsi alakító edzésforma. Persze attól, hogy két emeletet felsétálsz, még nem lesz kerek a feneked és nem fog elégni a rajtad levő felesleges zsír, de sok kicsi igenis sokra megy.
Úgyhogy felejtsd el a liftezést és csak arra az esetre tartogasd, ha képtelen vagy nagyon nehéz csomagokat felcipelni. Egy-két könnyebb szatyorral még bátran választhatod a lépcsőzést, hiszen némi súly csak elősegíti a fejlődést, de természetesen többtíz kilót nem kell magaddal hurcolnod a fokokon.

Aktív utazás

Nem csak a séta az, amivel aktívabbá teheted a mindennapjaidat, hanem a biciklizés is. A fejlettebb országokban már nem csupán lehetőség, hanem egyenesen igény az, hogy az emberek biciklivel is eljuthassanak bárhová a városokban. Sajnos ez hazánkban még nem teljesen megoldott, de a kisebb városokban nem fogod fenntartani a forgalmat, ha szabályos módon, két keréken jársz dolgozni.
Ha pedig olyan szerencsés vagy, hogy bicikliút köti össze a munkahelyedet és a lakásodat, akkor nagy hiba lenne kihagyni ezt a környezet- és pénztárcabarát, egészséges közlekedési módot.

Félre az autóval!

Manapság már szinte minden háztartásban van autó, ami nem hátrány, kivéve, ha hajlamos vagy ellustulni mellette. Sajnos nem kevés kitartás és elhatározás kell ahhoz, hogy a boltba a korábban jól megszokott módon gyalog, vagy bringával menj, de megéri a fáradozás.
A leggyakoribb kifogás az autóhasználat mellett az időnyerés, ami ténylegesen igaz, és érthető ellenérv, de csak akkor lehet hasznos, ha az ily módon megtakarított időt hasznosan töltöd, nem pedig a tévé előtt lustálkodsz egy jó adag nassolnivalóval. Ha nem mész el edzeni, akkor legalább azt vállald be, hogy javarészt autó nélkül közlekedsz, és amikor nem muszáj, nem használsz semmilyen motorral bíró járművet az úti céljaid megközelítéséhez.

Teljen tartalmasan a szabadidő!

Ahhoz képest, hogy korábban alig lehetett helyhez jutni a focipályákon és a játszótereken, napjainkban egyre inkább sivárnak és kihalt tűnnek ezek a területek. A gyermekek sokkal inkább a szobában, a számítógép, vagy a tévé előtt töltik a szabadidejüket, ami egyértelműen betegségekhez és egészségtelen életkörülmények kialakulásához vezetnek.
Szülőként te vagy az, akinek példát kell mutatnia, hiszen ha te is így viselkedsz, akkor a gyermekeid eleve rossz példát fognak helyesnek tartani.
Az aktív kikapcsolódás nem csak a testi, hanem a szellemi fejlettségüknek is jót tesz, nem is beszélve arról, hogy milyen tartalmas szórakozási módokra hívhatod így fel a gyermekek figyelmét. Legyen szó kirándulásról, gyalogos városnézésről, kertészkedésről, vagy éppen kutyasétáltatásról, a lényeg, hogy kimozduljatok a négy fal közül.

Pihenjetek aktívan!

Nem csak a hétköznapi kikapcsolódást, hanem a nyaralást is aktívvá tehetitek. Biciklivel szinte bárhova eljuthattok, de megpróbálkozhattok egy gyalogtúrával, esetleg egy kalandpark meglátogatásával is.
A vízparti nyaralás is tartalmas lehet, feltéve, hogy nem egész nap lustálkodtok a kihagyhatatlan lángos társaságában. A strandon lehet úszni, röplabdázni, sétálgatni, de akár vízi biciklizhettek, csúszdázhattok, elmehettek egy kenutúrára a nádasba, vagy a folyók mentén vadvízi evezésből is kivehetitek a részeteket.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást