Aki sok tésztát fogyaszt, egészségesebb – egy új kutatás szerint

Aki sok tésztát fogyaszt, egészségesebb – egy új kutatás szerint

Címlap / Életmód / Aki sok tésztát fogyaszt, egészségesebb – egy új kutatás szerint / 2. oldal

Ha szereted az olasz kaját, nagyon jó hírünk van: egy friss kutatás szerint összességében jobb minőségű az étrendje annak, aki tésztát is fogyaszt rendszeresen. A szakértők több tízezer gyerek adatait átnézve jutottak erre a következtetésre.

Csak óvatosan!

Az eredmények nagyon jól hangzanak, de hozzá kell tennünk, hogy a kutatást a Nemzeti Tésztatársaság finanszírozta, ami azért felvet némi kérdést az eredmények hitelességével kapcsolatban. A tudományos kutatásoknál mindig érdemes megfigyelni, hogy kik rendelték meg és fizették ki őket. Bár eredményeket konkrétan ritkán hamisítanak kutatók – az értelmezésben és a konklúziókban lehetnek csúsztatások.

Ez a kutatás sem hibátlan. Egyrészt nem különbözteti meg a különböző életkori és egyéb demográfiai csoportokat, másrészt nem kategorizálja azt sem, hogy az alanyok milyen gyakran fogyasztanak tésztát (a rendszeresen nem számít tudományosan elfogadható viszonyszámnak). A kutatás továbbá feltételezi, hogy a résztvevők teljes kiőrlésű, tojásmentes tésztát fogyasztanak, ami valószínűleg az esetek nagy részében nem így van.

Ennek ellenére a tésztáról tényleg korábban is kiderült már, hogy nem ördögtől való, sőt! Szicília szigetén például köztudottan nagyon magas az emberek várható élettartama (legtöbben egészségben átélnek egy évszázadot is), étkezéseik nagy része pedig tésztákból, zöldségekből és tengeri halakból áll.

A tészta nagyon jó energiaforrás, és egészségesen is el lehet készíteni vele az ételeket. A mostani eredmény is megmutatja, hogy milyen fontosak a gabonafélék az étrendünkben. Hacsak nem vagyunk valamiért allergiások vagy érzékenyek rájuk, érdemes őket rendszeresen fogyasztani. 

Forrás 1, 2

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»