Csodaszerek fáradtság és kimerültség ellen - Elég az ásítós nappalokból!

Írta: ,

Ez a két fogalom nem teljesen ugyan az, mégis szinonimaként használjuk. A különbség, hogy a fáradtságot lehet otthon is hatékonyan kezelni, ám a kimerültség kezeléséhez orvos is szükséges. Inkább arra kell törekedni, hogy nem jusson az ember ebbe az állapotba – ám néha, ha az élet úgy hozza, kikerülhetetlen egyik vagy a másik.

A fáradtság érzésének okai Kép forrása: skat_36/depositphotos.com

1/6 A fáradtság érzésének okai

Számos oka lehet, így végig kell gondolnunk, hogy mi lehet az, ami okozhatja, hiszen így segíteni tudunk a dolgon. Lehet vitamin- vagy ásványianyag-hiány, vashiány, valamilyen rejtett gyulladás, stressz: az, ha túlhajtjuk magunkat.

Fáradtság érzésével jár együtt a pajzsmirigy-probléma, ahogy az is, ha folyamatosan kevesebbet alszunk, mint szükséges lenne. 
A sok dohányzás is okoz fáradságot, hiszen igen megterheli a szervezetet, leköti a vasat, mely az oxigén szállításáért felelős. Fáradság érzést kelthet a folyadékhiány, és sorolhatnánk még...

2/6 Fáradtság ellen

Az első és legfontosabb az, hogy sok-sok folyadékot, azaz vizet kell inni. Nem árt vitaminokat, ásványi anyagokat szedni valamilyen gyorsan felszívódó formában. 
A másik fontos dolog, hogy meg kell tanulni önzőnek lenni – tehát, tudni kell nemet mondani, ha nem akarjuk, hogy még rosszabb legyen a helyzet.
Fáradság esetén jót tesz a méregtelenítés, de minimum az, hogy nem iszunk alkoholt, nem cigarettázunk, nem kávézunk. Hagynunk kell időt a szervezetünknek arra, hogy „összeszedje” magát. 
És egy jó tanács: amikor munkából hazamegyünk, öltözzünk át kényelmes otthoni ruhába, és adjunk magunknak negyedóra személődős teaszünetet. Így agyunknak van ideje felfogni, hogy nem kell „csúcson” járni.

3/6 A kimerültség

Többnyire a hosszú ideig tartó fáradtság és stressz együtt okozza a kimerültséget – hétköznapi értelemben véve. A kimerültséget nem lehet csak úgy pik-pakk egy éjszaka, hétvége alatt kialudni

Ugyanis többnyire vitamin- és ásványianyag-hiány is keletkezik ilyenkor. A kimerültség mellett ilyenkor egy depresszív állapot, hangulatingadozás, érdektelenség is lehet. Többnyire mint fizikailag, mint lelkileg mélypontra kerül az ember. 
Az alvás jót tesz, ahogy a semmittevés is, mely utóbbinak az a csapdája, hogy benne ragad ebben az állapotban az ember. Tehát, a viszonylag aktív pihenés a megoldás, természetesen orvossal egyeztetve.
Krónikus fáradság szindróma Kép forrása: nenetus/depositphotos.com

4/6 Krónikus fáradság szindróma

Ez a betegség – a kimerültség – évszázadok óta létezik, ám napjainkban sokkal gyakoribb. Az immunrendszer, a test gyengülése, a lelki tényezők hatására jön létre.

Hosszú távon súlyos következményekkel járhat

Nagyban gyengül a teljesítmény, depresszióval járhat, és a testi tünetek a mozgásszervi zavartól a látászavarig terjednek. A fáradtságtól abban különbözik, hogy az egész testet érintő tünetek jelentkeznek. 
Ilyen a hőemelkedés, fejfájás, torokfájás, izomfájdalom és még sok más tünet. A megoldás ebben az esetben mindig az, hogy orvoshoz fordulunk.

5/6 Hogyan javíthatsz az állapotodon?

Amellett, hogy alaposan kivizsgáltatod magad, betartod azt, amit az orvos mond, ugyaazokkal a módszerekkel javíthatsz kissé a helyzeten. Tehát, igyál sok vizet, vagy mozgasd át magad tornával, hiszen ilyenkor több oxigén jut a szervezetedbe.

Sokat segít a nagy dózisú C-vitamin, ami természetes serkentő, mert a sejtanyagcserére hat. Ami tilos, az a serkentők használata, azaz ne kávézz, ne igyál energiaitalt, kerüld a zöld teát. 
Kicsit visszavehetsz a finomított cukor, nehéz élelmiszerek evéséből, hiszen ezzel megkönnyíted szervezeted működését, nem terheled pluszban.

6/6 A csodamódszer: relaxáció, meditáció

Ezen időtöltések néha többet érnek ilyen esetben, mint a sok alvás. Meg kell tanulnod „kikapcsolni” az agyad, pihentetni azt. Ám nagyobb jelentősége akkor van, amikor ki kell kapcsolnod a stresszt – ugyanis ezekkel a technikákkal azonnali megoldásokat kapsz.
Emellett ezeknek a módszereknek nagy előnye, hogy a légzésre alapoznak, ami annyit tesz, hogy több oxigén jut az agyadba, és az aktív légzés hatására javul a vérkeringésed is, felgyorsul a sejtanyagcseréd.
Végül egy humoros mondás egy Liszt Ferenc életéről szóló filmből. Liszt állandóan utazott. Amikor koros lett, barátnője ezt mondta neki: ha nem vigyáz magára, Ferenc, úgy fogja érni a vég, mint a postalovat. Út közben.