Csodaszerek fáradtság és kimerültség ellen - Elég az ásítós nappalokból!

Jankovics Anna
Írta: ,

Ez a két fogalom nem teljesen ugyan az, mégis szinonimaként használjuk. A különbség, hogy a fáradtságot lehet otthon is hatékonyan kezelni, ám a kimerültség kezeléséhez orvos is szükséges. Inkább arra kell törekedni, hogy nem jusson az ember ebbe az állapotba – ám néha, ha az élet úgy hozza, kikerülhetetlen egyik vagy a másik.

A fáradtság érzésének okai Kép forrása: skat_36/depositphotos.com

Számos oka lehet, így végig kell gondolnunk, hogy mi lehet az, ami okozhatja, hiszen így segíteni tudunk a dolgon. Lehet vitamin- vagy ásványianyag-hiány, vashiány, valamilyen rejtett gyulladás, stressz: az, ha túlhajtjuk magunkat.

Fáradtság érzésével jár együtt a pajzsmirigy-probléma, ahogy az is, ha folyamatosan kevesebbet alszunk, mint szükséges lenne. 
 
A sok dohányzás is okoz fáradságot, hiszen igen megterheli a szervezetet, leköti a vasat, mely az oxigén szállításáért felelős. Fáradság érzést kelthet a folyadékhiány, és sorolhatnánk még...
Az első és legfontosabb az, hogy sok-sok folyadékot, azaz vizet kell inni. Nem árt vitaminokat, ásványi anyagokat szedni valamilyen gyorsan felszívódó formában. 
 
A másik fontos dolog, hogy meg kell tanulni önzőnek lenni – tehát, tudni kell nemet mondani, ha nem akarjuk, hogy még rosszabb legyen a helyzet.
 
Fáradság esetén jót tesz a méregtelenítés, de minimum az, hogy nem iszunk alkoholt, nem cigarettázunk, nem kávézunk. Hagynunk kell időt a szervezetünknek arra, hogy „összeszedje” magát. 
 
És egy jó tanács: amikor munkából hazamegyünk, öltözzünk át kényelmes otthoni ruhába, és adjunk magunknak negyedóra személődős teaszünetet. Így agyunknak van ideje felfogni, hogy nem kell „csúcson” járni.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?