Édesburgonyával és fügével töltött sütemény

Édesburgonyával és fügével töltött sütemény

Címlap / Életmód / Receptek / Édesburgonyával és fügével töltött sütemény

Különleges, azonban kalóriadús tészta édesburgonyával és fügével töltve.

Hozzávalók:

– 1 pohár (2 db.) vaj
– ¼ pohár zsír
– 3 pohár liszt
– 2 evőkanál só
– 1 evőkanál cukor
– 8-12 jeges víz
– édesburgonya és füge töltelék
– mogyoró olaj
– porcukor

Elkészítés:

– A vajat és a zsírt helyezd a fagyasztóba 10 percig.
– Egy nagy nyújtótáblára öntsd a lisztet, a sót és a kanálnyi cukrot, majd ujjaiddal dolgozd össze. A lisztes keverékre tedd a hideg vajat és zsírt, majd egy késsel darabold fel.

– Gyors mozdulatokkal a lisztes keveréket gyűjtsd egy halomba, majd ujjaiddal készíts benne mélyedést, ezután locsold meg 1 evőkanál vízzel. Ezután gyúrd tovább és fokozatosan add hozzá a 8 kanál vizet. Ha még nem állt össze rendesen még adhatsz hozzá vizet.
– Egy fóliába helyezd el a meggyúrt tésztát, tenyereddel lapítsd ki, majd tedd a hűtőbe 2-24 órára.

– Egy enyhén lisztezett nyújtótáblán nyújtsd ki körülbelül 1 centi vastagságúra, majd hajtsd háromba, végül egy sodrófával finoman nyomd össze. A tésztát tekerd ismét fóliába és tedd a hűtőbe legalább 30 percig.

– Egy enyhén lisztezett nyújtótáblán nyújtsd ki körülbelül 3 milliméteresre. Egy 7 centi átmérőjű kerek formával vágj ki 24 kört, újranyújtva a tésztát ha szükséges.

– Minden kör közepére helyezz egy bő kiskanálnyi tölteléket. Hajtsd félbe, és a tészta széleit finoman nyomkodd össze. Tedd a hűtőbe, amíg készen állsz a sütésre.
– Egy 25 centiméter átmérőjű, mély serpenyőt félig tölts meg olajjal. Az olajat hevítsd fel 185 Celsius fokra, egyszerre csak néhány tésztát süss körülbelül 3 percig, amíg aranybarna lesz. Forgasd meg közben. Amikor kicsit kihűlt forgasd porcukorba.

Édesburgonyás töltelék:

– A sütőt melegítsd elő 185 Celsius fokra, egy sütőpapíron süss puhára 2 közepes méretű édes burgonyát.
– Közben távolítsd el az aszalt fügék szárait és vágd őket félbe. Egy tálkában önts rá vizet és főzd fel. Csendesítsd le a lángot, majd lefedve párold legalább 15 percen keresztül, amíg megpuhul. Hagyd hűlni, szűrd le és aprítsd fel.
– Hámozd meg a burgonyákat. Egy nagy tálban törd meg és keverd amíg sima lesz. Keverj bele 1 evőkanál vajat, 1 teáskanál barna cukrot, 1/4 teáskanál sót és 1/8 teáskanál frissen reszelt szerecsendiót. Keverd bele a fügét. Mielőtt megtöltenéd a tésztát, hagyd kihűlni a tölteléket.

Jó étvágyat kívánunk!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást