A lányom már tíz éves, eddig semmi bajom nem volt a cukorértékeimmel, ugyanis a szülés után megszűnt a probléma. Az azonban, ha valakinek terhességi cukorbetegsége volt, megnöveli a kettes típusú cukorbetegség kialakulását.
Emiatt mindig figyeltem és figyelek arra, mit eszem. Ennek ellenére sajnos elérkezett az a pont, amikor a reggeli cukorértékek sajnos nem a legjobbak. Amíg lehet, igyekszem egészséges táplálkozással, diétázással megúszni gyógyszer (és inzulin) nélkül.
Mi ez a narancssárga izé?
Étteremben találkoztam először az édesburgonyával. Ránézésre nagyon gusztusos volt a hasábburgonyára emlékeztető sült batáta. Ahogy azonban megízleltem, egyáltalán nem nyerte el a tetszésem, és ez enyhe kifejezés.
Egyszer még püré formájában megpróbálkoztam vele, szintén egy étteremben, de ez talán még rosszabb volt. Lehet, hogy azért, mert a sima burgonyával hasonlítottam össze, pedig ez nem burgonyaféle. Mindegy, tudat alatt – talán a neve miatt – így adódott.
A burgonya ugyanis egy gumó, az édesburgonya pedig egy gyökérzöldség. A lilás héjú, fehér húsú fajta íze a gesztenyére emlékeztet, a másik típus, az elterjedtebb, narancssárga húsú és inkább a sütőtökhöz hasonló az íze. A gesztenyét és a sütőtököt szintén nem szeretem, így nem is tudom, mit vártam a batátától!
Újratervezés
Kedvenc ételem a sült krumpli. Még egy szaftos steak helyett is azt választom, ha felteszik a kérdést, hogy melyik legyen. A világ legnagyobb gasztronómiai találmánya szerintem. Most azonban kicsit kevesebbet kerül az asztalra, helyette előrántottam a batátával kapcsolatos minden tudásomat, és elkezdtem felfedezni. Sütve, főzve, krémekben, pürékben nagyon jól megállja a helyét, csak tudni kell vele bánni!
Magas szénhidrát-tartalom? Az nem jó egy cukorbetegnek!
Az édesburgonya nagyon különleges zöldség. Magas a szénhidrát- és a fehérjetartalma, bővelkedik A-, B- és C-vitaminban. Keményítőt is tartalmaz, amiről azt kell tudni, hogy a magas keményítőtartalommal rendelkező zöldségek nem igazán illeszthetők be a diabétesz-diétába, ugyanis a keményítő lebontásakor a szervezetben egyszerű cukrok keletkeznek, így megemelkedik a vércukorszint.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!