5 dolog, ami miatt az anyák bűntudatot éreznek, pedig nem kéne

5 dolog, ami miatt az anyák bűntudatot éreznek, pedig nem kéne

Címlap / Életmód / Család / 5 dolog, ami miatt az anyák bűntudatot éreznek, pedig nem kéne

Jól csinálom? Elrontottam? Másoknak miért megy jobban? Rossz anya vagyok? Valószínűleg nincs olyan kisgyerekes anyuka, aki ne tenné fel magának ezeket a kérdéseket időről időre.

A bűntudatra szinte bármikor találunk okot, pedig egyikünk sem szuperanya, néha mind elfáradunk, mind hibázunk néha. Mindegy, ha úgy is látszik a tökéletesre polírozott közösségi oldalak posztjaiból, ezek miatt biztosan nem kellene emésztened magadat.

1. Üveges bébiételt adsz

A hozzátáplálásnak kétségtelenül az a hosszú távon legsikeresebb módja, ha a gyerkőcöt bevonjuk a közös étkezésbe, olyat főzünk neki, amit mi magunk is eszünk, megismertetjük a saját étkezési szokásainkkal. Ez azonban, különösen az első időszakban, amikor a gyereknek még tényleg külön kell főzni, nem mindig egyszerű. Van, aki úgy érzi, nem tud elég változatos étrendet biztosítani a kicsinek, és olyan is, aki ugyan főz, de néha egyszerűen nincs rá ideje, vagy ereje, és üveges bébiételért nyúl.

Amíg odafigyelsz rá, hogy az életkorának megfelelően és minőségi alapanyagokból készült ételekkel etesd, addig semmi rosszat nem teszel azzal, ha a hőkezeléssel tartósított, üveges ételért nyúlsz.

Néha mindenki elfárad vagy elcsúszik az idővel, ilyenkor ezek az ételek nagy segítséget jelentenek, merj élni velük!

2. Nem tudsz szoptatni

Rengeteget lehet hallani mostanában a szoptatás előnyeiről és fontosságáról, arról azonban kevesebb szó esik, hogy a szoptatást támogató kampányok nem azokat az édesanyákat célozzák, akik valamilyen okból nem tudnak szoptatni, inkább azt sürgetik, hogy az egészségügyi dolgozók felkészültek és naprakészek legyenek, és minden segítséget megadjanak azoknak az édesanyáknak, akiknek nehézségeik vannak a szoptatással kapcsolatban. Sokszor ugyanis a teljes vagy részleges anyatejes táplálás megoldható lenne, ha az anyukát nem hagynák magára a problémával.

Mindezzel együtt, ha próbáltad, de nem ment, akár pszichés, akár fizikai gátjai voltak a szoptatásnak, fontos tudnod, hogy a kisbabád ugyanúgy szeret téged, a kapcsolatotok éppen olyan erős lehet, és boldog gyermeked van, aki a legjobbat kapja, amit csak adni tudsz neki.

A szoptatás vitathatatlanul a legelőnyösebb és legjobb táplálási forma az első 6 hónapban, de ahogyan nem lesz valakiből jó anya csak azért, mert szoptat, az sem tesz rosszabb anyává, ha te ezt nem tudod megtenni. Millió más módja van annak, hogy kifejezd a gyermeked iránti kötődést, és biztosak vagyunk benne, hogy ezt meg is teszed nap mint nap.

Kép: mac_sim/depositphotos.com

3. Császármetszéssel szültél

Mindegy, ki mit állít, a császármetszés éppen úgy megterheli a testet, mint a hagyományos szülés – ha nem jobban, hiszen a hasizmok gyógyulási ideje akár hosszadalmasabb is lehet! Mindemellett nem lehet elégszer elmondanunk, hogy a szülés nem mártíromsági verseny: még egy könnyű szülés is elképesztően nehéz, egy császármetszés is megvisel, a legfontosabb azonban, hogy a gyereknek és az anyának se essen baja.

Ha császármetszésed volt, akkor minden bizonnyal ez a te és gyermeked vagy gyermekeid egészsége érdekében történt. Nem kimaradtál a szülésélményből, neked ez a szülésélményed! Komoly fizikai áldozatot hoztál, hatalmas megterhelésnek tetted ki a testedet azért, hogy a gyermeked ezen a világon lehessen, a kritikus pillanatban pedig azt tetted, amit tenned kellett. Mindegy, hogyan hoztad a világra a gyermekedet, mindenképpen hősies tett volt, az igazi munka pedig így is, úgy is ez után kezdődik majd el!

4. Néha azt érzed, fogalmad sincs, mit csinálsz

Megsúgjuk: senkinek nincs! A sok magabiztos kommentelő között néha könnyű azt érezni, hogy te vagy az egyetlen, aki nem tudja, mit csinál, mi a legjobb, és innen már csak egy lépés elkezdeni sajnálni a gyereket, amiért éppen neki jutott ilyen béna anyuka, mint te vagy… Pedig hidd el, hogy a csemetéd senki másra nem cserélne el a világon! Informálódni, tapasztalatot gyűjteni jó dolog, de ne feledd, hogy minden gyerek más, és ezerféle képpen lehet gyereket nevelni.

A végső döntés a tiéd, ha valami nektek működik, akkor szuper, ha pedig nem, hát majd keresel más megoldást.

A gyereknevelésre nincs biztos recept, mindenki igyekszik a tőle telhető legjobbat tenni, és bízik benne, hogy ez elég lesz. Nem könnyű, de éppen ettől olyan nemes feladat!

Kép: t.tomsickova/depositphotos.com

5. Lopsz magadnak egy órát

Pihenésre mindenkinek szüksége van. Ha néha-néha meg tudod oldani, hogy egy kicsit kiszakadj a mókuskerékből, legyen az egy bevásárlás, egy fodrász vagy egy kozmetikus, esetleg egy masszázs ideje, akkor élvezd ki annak minden percét! Semmi értelme, hogy a gyerektől távol töltött perceket bűntudatra pazarold.

Ilyenkor inkább töltődj fel, lazulj, a kicsi biztosan remekül érzi magát apával vagy a nagyival, te pedig, ha feltöltődve és jó kedvűen térsz vissza hozzá, azzal neki is sokkal jobbat teszel, mintha még ilyenkor is marcangolod magadat, és egy idegileg kimerült anyuka tér vissza mellé.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást