A depresszió 8 tünete

A depresszió 8 tünete

Címlap / Életmód / Egészség / A depresszió 8 tünete

A depresszió korunk egyik népbetegsége. Hazánkban minden ötödik ember küzd vele, de ennél lényegesen kevesebben kérnek orvosi segítséget. Nem is gondolnád, milyen hétköznapi tünetek utalnak rá…

Alvásproblémák

Habár a depresszió lelki betegség, a testet is éppúgy meggyötörheti. A nehézkes álomba merülés vagy az álmatlanság hangulatproblémákról árulkodhat, de olyanok is vannak, akik legszívesebben átaludnák a napokat.
Ha úgy érzed, valami nem stimmel az alvási szokásaiddal, vagy azok a közelmúltban lényegesen megváltoztak, fordulj orvoshoz!

Mellkasi fájdalom

A szív- és tüdőbetegségek egyik elsődleges tünete lehet. Ám ha a kivizsgálás eredménye negatív, akármilyen hihetetlen: többnyire a depresszió áll a félelmetes fájdalom hátterében.
Az összefüggés kölcsönös: a hangulatzavar növeli a szívproblémák kockázatát, s a szívbetegek hajlamosabbak a depresszióra.

Fáradtság, kimerültség

Ha úgy érzed, hogy még a mindennapi feladatok is hatalmas erőkifejtésbe kerülnek, talán depresszióval küzdesz.
A hangulatzavaros betegek négyszer nagyobb eséllyel számolnak be alaptalan fáradtságról az egészségeseknél, míg a környezeti hatásoktól állandóan fáradt emberek háromszor gyakrabban lesznek depressziósak, mint kipihent társaik.

Izom- és ízületi fájdalom

A krónikus nyavalyák növelik a depresszió kockázatát, ugyanakkor a hangulatzavar az agyban lejátszódó folyamatok révén hajlamossá tesz a fájdalommal szembeni érzékenységre.
Az odafigyeléssel folytatott testmozgás gyógyír mindkét problémára: mindig szánj időt a bemelegítésre és a nyújtásra!

Emésztési problémák

Agyunk és emésztőszerveink szoros kapcsolatban állnak, ezért tapasztalunk gyomorfájdalmat vagy émelygést stressz hatására. A depresszió ezeken kívül krónikus hasmenést és székrekedést is előidézhet.
Ne feledd: a hashajtó, illetve hasfogó készítmények szedése csupán a tünetet enyhíti, nem a mögötte álló betegséget!

Fejfájás

Egy tanulmány szerint a depressziós betegek háromszor nagyobb eséllyel lesznek migrénesek, s az eredetileg migrénnel küszködőknél ötször gyakrabban alakul ki hangulatzavar.
A feszültség csökkentése és az egészséges életmód segíthet a fejfájásrohamok megelőzésében!

Étvágy- és súlyváltozás

Egyesek teljesen elveszítik étvágyukat a rosszkedv hatására, másoknak pedig a mértéktelen evés okoz örömöt. Az eredmény látványos fogyás vagy hízás, s mindkét esetben gyengeség.
A depresszió nyomán bulimia, anorexia és falási kényszer alakulhat ki, főleg a nőknél.

Szexuális problémák

Ha depressziós vagy, előfordulhat, hogy egyáltalán nem érdekel a testiség. A hangulatzavarosok gyakran nyúlnak alkoholhoz és gyógyszerekhez, amelyek tovább csökkentik a libidót.
Némely antidepresszáns is negatív hatással van a szexuális életre. Ne szégyellj orvoshoz fordulni, ha ez a helyzet!

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!