A cukorbetegség – Cukorbetegek Világnapja, június 27

A cukorbetegség – Cukorbetegek Világnapja, június 27

Címlap / Életmód / Egészség / A cukorbetegség – Cukorbetegek Világnapja, június 27

A Cukorbetegek Világnapját először 1991. június 27-én rendezték meg, és több országban ezen a napon is megemlékeznek erről a betegségről. Lássunk ebből az alkalomból néhány érdekességet a cukorbetegséggel kapcsolatban.

Mit jelent a cukorbetegség?

A szervezetben az étkezések után megemelkedik a vércukorszint, ami ellen a szervezet inzulin termelésével lép fel – általában hatékonyan.
Ha azonban ebbe a folyamatba hiba csúszik, vagyis a szervezet nem képes elég inzulinnal ellátni önmagát, akkor kialakul a cukorbetegség. Létezik veleszületett (gyermekkorban diagnosztizált) és felnőttkori változata is.

Cukorbetegség típusai

A cukorbetegségen belül megkülönböztetünk I.-es és II.-es típusú betegségeket. Az I.-es típus általában már gyerekkorban kialakul. A betegség ezen típusa azzal jár, hogy a szervezet egyáltalán nem termel inzulint, így azt kívülről, általában injekció formájában kell pótolni.
A II.-es típus esetén termelődik inzulin, de nem a kellő mennyiségben, vagy nem képes eljutni a rendeltetési helyére.

Cukorbetegség okai

A cukorbetegségre való hajlam lehet örökletes, de – a II. típusba tartozóknál – ez az ok leggyakrabban az elhízás és a mozgásszegény életvitel.
Minél régebb óta túlsúlyos valaki, annál nagyobb lehet az esélye annak, hogy előbb-utóbb kialakul nála ez a betegség. A túlsúly és a kevés mozgás mellé a stressz még egy súlyosbító körülmény lehet.

Következmények

A cukorbetegségnek sajnos rengeteg súlyos szövődménye, következménye lehet. Ezek közé tartozik a látás romlása, a vakság, de nagyon sok végtagvesztés mögött is a nem megfelelően, vagy nem időben felfedezett cukorbetegség állhat.
A cukorbetegség károsítja az érrendszert, ezáltal súlyos, akár halálos következményei is lehetnek.

Infarktus

A cukorbetegség veszélyezteti az érrendszer és a szív megfelelő működését. Olyan kockázatot jelent, amely a jelenlegi adatok alapján magasabb, mint a dohányzás és az infarktus közti összefüggés.
Megfelelő odafigyeléssel, időben orvoshoz fordulva és a megfelelő életmódot követve azonban ez az arány javítható, és ezáltal az infarktus is sok cukorbeteg számára elkerülhetővé válhat.

Tünetek

Jellemző tünet az időjárással, a kinti meleggel nem indokolható, hirtelen megnövekedett folyadékfogyasztás. Ez gyakran a rendszeresen fogyasztott italmennyiség megduplázódását is jelentheti, vagy akár még annál is nagyobb értéket.
Tünet lehet még az éjszakai lábikragörcs, az indokolatlan fáradtság, a hirtelen nagymértékű fogyás, illetve akár a homályos látás is.

Mit tehetünk a cukorbetegség ellen?

A cukorbetegség ellen – a II.típus esetén – lehet tenni, ha egészségesen étkezünk és rendszeresen mozgunk, valamint rendszeresen ellenőriztetjük a vércukorszintünket.
Ez ma már sok gyógyszertárban megvalósítható, ezért érdemes élni ezzel a lehetőséggel. Ha azonban a betegség már kialakult, akkor a legfontosabb a helyes és folyamatos ellenőrzés, vagyis az orvosi segítség igénybe vétele.

Hányan érintettek?

A cukorbetegség mára már népbetegséggé nőtte ki magát az egész világon. Magyarországon becslések szerint a lakosság 8-10%-át érinti, ami már önmagában is nagyon magas szám, de különösen akkor elrettentő ez az adat, ha tudjuk, hogy ezeknek az embereknek közel fele valószínűleg még nem is tud még betegségéről.
A cukorbetegség időben való felismerése évtizedekre előre javíthatja az életminőséget, sőt akár az életünket is megmentheti.
Teszteld: Van hajlamod a cukorbetegségre?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást