A csontok őrangyala, a szilva: ezt teszi a testünkkel a rendszeres szilva fogyasztás

A csontok őrangyala, a szilva: ezt teszi a testünkkel a rendszeres szilva fogyasztás

Címlap / Életmód / Egészség / A csontok őrangyala, a szilva: ezt teszi a testünkkel a rendszeres szilva fogyasztás

Régóta tudjuk már, hogy nem a tej az egyedülálló kalcium forrás a csontos építkezéséhez. Az utóbbi években a szezámmagtól a szilváig több élelemről is kiderült, hogy sokkal hasznosabb ebből a szempontból. A szilva esetében természetesen csak a friss és az aszalt gyümölcs jöhet szóba, feldolgozott formában már inkább csak finomság. A csontritkulás visszafordítását persze nem a nagymama szilvalekvárjától kell várni, de tény, hogy a rendszeres szilva fogyasztással a sérült csontok gyorsabban regenerálódnak.

Van, aki a saját bőrén tapasztalja meg, milyen lassan lehet rávenni csontjainkat a felépülésre. Gerincgyógyászok váltig állítják, hogy a szilva és az aszalt szilva csontozatunk valóságos „őrangyala”. Amerikai kutatók egy éves kísérlet keretében vizsgálták az aszalt szilva jótékony hatását a menopauzás nők szervezetére. A kutatás során egy 55 főből álló csoport számára naponta 10 szem aszalt szilvát és 500 mg kalciumot adtak, a kontrollcsoportban lévő 45 nő ugyanígy kapott kalciumot és 100 gramm aszalt almát.

Az aszalt szilvát fogyasztó nők csontjait megvizsgálva, egy év után azt tapasztalták, hogy jelentősen magasabb lett a csontok ásványi anyag sűrűsége, mint az almát fogyasztók esetében.

A floridai kutatások rávilágítottak tehát, hogy az aszalt szilva kiváló élelem a csontritkulás megelőzéséhez is, hiszen nemcsak megállítja a csonteróziót, de serkentőleg hat a csontok növekedésére is.

A szilva egyéb jótékony hatásait ugyancsak igazolták már: segíti az emésztést, alacsony glikémiás indexe révén csökkenti a II. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, javítja a memóriát és a látást (segít az időskori makuladegeneráció megelőzésében).

Nézzük, mit tartalmaz a szilva!

C-vitamin tartalma révén a szabad-gyökök gátlásában játszik fontos szerepet;

K-vitamin tartalma segíti a véralvadást, a csontok regenerálódását és az Alzheimer-kórban szenvedők gyógyulását;

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást